Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Banca Mondială oferă 24 mln. de euro pentru instituțiile de învățământ superior din țară. Ce prevede programul

12 Oct. 2021, 16:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
12 Oct. 2021, 16:44 // Societate //  Tatiana Rusnac

Mai multe universități și colegii din țară vor primi finanțare în cadrul Proiectului Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul Băncii Mondiale.

Instituțiile beneficiare vor fi selectate în bază de concurs, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

„Sunt eligibile instituțiile de învățământ superior publice și colegiile pedagogice care pregătesc specialiști în domeniile: Ştiinţe ale educaţiei, Inginerie şi activităţi inginereşti, Tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor şi Sănătate. Valoarea totală a programului este de 24,7 mln. de euro, iar banii vor putea fi utilizați pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare. Investițiile în infrastructura universităților și colegiilor vor îmbunătăți substanţial calitatea mediului de predare-învățare în cadrul instituțiilor de învățământ. De asemenea, Anatolie Topală a subliniat că acest proiect își propune să ajute instituțiile de învățământ superior să-și îmbunătățească programele de studii, pentru ca acestea să corespundă cerințelor pieței forței de muncă”, se mai arată în comunicat.

Fiecare dintre instituțiile de învățământ superior eligibile va putea beneficia de o sumă maximă de 2,15 mln. euro, iar fiecare colegiu pedagogic eligibil – de o sumă maximă de 900 mii euro.

În rezultatul concursului, de finanțare vor beneficia 9 instituții de învățământ superior și 6 colegii pedagogice care pregătesc specialiști în domeniile eligibile pentru acest proiect.

„Universitățile și colegiile pot depune formularul de concurs până pe data de 13 decembrie 2021. Pentru informații adiționale privind procedura și condițiile de aplicare poate fi consultat Manualul Operațional al Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior (HEIPOM): HEIPOM în versiune română. HEIPOM în versiune engleză”, este precizarea responsabililor ministerului de resort.

Proiectul Învățământul Superior din Moldova a fost lansat în anul 2020 și prevede intervenții sistemice pentru îmbunătățirea calității, finanțării și managementului învățământului superior.

Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln. de euro.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală