Curs valutar
 • EUR
  19.2067
  0%
 • USD
  17.9940
  0%
 • RUB
  0.1911
  0%
 • RON
  3.8602
  0%
 • UAH
  0.4539
  0%

BANI.MD: Cifrele care prevestesc dezastrul în Republica Moldova! Ioniță explică fenomenul

22 Iul. 2023, 09:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2023, 09:33 // Actualitate //  Realitatea.md

Republica Moldova trece, în prezent, prin al treilea val al migrației. Primul val a fost în anii 2000/2005, când oamenii au plecat din cauza sărăciei. În al doilea val, anii 2015/2018, oamenii au plecat pentru o viață mai bună. Acum pleacă copiii, speranța acestei țări, a explicat în emisiunea „analize economice”, economistul Veaceslav Ioniță, scrie Bani.md.

Analistul economic afirmă că în următorii ani numărul tinerilor de vârstă universitară va continua să scadă. 70% dintre studenții de astăzi au între 19 și 23 de ani. În 2014, în Republica Moldova, erau 296 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 19 și 23 de ani. În prezent, sunt 187 de mii. Numărul lor a scăzut dramatic din cauza proceselor democrafice. Se nasc tot mai puțini copii. În 2014, în țară erau 230 de mii de tineri, iar peste hotare 66 de mii. În prezent, din cei 187 de mii de tineri ai țării, în țară sunt doar 112 mii, iar peste hotare 74 de mii. Dacă în 2014, 22% dintre tineri care trebuiau să meargă la facultate erau peste hotare, în prezent numărul lor este de 40%.

„Asistăm la un proces de accelerare a migrației tinerilor. Dacă anterior migrau cei de aproape 30 de ani, în ultimii cinci ani tinerii de vârstă universitară migrează masiv. În câțiva ani, dacă lucrurile vor fi tot așa, vom ajunge în situația când tinerii care trebuie să fie studenți vor fi mai mulți peste hotare decât în țară. Estimez că, în prezent, Republica Moldova are circa 80 de mii de studenți, doar că 50 de mii sunt în țară, iar 30 de mii peste hotare. Există riscul ca în următorii ani să avem tot 80 de mii de studenți, doar că 50 de mii vor fi peste hotare, iar în țară – 30 de mii”, a spus Ionița.

Expertul declară că problema este că nu avem copii. Se nasc mai puțini, dar și acei care se nasc pleacă. Copiii născuți în anul 2004 ar trebui să meargă anul acesta la facultate, ciclul licență. În 2004 s-au născut 38,3 mii de copii. În clasa I au mers 35,8 mii de copii, iar peste hotare erau 1,8 mii.

Către anul 2015, la etapa gimnazială, au ajuns 29,9 mii de copii, iar peste hotare se aflau deja 7,8 mii. Către liceu s-au îndreptat 27,1 mii de adolescenți, iar peste hotare erau deja 10,5 mii. La facultate sunt așteptați în acest an 23,2 mii de tineri, iar alții 14,3 mii sunt peste hotare.

„Generația 2004 merge în acest an la facultate, iar peste doi ani la materat. Până în 2028 în țară vor rămâne 19,3 mii de tineri, iar 18,2 mii se vor afla peste hotare. Jumătate din cei care s-au născut în 2004 se vor afla în țară. Dacă anterior migrația a afectat persoanele în vârstă, acum s-a schimbat structura migrației Republicii Moldova. Acum migrază copii. În anii 2000 migrau părinții să le asigure copiilor un viitor aici în țară, inclusiv să facă studii aici, acum migrază copii, fie la studii, fie la părinți. Admiterea 2023 va fi mai proastă decât a fost în 2022. Universitățile sunt primele instituții care trăiesc drama Republicii Moldova. Universitățile văd primele tragedia pe care oamenii acestei țări o vor vedea peste câțiva ani. Nu sunt studenți, deoarece nu sunt copii. Nu sunt copii că nu s-au născut. Iar 40% din cei care s-au născut aici, deja sunt peste hotare””, a mai adăugat expertul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
20 Apr. 2024, 11:54
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
20 Apr. 2024, 11:54 // Life //  Realitatea.md

Poate că platformele de muzică ne însoțesc mereu în timpul deplasărilor zilnice, dar orice iubitor adevărat de muzică știe că nicio melodie înregistrată nu se poate compara cu un spectacol live. Indiferent dacă melodia preferată este de Beethoven sau de Bombay Bicycle Club, The Travel Magazine îți propune șapte concerte și festivaluri de anul acesta. În caz că vă surâde vreun festival, luați bilete cât mai puteți, rezervați un tren sau un avion și pregătiți-vă pentru o vară plină de muzică, scrie G4media.ro.

Festivalul Europakonzert se va desfășura la Georgia, 1 mai 2024

Europakonzert este cel mai mare eveniment din calendarul Filarmonicii din Berlin. Timp de peste 30 de ani, acest concert anual de muzică clasică a făcut un turneu pe tot continentul, iar în 2024 va ajunge pentru prima dată în Georgia. Violonista georgiană Lisa Batiashvili, artistul în rezidență al orchestrei pentru sezonul 2023/24, va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în Re major de Johannes Brahms, dirijat de Daniel Barenboim. Programul include, de asemenea, Simfonia nr. 5 în do minor de Ludwig van Beethoven.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Partenerul Silk Hospitality găzduiește Europakonzert nu într-o sală de concerte din oraș, ci în amfiteatrul de pe domeniul istoric Tsinandali Estate, unul dintre cele mai importante spații artistice din țară. Convenabil pentru cei care merg la concerte și se bucură de lucrurile bune din viață, Tsinandali este, de asemenea, un centru regional pentru turismul viticol.

Festivalul Cheltenham Jazz Festival se va desfășura la Cheltenham, Anglia, 1-6 mai 2024

O excursie la Cheltenham este o plăcere în orice moment al anului, dar orașul cunoscut pentru tratamentele de spa este deosebit de zbuciumat în timpul Cheltenham Jazz Festival, când 20.000 de fani ai muzicii coboară în Montpellier Gardens pe parcursul săptămânii. În acest an, Gregory Porter, curatorul artistic al festivalului, va fi capul de afiș, iar printre alte concerte pe care nu trebuie să le ratați se numără Dionne Warwick, Sophie Ellis Bextor, Ronnie Scott’s Jazz Orchestra, Morcheeba și Courtney Pine.

Este, de asemenea, o șansă de a asculta artiști de jazz în devenire, cum ar fi National Youth Jazz Orchestra (NYJO), deoarece festivalul are un program activ de dezvoltare a talentelor.

Festivalul Stihia se va desfășura la Muynaq, Karakalpakstan, 5-8 iunie 2024

Cel mai ”diferit” festival de muzică din Asia Centrală reunește fanii muzicii electronice și ecologiștii în Muynaq, un oraș care a fost cândva pe malul Mării Aral, în Karakalpakstan. Începând cu anii 1960, marea s-a micșorat, creând cel mai nou deșert din lume și un fundal distopic pentru mai multe scene și pentru mulțimea de dansatori care petrec din greu. Stihia atrage DJ de renume și alți artiști din Europa și Asia, precum și trupe locale de platformă din Uzbekistan, așa că veți auzi cu siguranță ceva nou.

Pe lângă muzică, există discuții pe teme de mediu, excursii de o zi la Marea Aral, instalații de artă contemporană și unele dintre cele mai bune observații de stele pe care le veți vedea vreodată.

Festivalul Arena di Verona se va desfășura la Verona, Italia, 7 iunie – 7 septembrie 2024

Amfiteatrul roman din Verona găzduiește spectacole live de aproape 2.000 de ani, iar cum clădirea este bine întreținută, veronezii nu văd niciun motiv pentru a se opri. Aici au loc concerte pe tot parcursul anului, dar punctul culminant este festivalul de operă de vară, care se desfășoară de mai bine de un secol. Arena di Verona atrage cele mai mari mulțimi, iar decorul de pe scenă chiar dă de furcă piramidelor din Giza; dar programul din acest an include, de asemenea, clasici precum Carmen, Tosca și Bărbierul din Sevilla.

Fiți atenți la faptul că scaunele originale din piatră nu pot fi chiar atât de confortabile: cele mai bune locuri, care au spătar, sunt spre față; în rest, fiind o pernă.

Festivalul InMusic se va desfășura la Zagreb, 24-26 iunie 2024

Zagreb este adesea trecut cu vederea când vine vorba de o destinație de city break, dar capitala Croației își construiește în mod constant reputația datorită unei scene culturale înfloritoare. InMusic este punctul culminant al verii, cu nume mari precum Hozier și The Smashing Pumpkins urcând pe scenă. Paolo Nutini și Bombay Bicycle Club vor concerta și anul acesta, așa că vă așteaptă o mare distracție.

Festivalul are loc pe malul lacului Jarun, cunoscut sub numele de Marea Zagrebului, astfel încât puteți combina cu ușurință vizitarea orașului și natura într-un singur weekend.

Festivalul de muzică Lounge se va desfășura la Les Gets, Franța, 31 iulie – 5 august 2024

Credeți că Alpii francezi sunt doar pentru schi? Gândiți-vă din nou! Stațiunea de schi Les Gets capătă cu totul altă viață în timpul verii, atrăgând excursioniști, bicicliști de munte, dar și iubitori de muzică live. Festivalul Lounge Music Festival din satul Les Gets, care durează o săptămână, îmbină aproximativ 30 de concerte gratuite în aer liber cu picnicuri, grătare și plimbări.

Majoritatea genurilor muzicale sunt reprezentate în program, așa că, indiferent dacă blues-ul, soul-ul, rock-ul, folk-ul sau muzica electronică vă fac să vă ridicați pe ringul de dans, veți avea de unde să vă distrați până târziu în noapte.

Festivalul AMF se va desfășura la Amsterdam, 19 octombrie 2024

Amsterdam este un oraș mult mai cool decât pare. În zilele noastre, cartierul roșu și cafenelele cu canabis sunt atât de demodate: adevăratele motive pentru a le vizita sunt scenele artistice și muzicale. Cel mai mare și mai îndrăzneț spectacol al anului este AMF, o combinație orbitoare de muzică electronică, tehnologie revoluționară și pirotehnie.

Festivalul este o experiență multisenzorială care atrage mulțimi de mărimea unei arene. Singurul dezavantaj este că AMF are loc doar o singură noapte pe an.

Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală