Căile Ferate ale Moldovei (CFM) sunt într-o criză profundă. În 2024, întreprinderea a ajuns la cel mai grav punct din istoria sa. În 1988, sistemul feroviar moldovenesc transporta peste 20 de milioane de pasageri anual. Actualmente, numărul acestora a scăzut sub 650.000, fiind cea mai mică pondere din ultimul secol, constată economistul Veaceslav Ioniță, citat de BANI.MD.
Transportul de mărfuri a înregistrat o evoluție similară, având un declin semnificativ. În anii 1980, CFM transporta aproape 18 milioane de tone de mărfuri. S-a înregistrat o ușoară creștere în perioada 2022-2023, datorită fluxului de mărfuri din Ucraina, atingând 4 milioane de tone. Volumul transportat în 2024 a scăzut sub 2,5 milioane de tone, cifra reprezentând un minim istoric.
Actuala situație a CFM se datorează mai multor factori acumulați în timp. În prezent, CFM operează la doar 4% din capacitatea sa istorică, iar angajații sunt nevoiți să protesteze din cauza salariilor neplătite.
Cauzele colapsului
- Lipsa investițiilor și managementul defectuos, CFM nu a fost modernizat în ultimele decenii, iar lipsa unei viziuni clare a blocat orice inițiativă de revitalizare.
- Infrastructura inadecvată. Ecartamentul feroviar moldovenesc este orientat spre est, ceea ce limitează conectivitatea țării cu Europa, în timp ce fluxurile comerciale și de pasageri se îndreaptă spre vest.
- Lipsa unei strategii economice coerente. Autoritățile au fost de părere că sistemul se va redresa de la sine, fără investiții sau reforme serioase.
Transportul feroviar a devenit irelevant pentru economia Moldovei, iar firmele sunt forțate să recurgă la alternative mai costisitoare, cum ar fi transportul rutier. Astfel, costurile logistice cresc, ceea ce afectează negativ exporturile și dezvoltarea industrială.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În plus, situația se agravează, deoarece angajații CFM care protestează din cauza salariilor neplătite, iar statul riscă să rămână fără un operator viabil pentru transportul public.
Pentru a evita dispariția completă a Căilor Ferate ale Moldovei, economistul sugerează măsuri urgente. Expertul sugerează utilizarea fondurilor europene și a parteneriatelor strategice pentru a adapta infrastructura la standardele actuale.
Potrivit lui Ioniță, este necesară profesionalizarea administrației CFM și asigurarea transparenței în utilizarea fondurilor, dar șo trecerea la ecartamentul european, pentru a facilita conexiunile rapide și eficiente și adaptarea CFM la cerințele economiei moderne prin dezvoltarea transportului intermodal
„Dacă nu se iau măsuri imediate, Moldova riscă să piardă definitiv sistemul feroviar, iar costurile economice vor fi ireversibile”, conchide Ioniță.