Curs valutar
  • EUR
    19.0707
    0.0288%
  • USD
    17.8263
    -0.014%
  • RUB
    0.2194
    0%
  • RON
    3.8446
    0.1353%
  • UAH
    0.4827
    0%

Bani.md, despre fondurile talibanilor: Ce se va întâmpla cu economia Afganistanului sub conducerea acestora

22 Aug. 2021, 10:25
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
22 Aug. 2021, 10:25 // Economie //  Realitatea.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda Afganistanului aproximativ o jumătate de miliard de dolari săptămâna viitoare, dar talibanii se îndoiesc că li se va permite să aibă acces la ceva, scrie Bani.md cu referire la Al Jazeera.

Cea mai mare distribuire de drepturi speciale de tragere (DST) din istoria FMI, în valoare de 650 de miliarde de dolari, este pe cale să intre în vigoare luni, iar Afganistanul va primi aproximativ 460 de milioane de dolari în DST.

Cu toate acestea, FMI a suspendat accesul talibanilor de a schimba DST-uri cu bani grei. În schimb, Afganistanul se va alătura rândurilor Myanmarului și Venezuelei, care au primit fonduri de la FMI, dar nu le pot folosi.

Într-o scrisoare adresată secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, la începutul acestei săptămâni, 18 membri ai Congresului au îndemnat-o să se asigure că „aproape o jumătate de miliard de dolari în lichidități necondiționate” nu merg „către un regim cu un istoric de susținere a acțiunilor teroriste împotriva Statelor Unite și a aliaților săi”.

Fondurile afgane suferă, potrivit Băncii Mondiale. Economia țării este „reprezentantă de fragilitate și de dependența de ajutor”, iar granturile finanțează 75% din cheltuielile guvernamentale, scrie Aleph News.

Ce este mai exact un DST?

Un DST este un activ de rezervă la nivel mondial dezvoltat de Fondul Monetar Internațional (FMI) dintr-un coș de valute care cuprinde dolarul american, yenul japonez, yuanul chinezesc, euro și lira sterlină britanică.

DST este o monedă artificială pe care statele membre ale FMI o pot schimba cu valute forte liber utilizabile, cum ar fi dolarii americani, în ciuda faptului că nu este o monedă oficială.

Țările pot schimba DST cu monede liber utilizabile la un curs de schimb fix, care este actualizat zilnic și publicat pe site-ul FMI.

Care este stocul actual de DST-uri al Afganistanului?

Conform celei mai recente rate de conversie a DST, puțin peste 37 de milioane echivalează cu aproape 52,5 milioane de dolari. Potrivit FMI, alocarea de luni va ridica totalul la 323,8 milioane DST, adică puțin sub 460 de milioane de dolari.

Câți bani mai are Afganistanul în rezervele sale?

Potrivit declarației băncii centrale a țării, activele țării erau de 784,6 miliarde de afgani (10 miliarde de dolari), inclusiv 102,7 miliarde de afgani (1,3 miliarde de dolari) în aur și 28,7 miliarde de afgani (366 milioane de dolari) în rezerve de numerar în valută.

Ce s-a întâmplat cu fondurile deținute de banca centrală afgană în Statele Unite?

Totul este înghețat! Asta, pentru a-i împiedica pe talibani să acceseze activele DAB, Stetele Unite au declarat că au înghețat 9,5 miliarde de dolari în conturi deschise la Federal Reserve și la alte instituții financiare americane.

Cel mai probabil este o cantitatea pe care o pot obține talibanii este una modestă. „Fondurile accesibile talibanilor reprezintă probabil 0,1-0,2% din totalul rezervelor internaționale ale Afganistanului. Nu este mult”, a scris pe Twitter Ajmal Ahmady, guvernatorul interimar al DAB.

Câți bani sunt acum în Afganistan?

În seiful băncii din interiorul palatului prezidențial afgan, pe care talibanii îl controlează în prezent, s-au găsit lingouri de aur și monede de argint în valoare de 12,5 milioane de afgani (159 600 de dolari), potrivit raportului auditorului din 2020 privind banca centrală a țării.

Câți bani au talibanii și care sunt sursele lor de venit?

Aproximativ 362 de milioane de dolari în numerar în valută străină se află, de asemenea, în posesia talibanilor, potrivit Reuters, care „constau aproape în întregime în dolari americani și erau ținute la sediile centrale și la sucursalele băncii, precum și la palatul prezidențial”.

Surse de venit? Da, au. Însă nu sunt toate obținute în mod legal.

Potrivit unui raport al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite publicat în iunie, talibanii s-au bazat întotdeauna pe activități criminale pentru a finanța „inclusiv traficul de droguri și producția de mac de opiu, extorcarea, sechestrul pentru răscumpărare, exploatarea minerală și veniturile din colectarea de taxe în zonele aflate sub controlul sau influența talibanilor”.

În conformitate cu un raport al Consiliului de Securitate al ONU, această organizație are venituri cuprinse între 300 de milioane de dolari și 1,6 miliarde de dolari pe an.

ONU a subliniat că „sprijinul financiar extern, inclusiv donațiile de la persoane bogate și o rețea de fundații caritabile neguvernamentale, reprezintă, de asemenea, o parte semnificativă din veniturile talibanilor”.

Talibanii au încercat, de asemenea, să beneficieze de pe urma bogățiilor minerale ale Afganistanului, ONU raportând că, în 2020, „profiturile din sectorul minier le-au adus talibanilor aproximativ 464 de milioane de dolari”.

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 17:41
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 17:41 // Economie //  Elena Putregai

Consiliul Uniunii Europene a extins criteriile pentru impunerea sancțiunilor de blocare împotriva afacerilor rusești. Acum pot fi impuse sancțiuni împotriva oricăror oameni de afaceri și organizații care lucrează în sectoarele cele mai profitabile ale economiei ruse, precum și împotriva membrilor familiei oamenilor de afaceri ruși de top. Contul de Telegram „The Sanctions Law” a atras atenția asupra acestei modificări.

Noile criterii au intrat în vigoare miercuri, 7 iunie curent, a doua zi după ce au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE (Monitorul Uniunii Europene). Modificarea se face la art. 3, al. 1, lit. g din Regulamentul Consiliului UE privind măsurile restrictive împotriva acțiunilor care subminează sau pun în pericol integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Acest subparagraf descrie cercul de persoane și organizații împotriva cărora, în principiu, pot fi introduse sancțiuni europene în legătură cu situația din Ucraina.

Anterior, subparagraful actualizat se referea pur și simplu la „întreprinzători de frunte, persoane juridice, structuri sau organizații implicate în sectoare ale economiei care oferă o sursă semnificativă de venit guvernului Federației Ruse”. Un astfel de criteriu a fost introdus pentru prima dată la sfârșitul lunii februarie a anului trecut, ca parte a celui de-al doilea pachet de sancțiuni UE.

Amendamentul a clarificat și extins acest alineat la:

  • antreprenorii „de frunte” care operează în Rusia (adică, în esență, orice om de afaceri care poate fi considerat lider), familia lor imediată sau alte persoane (cum ar fi prietenii) care beneficiază de ei;
  • antreprenori, persoane juridice, organizații și organisme (adică, fără a specifica amploarea activității) implicate în sectoare ale economiei care oferă o sursă semnificativă de venit pentru guvernul rus.

Sancțiunile europene au fost impuse anterior în mod sistematic rudelor funcționarilor și funcționarilor implicați, potrivit autorităților europene, în destabilizarea Ucrainei (pe baza criteriului „persoanelor care beneficiază de oficiali ruși responsabili de deciziile de destabilizare a Ucrainei”, sau de la guvernul rus). Într-un număr de cazuri, în 2022, acestea au fost introduse împotriva rudelor oamenilor de afaceri ruși, dar nu a existat un criteriu formal clar pentru aceasta.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Obiectivele schimbării

Consiliul UE însuși explică noua normă după cum urmează: între guvernul rus și oamenii de afaceri de conducere există o „conexiune prin beneficiu și sprijin reciproc”. Prin urmare, „ținând cont de interdependența dintre antreprenorii de frunte și guvern”, criteriile de includere în lista de sancțiuni ar trebui să includă „antreprenori de frunte care operează în orice sector al economiei ruse”.

Consiliul UE a extins temeiurile pentru impunerea de noi sancțiuni, în primul rând pentru a preveni eludarea restricțiilor existente în materie de sancțiuni, precum și pentru a putea include o gamă mai largă de persoane pe listele de sancțiuni personale, Bulat Zhambalnimbuev, partener la firma de avocatură Better Chance, a spus. În general, aceste schimbări fixează practica stabilită în cadrul celor mai recente pachete de sancțiuni ale UE, a menționat el.

UE justifică amendamentul afirmă în mod explicit că „întreprinzătorii ruși de frunte sunt angajați într-o practică sistematică de distribuire a fondurilor și activelor lor între familiile lor și alții, adesea pentru a ascunde activele, eluda măsurile restrictive și menține controlul asupra resurselor disponibile”.

Consecințe pentru cei implicați în sancțiuni

Modificările la criteriile de includere în listele de sancțiuni au apărut ca o reacție a Consiliului UE la decizia din martie a Curții Europene în cazul Violetei Prigojina, mama fondatorului „Wagner”, Evgheni Prigojin, explică Iuri Șumilov, partener la firma de avocatură Acquis din Bruxelles, specialist în sancțiuni, pentru Rbc.ru. „În ceea ce o privește, instanța a anulat decizia de a o include pe lista de sancțiuni, pe baza practicii instanței, care spune că o singură legătură de familie nu este suficientă pentru a justifica sancțiunile”, a amintit Șumilov, adăugând că acum va fi suficient.

Justiția UE anulează sancțiunile împotriva mamei lui Prigojin din fruntea mercenarilor „Wagner”

„Consiliul consideră că Curtea Europeană adoptă o poziție destul de echilibrată în examinarea cazurilor de sancțiuni rusești (de exemplu, deciziile privind fiul omului de afaceri Dmitri Mazepin, Nikita Mazepin; Violeta Prigojina și, în general, tonul general al audierilor privind cazurile rusești) și se pregătește pentru faptul că instanța va anula includerea pe liste într-o serie de cazuri”, mai precizează Șumilov.

În trecut, chiar dacă Curtea Europeană, prin decizia sa, a ridicat sancțiunile împotriva unei persoane ruse (așa a fost cazul lui Arkadi Rotenberg), Bruxelles-ul a lăsat un astfel de inculpat pe lista de sancțiuni, actualizând motivele includerii în listă.

Cel mai probabil, modificarea este necesară pentru a întări poziția cu privire la pretențiile persoanelor blocate, ceea ce a indicat nerezonabila includere a acestora în listele de sancțiuni.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală