Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

BANI.MD I E bine sau nu să lucrezi cu plângăcioșii?

16 Oct. 2021, 17:45
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
16 Oct. 2021, 17:45 // Life //  Valentina Buză

Dacă trezești la miez de noapte orice manager bun de resurse umane și-l întreabi: Care este tipul de angajat enervant la muncă? Cu siguranță va spune: „Cel care se plânge constant de muncă și pe ceilalți colegi, care spune constant că este imposibil să facă acest lucru, care dă vina pe toți cei din jur pentru problemele lui”, scrie Bani.md.

Toți oamenii de succes și eficienți au repulsie la plângăcioși. Văicăreala este toxică, deoarece distrage atenția celorlalți angajați de la munca lor. Plânsul nu este constructiv și consumă multă energie. Împiedică noii angajați să se adapteze rapid la muncă. Plângăcioșii de cele ai multe ori împiedică atingerea rezultatelor la nivelul grupurilor mici, dar și în cadrul proiectelor. Dacă discutați cu un plângăcios de pe poziția de antrenor, fără amenințări, puteți auzi argumente foarte interesante și înțelege ce tipuri de plângăcioși sunt.

Plângăcioșii responsabili

Acest tip de angajat este muncitor, profesionist și sincer îngrijorat de slujba sa. Adesea nu poate spune „nu”, nu știe să-și formuleze clar întrebările și încearcă să joace rolul „salvatorului lumii”. Își asumă sarcina de a corecta greșelile altora și îi critică pe colegii care nu știu să-și facă treaba. Plângăcioșii responsabili intră în arenă după ședințe (ei tac și dau din cap) și spun ce idioți îi înconjoară și îi încurcă să-și facă jobul. Indiferent dacă au sau nu un grup de sprijin, ei își fac griji de rezultatul final. Și o fac cum pot mai bine.

Frazele folosite

 • Eu așa nu mai pot;
 • Eu răspund pentru totul;
 • Chiar nimeni nu poate face acest lucru;
 • De ce eu trebuie să lucrez pentru alții;
 • Eu vin primul și plec ultimul.

Un sfat pentru patroni: dacă un angajat se vaită e necesar să vă găsiți timp și să vorbiți despre volumul de muncă și să-i oferiți un feedback constructiv. Dacă motive de a se văita nu sunt atunci e necesar de a discuta de pe poziții mai dure.

Plângăciosul subevaluat

Se plânge din tot sufletul și foarte emotiv. Din vaietele sale nu poți deduce esența problemei, dar e de înțeles că omului nu îi este bine. Această categorie de plângăcioși caută susținerea colegilor, caută aprobarea acțiunilor, dar caută și susținere emoțională. În frazele lor se atestă eroismul, dar se conformează gândurilor interioare: Acest tip de plângăcioși caută să fie lăudați. Ei pur și simplu vor ca să fie luați în seamă și să le fie apreciată contribuția lor.

Frazele folosite

 • Eu sunt pentru ei, dar ei…;
 • Iată, lor tot, dar mie nimic;
 • Nimeni nu a văzut, nimeni nu știe, nimeni nu-și aduce aminte cum eu….

Sfatul pentru șefi este ca o dată în săptămână să folosească frazele: Eu văd cât muncești tu, eu apreciez munca pe care o faci, eu îți sunt recunoscător pentru contribuția ta.

Continuarea articolului poate fi citită pe BANI.MD.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Nov. 2021, 10:48 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Un funcționar din Edineț este cercetat penal de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție pentru trafic de influență.

Acesta ar fi „aranjat” eliberarea unui permis de conducere, iar pentru serviciile sale ar fi pretins și primit 900 de euro mită.

„Potrivit datelor anchetei, în acțiunile sale infracționale, bărbatul ar fi susținut că are influență asupra angajaților Secției de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din orașul Bălți și că poate organiza susținerea cu succes a probelor teoretice și practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de conducere de categoria B. Pentru că nu s-ar fi ținut de cuvânt, tânărul a fost denunțat la CNA, iar urmare a măsurilor speciale de investigație întreprinse, acesta a fost reținut pentru 72 de ore. Bărbatul a fost recunoscut în calitate de bănuit, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare sau amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale”, anunță CNA.

În perioada 2020-2021, CNA a documentat peste 100 de cazuri, preponderent de trafic de influență, privind acțiunile persoanelor implicate în obținerea frauduloasă a permiselor de conducere.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală