Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Bani.md: MOȘ CRĂCIUN se mută la Piatra Neamț? Cum arată SATUL celui mai îndrăgit personaj al copiilor

02 Dec. 2021, 17:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Dec. 2021, 17:45 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Moș Crăciun își schimbă reședința și se mută cu traiul din Laponia în România, unde s-a construit de la zero, într-o perioadă de 4 luni, Satul lui Moș Crăciun și care urmează să se extindă. Sătucul este o atracție nu doar pentru cei mici, dar și pentru adulți. Fiind solicitați de Bani.md, reprezentanții au oferit mai multe detalii despre proiect.

Un proiect imediat a luat naștere în România, în comuna Negrești, județul Neamț a fost construit „Satul lui Moș Crăciun”. Pe o suprafață, relativ mare, au fost înălțate 12 clădiri dispuse circular.

De asemenea, se dezvoltă un parc de distracții, o parcare pentru rulote și automobile și un cartier de căsuțe de locuit. Satul lui Moș Crăciun a fost inaugurat ieri, 1 decembrie 2021 și va fi reședința Moșului pentru tot parcursul anului.

În acest sat, Moș Crăciun va locui pe tot parcursul anului, iar turiștii vor avea posibilitatea să-l viziteze. În prezent, în sătuc există un tur ghidat prin cele 12 locații: Căsuța spiridușilor, Poșta lui Moș Crăciun, Atelierul de lucru pentru jucării, Casa lui Moș Crăciun, Biroul Moșului, Atelierul de împachetat cadouri, Sania, Grajdul renilor, Magazinul de suveniruri, etc.

„Cei care ne-au trecut deja pragul sunt extrem, extrem de încântați de ceea ce văd, pentru că încercăm să-l aclimatizăm pe Moș Crăciun la aceste meleaguri, să-l transformăm într-un țăran român. La vară, Moș Crăciun va strânge fânul, va cosi, va fi unul dintre ai noștri.”, a declarat Victor Mihalache, director de comunicare al Satului lui Moș Crăciun pentru Bani.md.

Fiecare căsută are povestea sa, iar vizitatorii sunt așteptați să le descopere prin intermediul spiridușilor. De asemenea, pentru oaspeți este organizată și întâlnirea cu Moș Crăciun.

„Totul este construit din lemn foarte vechi, nu mai tânăr de 100 de ani, tot mobilierul este vechi, sunt obiecte deosebite.”

Tot aici este amenajată o scenă pentru evenimente culturale, există un radio și o televiziune a lui Moș Crăciun. În satul Moșului sunt organizate spectacole, mini discoteci pentru copii. De asemenea, în fiecare weekend un magician desfășoară show-uri inedite.

Chiar dacă este satul lui Moș Crăciun, investitorii nu au uitat și de însemnătatea religioasă a sărbătorii de Crăciun și au reprodus scena Nașterii Maicii Domnului.

„Vrem să-i readucem pe vizitatori la ideea de credință și la ideea că Nașterea Domnului este evenimentul principal al lunii decembrie. Are și Moș Crăciun rolul lui, dar îi rugăm pe oameni să nu uite că cel important este  Nașterea Maicii Domnului.”

Pentru a oferi posibilitatea și vizitatorilor din Republica Moldova să sărbătorească Crăciunul în Satul Moșului, evenimentele culturale vor fi prelungite până pe 7 ianuarie 2022, când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi.

„Îi așteptăm la noi și pe prietenii din Republica Moldova să sărbătorească această mini vacanță. În special că, în imediata apropiere pot fi vizitate Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Horaița, Sihla, Horăicioara, Almaș, Bodești, Sihăstria și Secu și alte locuri speciale.”

Una dintre cele mai aglomerate locații în Satul lui Moș Crăciun este Poșta. Aici sunt recepționate zilnic sute de scrisori din întreaga lume. Spiridușii și Crăciunițele triază scrisorile și le aranjează pe țări și zone geografice. Tot ei caută numele în Cartea copiilor Cuminți, ca să îi spună Moșului tot ce vrea să știe despre fiecare copil.

Prețul de intrare este de 70 de lei românești pentru adulți și 50 de lei pentru copii. Pentru grupurile de peste 20 de persoane este oferită o reducere de 50%.

În ziua inaugurării, satul lui Moș Crăciun a fost vizitat de câteva sute de persoane. Chiar dacă proiectul exista încă de 5 ani, construcția satului a început acum 4 luni.

Satul este deschis în zilele de Luni, Marți, Miercuri, Joi de la 10.00 până la 21.00, iar Vineri, Sâmbătă, Duminică de la 09.00 până la 21.00. și se află pe strada lui Moș Crăciun nr.1, Negrești Jud. Neamț, România.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 11:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 11:56 // În Lume //  Realitatea.md

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și-a manifestat îngrijorările cu privire la o ”integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev.

”Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situaţia din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina şi se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a explicat Borrell în cursul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, care consideră că această comasare de ”forțe ruse la frontieră este legată de integrarea” Donbasului.

Uniunea Europeană lucrează la ”cel puțin șapte scenarii diferite”, dar nu crede că ”vom trece imediat la cel mai rău scenariu, deși există mai multe în care situația ar putea fi suficient de periculoasă pentru a necesita o stare permanentă de alertă”.

”Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există și alte modalități de a ataca, precum atacurile cibernetice”, a completat Borrell, făcând trimitere la incidentul de săptămâna trecută, când mai multe site-uri ale Guvernului de la Kiev au fost afectate, gest condamnat de UE și NATO și despre care Ucraina spune că are ”dovezi” privind implicarea Rusiei.

Subiectul s-a aflat pe masa discuțiilor dintre Annalena Baerbock și Dmitro Kuleba, cu prilejul primei vizite a noului ministru german de externe la Kiev, ce i-a oferit acesteia oportunitatea de a reitera angajamentul față de securitatea Ucrainei și a Europei, dând asigurări că Rusia va avea de suferit ”un preț uriaș” dacă alege calea escaladării.

Mai mult, Alianța Nord-Atlantică a venit în sprijinul Ucrainei și a semnat un acord de consolidare a cooperării pentru ca această țară să se poată apăra mai ușor de noile forme de agresiune din spațiul cibernetic.

Atacul cibernetic a avut loc după trei întâlniri diplomatice la nivel înalt, desfășurate pe parcursul săptămânii trecute, care s-au încheiat fără un semnal clar dacă Putin va decide să avanseze cu invazia militară în Ucraina sau, din contră, va demara un dialog cu Statele Unite cu privire la controlul armelor în Europa, o agendă mai restrânsă decât apelul său de redesenare a arhitecturii de securitate a Europei.

Acestea au debutat la 10 ianuarie într-o atmosferă tensionată, în urma cărora Statele Unite au specificat cu fermitate că resping propunerile de securitate ale Moscovei, pe care le-au calificat drept inacceptabile, dovadă a unei poziții coordonate între aliați, și au anunțat că nu vor precupeți niciun angajament pentru a-și consolida ”prezența NATO în statele aliate din prima linie și să sporească asistența defensivă pentru Ucraina” dacă Rusia alege ”calea unui nou conflict”.

De altfel, consolidarea flancului estic reprezintă unul dintre obiectivele de politică externă a României, enunțate de președintele Klaus Iohannis în discursul anual susținut în fața ambasadorilor acreditați la București.

Mesaje similare au fost transmise și de Jens Stoltenberg după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care a reafirmat ”politica ușilor deschise a NATO și dreptul fiecărei țări de a-și alege propriile acorduri de securitate”, respingând astfel solicitările Moscovei, ce dorește, printre altele, retragerea forțelor din estul Alianței și garanții că aceasta nu va mai accepta niciun nou membru.

În  cea de-a treia rundă a discuțiilor, desfășurate sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Statele Unite au respins ”șantajul” Rusiei, care amenință cu acțiuni în lipsa unui ”răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană, printre acestea aflându-se inclusiv desfăşurarea unei infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela, potrivit mențiunilor ministrului adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

Săptămâna s-a încheiat cu reuniunea miniștrilor apărării și de externe, găzduită de orașul francez Brest, context în care Vasile Dîncu și Bogdan Aurescu au pledat pentru coordonarea UE cu NATO și SUA și pregătirea de măsuri ferme pentru descurajarea Rusiei.

Statele Unite au semnalat că dețin informații potrivit cărora Rusia ”pregătește terenul pentru opțiunea fabricării unui pretext pentru invazie în estul Ucrainei”.

Să nu uităm că al doilea război cecen a pornit de la aruncarea în aer a unor blocuri locuite de ruși, în septembrie 1999, act atribuit de Guvernul de la Moscova teroriștilor ceceni, dar despre care nu a reușit să aducă dovezi pentru a-și proba acuzațiile, amintește John Dunlop în lucrarea ”The Moscow Bombings of September 1999: Examinations of Russian Terrorist Attacks at the Onset of Vladimir Putin’s Rule”.

De altfel, Moscova a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri, iar o parte a militarilor ruși a sosit deja în Belarus pentru a participa la o verificare a eficienței grupării regionale de trupe Belarus-Rusia.

Soluționarea politică a conflictului din regiunea Donbasului, șfâșiată de un război izbucnit acum șapte ani între Kiev și separatiștii pro-ruși ce a făcut peste 10.000 de victime și a rănit mai bine de 24.000 de persoane, pare că se află în impas.

Din februarie 2015, Franța, Germania, Rusia și Ucraina au încercat să medieze o încetare a violențelor prin intermediul acordurilor de la Minsk. Acordul include prevederi privind încetarea focului, retragerea armamentului greu și controlul deplin al guvernului ucrainean în întreaga zonă de conflict. Cu toate acestea, eforturile de a ajunge la o înțelegere diplomatică și la o rezoluție satisfăcătoare nu au avut succes.

Reluarea dialogului în cadrul formatului Normandia din care fac parte cele patru țări mai sus amintite va reprezenta una dintre temele discutate de ministrul german de externe, Annalena Baerbock, cu omologul rus, Serghei Lavrov, în cadrul primei sale vizite la Moscova.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală