Anual cu autobuzele în Moldova erau transportați 100 milioane pasageri, iar în pandemie, datorită măsurilor restrictive luate de autorități, ramura transportului de pasageri cu autobuzele a scăzut de două ori.
„În trimestrul doi din 2020, când a început pandemia, numărul de pasageri s-a redus de patru ori. Acum asistăm la o ușoară îmbunătățire a situației, dar în continuare numărul de pasageri este de aproape două ori mai mic decât media obișnuită. Este la cel mai scăzut nivel din toată perioada de independență a țării. Cea mai gravă lună a fost aprilie 2020, când numărul de pasageri transportați cu autobuzele a scăzut de 10 ori, fapt nemaiîntâlnit în istoria noastră”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În condițiile reducerii numărului de pasageri, tarifele la transportul de pasageri au rămas aproape la fel, la nivelul de acum 10 ani. În același timp, salariul mediu în Republica Moldova a crescut de 2,5 ori, de la 3,6 mii lei lunar în 2012 la 9 mii lei în prezent.
Economistul constată o majorare a numărului de rute regulate în Republica Moldova, iar acest lucru afectează gradul de încărcare al autobuzelor. O altă problemă majoră este transportul ilicit de pasageri, inclusiv peste hotarele țării. Transportatorii iliciți, fiind protejați de funcționarii corupți, omoară definitiv transportul legal de pasageri.