Din cauza războiului rusesc împotriva Ucrainei și a embargoului asupra fructelor moldovenești, producătorii moldoveni caută noi piețe. Printre alternative se numără țările arabe, India, Egipt, scrie Bani.md.
Piața arabă este o alternativă promițătoare pentru producătorii moldoveni de mere. Astfel, din noiembrie, Moldova a început să exporte fructe în țările din Golful Persic, iar prețurile la mere pe aceste este în creștere.
„Transporturile cantităților mari de mere sunt imposibile urmare a probleme logistice din cauza războiului din Ucraina, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova. Organizarea exportului nu este foarte ușoară. De la începutul războiului, nu mai putem folosi porturile din apropiere. Vorbim despre portul Odessa, care era ok pentru exporturile în țările arabe. Acum, însă trebuie transportăm marfa la Constanta, ca să o putem exporta la destinație”, a spus Gorincioi într-un interviu pentru Radio Moldova.
Vitalie Gorincioi a mai spus că cinci containere cu mere sunt gata pentru transport în India. Un lot de probă de 100 de tone de mere către India este necesar pentru a obține un permis de transport prin Moldova. Pentru a exporta produse în India, producătorii trebuie să treacă de certificare internațională și să îndeplinească anumite cerințe sanitare, iar din cauza problemelor logistice, transportul pe mare poate dura mai mult de o lună. În același timp, mai multe mere vor fi exportate în România, dar acest lucru se va întâmpla la începutul lui ianuarie 2023.
În anul 2022, producția de mere este de aproximativ 400 de mii de tone, ceea ce este de aproape două ori mai puțin decât în 2021. Din iulie și până în prezent, Republica Moldova a exportat peste 30 de mii de tone de mere, ceea ce reprezintă mai puțin de 8% din producția totală.