Procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția stației Back-to-Back Vulcănești în cadrul primei etape a licitației a fost temporar suspendat, anunță Ministerul Infrastructurii într-un răspuns oferit pentru portalul economic BANI.MD.
„Unul din scopurile construcției unei stații Back-to-Back Vulcănești era sincronizarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E). Având în vedere că la data de 16 martie 2022 s-a finalizat procedura de sincronizare a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu ENTSO-E, procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția stației Back-to-Back Vulcănești în cadrul primei etape a licitației a fost temporar suspendat”, se mai arată în răspunsul Ministerului Infrastructurii.
Drept urmare, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, urmare unui acord comun cu finanțatorii Proiectului (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială) au convenit să se elaboreze un studiu, cu suportul Băncii Mondiale, în scopul evaluării beneficiilor tehnice și economice ale construcției unei stații Back-to-Back la Vulcănești, având în vedere starea actuală a sistemului, fluxurile de buclă identificate după sincronizare și evoluția actuală a pieței.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Urmare rezultatelor evaluării tehnice și economice, se planifică emiterea deciziei finale privind necesitatea construcției unei stații Back-to-Back la Vulcănești până la sfârșitul lunii octombrie 2022.
În data de 31 martie, Parlamentul a aprobat PROIECTUL privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat de nenumărate ori că scopul proiectului este asigurarea securității energetice a statului prin interconectarea Republicii Moldova cu piața de energie a Uniunii Europene, cât și crearea unui mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice.