Transnistria nu mai este o problemă pentru aderarea Republicii Moldova la UE, a declarat în fața jurnaliștilor șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borel, care participă la Summit-ul Comunității Politice, scrie Bani.md.
„Da, Republica Moldova are o problemă teritorială, dar drumul european nu ține neapărat de Transnistria. Republica Moldova poate deveni membru UE. Cipru la fel are o problemă teritorială, dar a aderat la UE. La fel o poate face și Republica Moldova”, a punctat Josep Borel.
Chișinăul și-a anunțat intenția de aderare la UE și speră ca până la sfârșitul acestui an să înceapă negocierile de aderare.
Într-o rezoluție adoptată pe 19 aprilie, membrii Parlamentului European (euro-deputații) recomandă că negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova trebuie să înceapă până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru trebuie să se întâmple după îndeplinirea celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.
Între timp, Parlamentul European solicită guvernului moldovean să continue cu hotărâre agendei de reforme privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția implementării depline a Acordului de Asociere cu UE și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, să abordeze problema crimei organizate și a criminalității internaționale și transnaționale grave și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării.
Un alt punct în rezoluția Parlamentului European vizează sancționarea imediată a celor implicați în încercările de destabilizare a Republicii Moldova.