Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Batrîncea spune despre o discuție „tete-a-tete” între Dodon și Sandu. Președinția: „Din birou până la lift”

17 Mart. 2021, 14:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Maxim Pulber
17 Mart. 2021, 14:55 // Politica //  Maxim Pulber

Președintele Maia Sandu ar fi avut ieri, după consultările cu fracțiunea Partidului Socialiștilor, și o convorbire față în față cu președintele PSRM, Igor Dodon. Cel puțin asta a declarat azi, în cadrul unui briefing de presă secretarul general al PSRM, Vlad Batrîncea, care alături de președintele fracțiunii socialiste din Parlament, Corneliu Furculiță, au participat la runda de consultări. De altă parte, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat pentru Realitatea.md că singura discuție „retrasă” între cei doi a avut loc „din biroul în care au avut loc consultările, până la lift”.

„Este foarte important că, în sfârșit a avut un dialog, la urmă și tete-a-tete (n.r. „între patru ochi”), între cei doi lideri politici. Ex-președintele și actualul președinte. Noi considerăm că fără acest dialog deloc simplu, noi nu putem asigura stabilitatea în societate”, a declarat Batrîncea în cadrul briefingului de presă în care a anunțat că socialiștii vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la desemnarea de către Maia Sandu a candidaturii lui Igor Grosu la funcția de premier, dar și că „majoritatea parlamentară” va înainta joi un alt candidat la această funcție.

Rugat de Realitatea.md să precizeze ce s-a discutat în cadrul discuției „între patru ochi” dintre Igor Dodon și Maia Sandu, Vlad Batrîncea a spus că socialiștii văr identificarea soluțiilor în criza politică, instituțională, dar și sanitară, „prin efortul comun a acestor două persoane, ex-președintele, dar și actualul președinte”.

„Considerăm că ei, fiind doi profesioniști, înțeleg foarte bine responsabilitatea față de situația din Republica Moldova și înțelegem bine că momente de conjunctură politică nu sunt cele mai importante. E nevoie de consolidarea potențialului tuturor participanților. Este bine că discuția dintre cei doi a avut loc, este bine că ei înțeleg responsabilitatea comună și este bine că noi putem depăși anumite momente. În rest, evident că eu nu am dreptul să vorbesc în locul doamnei Maia Sandu și a lui Igor Dodon. A fost o discuție între ei. Opinia noastră, a echipei noastre, este că aceste discuții trebuie să aibă loc în interesele naționale a Republicii Moldova”, a punctat secretarul general al PSRM.

Solicitată de Realitatea.md în această privință, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a avut nevoie de ceva timp ca să precizeze dacă această discuție „tete-a-tete” în general a avut loc, menționând că, imediat după încheierea consultărilor care au avut loc în biroul de la etajul 4 al Președinției, cei trei reprezentanți ai PSRM au coborât spre presă, care îi așteptau în holul de la parter, iar Maia Sandu și secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, au mers spre birourile lor.

Ulterior, ea a revenit cu un apel menționând că „toate discuțiile au avut loc în cadrul consultărilor oficiale”, iar „separat” de ceilalți cei doi au discutat „doar din birou până la lift”.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă