Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Batrîncea spune despre o discuție „tete-a-tete” între Dodon și Sandu. Președinția: „Din birou până la lift”

17 Mart. 2021, 14:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Maxim Pulber
17 Mart. 2021, 14:55 // Politica //  Maxim Pulber

Președintele Maia Sandu ar fi avut ieri, după consultările cu fracțiunea Partidului Socialiștilor, și o convorbire față în față cu președintele PSRM, Igor Dodon. Cel puțin asta a declarat azi, în cadrul unui briefing de presă secretarul general al PSRM, Vlad Batrîncea, care alături de președintele fracțiunii socialiste din Parlament, Corneliu Furculiță, au participat la runda de consultări. De altă parte, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat pentru Realitatea.md că singura discuție „retrasă” între cei doi a avut loc „din biroul în care au avut loc consultările, până la lift”.

„Este foarte important că, în sfârșit a avut un dialog, la urmă și tete-a-tete (n.r. „între patru ochi”), între cei doi lideri politici. Ex-președintele și actualul președinte. Noi considerăm că fără acest dialog deloc simplu, noi nu putem asigura stabilitatea în societate”, a declarat Batrîncea în cadrul briefingului de presă în care a anunțat că socialiștii vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la desemnarea de către Maia Sandu a candidaturii lui Igor Grosu la funcția de premier, dar și că „majoritatea parlamentară” va înainta joi un alt candidat la această funcție.

Rugat de Realitatea.md să precizeze ce s-a discutat în cadrul discuției „între patru ochi” dintre Igor Dodon și Maia Sandu, Vlad Batrîncea a spus că socialiștii văr identificarea soluțiilor în criza politică, instituțională, dar și sanitară, „prin efortul comun a acestor două persoane, ex-președintele, dar și actualul președinte”.

„Considerăm că ei, fiind doi profesioniști, înțeleg foarte bine responsabilitatea față de situația din Republica Moldova și înțelegem bine că momente de conjunctură politică nu sunt cele mai importante. E nevoie de consolidarea potențialului tuturor participanților. Este bine că discuția dintre cei doi a avut loc, este bine că ei înțeleg responsabilitatea comună și este bine că noi putem depăși anumite momente. În rest, evident că eu nu am dreptul să vorbesc în locul doamnei Maia Sandu și a lui Igor Dodon. A fost o discuție între ei. Opinia noastră, a echipei noastre, este că aceste discuții trebuie să aibă loc în interesele naționale a Republicii Moldova”, a punctat secretarul general al PSRM.

Solicitată de Realitatea.md în această privință, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a avut nevoie de ceva timp ca să precizeze dacă această discuție „tete-a-tete” în general a avut loc, menționând că, imediat după încheierea consultărilor care au avut loc în biroul de la etajul 4 al Președinției, cei trei reprezentanți ai PSRM au coborât spre presă, care îi așteptau în holul de la parter, iar Maia Sandu și secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, au mers spre birourile lor.

Ulterior, ea a revenit cu un apel menționând că „toate discuțiile au avut loc în cadrul consultărilor oficiale”, iar „separat” de ceilalți cei doi au discutat „doar din birou până la lift”.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată