Curs valutar
 • EUR
  20.0308
  -0.4109%
 • USD
  17.7146
  -0.127%
 • RUB
  0.2408
  0.1661%
 • RON
  4.0470
  -0.4225%
 • UAH
  0.6489
  -0.3236%

Batrîncea spune despre o discuție „tete-a-tete” între Dodon și Sandu. Președinția: „Din birou până la lift”

17 Mart. 2021, 14:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
17 Mart. 2021, 14:55 // Politica //  Realitatea.md

Președintele Maia Sandu ar fi avut ieri, după consultările cu fracțiunea Partidului Socialiștilor, și o convorbire față în față cu președintele PSRM, Igor Dodon. Cel puțin asta a declarat azi, în cadrul unui briefing de presă secretarul general al PSRM, Vlad Batrîncea, care alături de președintele fracțiunii socialiste din Parlament, Corneliu Furculiță, au participat la runda de consultări. De altă parte, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat pentru Realitatea.md că singura discuție „retrasă” între cei doi a avut loc „din biroul în care au avut loc consultările, până la lift”.

„Este foarte important că, în sfârșit a avut un dialog, la urmă și tete-a-tete (n.r. „între patru ochi”), între cei doi lideri politici. Ex-președintele și actualul președinte. Noi considerăm că fără acest dialog deloc simplu, noi nu putem asigura stabilitatea în societate”, a declarat Batrîncea în cadrul briefingului de presă în care a anunțat că socialiștii vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la desemnarea de către Maia Sandu a candidaturii lui Igor Grosu la funcția de premier, dar și că „majoritatea parlamentară” va înainta joi un alt candidat la această funcție.

Rugat de Realitatea.md să precizeze ce s-a discutat în cadrul discuției „între patru ochi” dintre Igor Dodon și Maia Sandu, Vlad Batrîncea a spus că socialiștii văr identificarea soluțiilor în criza politică, instituțională, dar și sanitară, „prin efortul comun a acestor două persoane, ex-președintele, dar și actualul președinte”.

„Considerăm că ei, fiind doi profesioniști, înțeleg foarte bine responsabilitatea față de situația din Republica Moldova și înțelegem bine că momente de conjunctură politică nu sunt cele mai importante. E nevoie de consolidarea potențialului tuturor participanților. Este bine că discuția dintre cei doi a avut loc, este bine că ei înțeleg responsabilitatea comună și este bine că noi putem depăși anumite momente. În rest, evident că eu nu am dreptul să vorbesc în locul doamnei Maia Sandu și a lui Igor Dodon. A fost o discuție între ei. Opinia noastră, a echipei noastre, este că aceste discuții trebuie să aibă loc în interesele naționale a Republicii Moldova”, a punctat secretarul general al PSRM.

Solicitată de Realitatea.md în această privință, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a avut nevoie de ceva timp ca să precizeze dacă această discuție „tete-a-tete” în general a avut loc, menționând că, imediat după încheierea consultărilor care au avut loc în biroul de la etajul 4 al Președinției, cei trei reprezentanți ai PSRM au coborât spre presă, care îi așteptau în holul de la parter, iar Maia Sandu și secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, au mers spre birourile lor.

Ulterior, ea a revenit cu un apel menționând că „toate discuțiile au avut loc în cadrul consultărilor oficiale”, iar „separat” de ceilalți cei doi au discutat „doar din birou până la lift”.

Realitatea Live

06 Dec. 2021, 16:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Dec. 2021, 16:56 // Societate //  Valentina Buză

Continuă seria ilegalităților. Responsabilii din cadrul Serviciului Vamal informează că înultimele 72 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit 17 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Așadar, nouă dintre acestea au fost raportate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni. Printre bunurile nedeclarate, depistate în urma controlului vamal, enumerăm: suplimente alimentare, aparate medicinale, piese pentru calculator, piese auto uzate.

Totodată, inspectorii de la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău au înregistrat alte 3 cazuri de transportare ilegală a mărfurilor, fiind depistate în bagajele unor pasageri articole vestimentare, armă pneumatică, dar și alte bunuri nedeclarate organului vamal.

„La intrare în țară prin postul vamal Sculeni, inspectorii vamali au depistat un motor uzat pentru tractoare, ascuns într-un autocamion ce transporta nisip în vrac. O tentativă de transportare ilegală a mărfurilor a fost contracarată și de ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. Cazul a fost înregistrat în urma stopării și efectuării controlului fizic al unui autoturism de model Toyota Rav 4, pe traseul Chișinău-Anenii Noi. În rezultat, ofițerii vamali au depistat un lot de semințe de plantat destinate comercializării ilicite pe teritoriul țării”, se arată în nota informativă a Serviciului Vamal.

Bunuri nedeclarate precum țigări, produse medicamentoase, articole vestimentare, au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Giurgiulești 1, Otaci și Ceadîr-Lunga 2, iar făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al Republicii Moldova.

Ulterior celor descoperite, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

 • 41 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
 • 8 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

De menționat că pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3 000 la 4 500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală