Curs valutar
 • EUR
  19.3462
  0.107%
 • USD
  17.9165
  0.1072%
 • RUB
  0.1935
  -0.0517%
 • RON
  3.8877
  0.1132%
 • UAH
  0.4638
  -0.2803%

Batrîncea spune despre o discuție „tete-a-tete” între Dodon și Sandu. Președinția: „Din birou până la lift”

17 Mart. 2021, 14:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
17 Mart. 2021, 14:55 // Politica //  Realitatea.md

Președintele Maia Sandu ar fi avut ieri, după consultările cu fracțiunea Partidului Socialiștilor, și o convorbire față în față cu președintele PSRM, Igor Dodon. Cel puțin asta a declarat azi, în cadrul unui briefing de presă secretarul general al PSRM, Vlad Batrîncea, care alături de președintele fracțiunii socialiste din Parlament, Corneliu Furculiță, au participat la runda de consultări. De altă parte, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat pentru Realitatea.md că singura discuție „retrasă” între cei doi a avut loc „din biroul în care au avut loc consultările, până la lift”.

„Este foarte important că, în sfârșit a avut un dialog, la urmă și tete-a-tete (n.r. „între patru ochi”), între cei doi lideri politici. Ex-președintele și actualul președinte. Noi considerăm că fără acest dialog deloc simplu, noi nu putem asigura stabilitatea în societate”, a declarat Batrîncea în cadrul briefingului de presă în care a anunțat că socialiștii vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la desemnarea de către Maia Sandu a candidaturii lui Igor Grosu la funcția de premier, dar și că „majoritatea parlamentară” va înainta joi un alt candidat la această funcție.

Rugat de Realitatea.md să precizeze ce s-a discutat în cadrul discuției „între patru ochi” dintre Igor Dodon și Maia Sandu, Vlad Batrîncea a spus că socialiștii văr identificarea soluțiilor în criza politică, instituțională, dar și sanitară, „prin efortul comun a acestor două persoane, ex-președintele, dar și actualul președinte”.

„Considerăm că ei, fiind doi profesioniști, înțeleg foarte bine responsabilitatea față de situația din Republica Moldova și înțelegem bine că momente de conjunctură politică nu sunt cele mai importante. E nevoie de consolidarea potențialului tuturor participanților. Este bine că discuția dintre cei doi a avut loc, este bine că ei înțeleg responsabilitatea comună și este bine că noi putem depăși anumite momente. În rest, evident că eu nu am dreptul să vorbesc în locul doamnei Maia Sandu și a lui Igor Dodon. A fost o discuție între ei. Opinia noastră, a echipei noastre, este că aceste discuții trebuie să aibă loc în interesele naționale a Republicii Moldova”, a punctat secretarul general al PSRM.

Solicitată de Realitatea.md în această privință, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a avut nevoie de ceva timp ca să precizeze dacă această discuție „tete-a-tete” în general a avut loc, menționând că, imediat după încheierea consultărilor care au avut loc în biroul de la etajul 4 al Președinției, cei trei reprezentanți ai PSRM au coborât spre presă, care îi așteptau în holul de la parter, iar Maia Sandu și secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, au mers spre birourile lor.

Ulterior, ea a revenit cu un apel menționând că „toate discuțiile au avut loc în cadrul consultărilor oficiale”, iar „separat” de ceilalți cei doi au discutat „doar din birou până la lift”.

Realitatea Live

Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
22 Feb. 2024, 10:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2024, 10:39 // Societate //  Realitatea.md

Consumul de tutun reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate în Uniunea Europeană, fumatul fiind cauza mai multor boli grave cum ar fi cancerul pulmonar, bolile respiratorii și accidentele vasculare cerebrale. Totodată, acest viciu cauzează, anual, în jur de 700.000 de decese în Uniunea Europeană. Milioane de vieți ar putea fi salvate prin completarea politicilor existente de luptă împotriva tutunului cu abordări noi. Recunoașterea rolului produselor fără fum în reducerea riscurilor pentru sănătate a demonstrat rezultate pozitive în mai multe state, relatează infotag.md.

Medicul Dumitru Brînza de la Institutul Oncologic din Moldova susține că, în Uniunea Europeană, fumatul este principalul factor de risc al cancerului, care poate fi evitat. Specialistul declară că statele care au implementat strategia de reducere a riscurilor, oferind fumătorilor produse de nicotină care nu ard, au reușit să reducă cazurile de boli grave asociate fumatului. Exemple pozitive în acest sens sunt țări precum Irlanda, Marea Britanie și țările scandinave.

În același timp, multe state continuă să ignore rolul produselor fără fum, ignorând și necesitățile fumătorilor, iar statisticile arată că Moldova este unica țară din Europa în care rata fumătorilor este în creștere.

„Strategiile de reducere a daunelor fumatului sunt aplicate cu multă ezitare și adesea nu fac parte din programele naționale de sănătate. În timp ce produsele alternative de nicotină sunt considerate mai puțin dăunătoare și, prin urmare, o opțiune bună de reducere a daunelor, în special pentru persoanele cu istoric de mai multe încercări de renunțare, departamentele naționale de sănătate continuă să ignore aceste fapte”, declară  Dumitru Brînza.

Specialistul afirmă că politica privind controlul tutunului trebuie să includă atât strategii concentrate pe abținere, cât și strategii de reducere a daunelor bazate pe dovezi. Strategiile individualizate ar trebui să sprijine persoanele care fumează să renunțe la fumat, pentru a accelera reducerea deceselor asociate cu acest viciu. O atenție deosebită trebuie acordată tinerilor care au nevoie de protecție împotriva oricărui tip de dependență.

Medicul oncolog Iacob Locoman a prezentat exemplul Suediei, care înregistrează cel mai mic număr bolnavi afectați de cancer pulmonar din Europa. În Suedia, rata fumatului este de aproximativ 5%, datorită răspândirii produsului fără fum de uz oral – snus, clasificat de autoritățile americane din domeniul sănătății ca produs de tutun cu risc redus. Riscurile de dezvoltare a cancerului în urma consumului acestor produse sunt semnificativ reduse în comparație cu țigările care ard tutunul.

„Peste 60% dintre pacienți continuă să fumeze după ce le este pus diagnosticul, chiar și atunci când au cancer pulmonar cauzat de fumat. Aceasta reprezintă o problemă majoră, deoarece pentru ca să fie tratați cu succes, acești pacienți trebuie să înceteze inhalarea monoxidului de carbon din fumul de țigară în organism. Această substanță duce la hipoxie și reduce eficacitatea tratamentului cu 50%”, a menționat medicul oncolog.

Datele statistice arată că doar 1 din 40 de fumători reușește să renunțe la țigări după vizita la medicul de familie și urmare a recomandărilor generale. Astfel, narcologul Alexei Bandatii recomandă fumătorilor să apeleze la psihoterapie.

„În lupta împotriva acestui obicei dăunător, terapia psihologică este, de asemenea, de mare ajutor. Un specialist te poate ajuta să conștientizezi dependența, să faci față momentelor dificile, și, în timpul terapiei explicative, să găsești înlocuitori potriviți. Psihoterapia este una dintre principalele metode de tratare a dependenței de tutun și presupune mai multe abordări: recomandări medicale, hipnoză și codificare împotriva dependenței de nicotină, terapie comportamentală”, declară specialistul.

Fumătorii care totuși nu pot renunța la acest viciu sunt îndemnați să înlocuiască țigările tradiționale cu produse fără fum care conțin nicotină: gumă de mestecat, plasturi sau produse din tutun fără ardere. Produsele fără fum, în comparație cu țigările obișnuite, furnizează nicotină fără a arde tutunul. Experții au estimat că fumul de țigară conține peste 6000 de substanțe chimice nocive, dintre care 100 pot provoca cancer.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice oferă o experiență apropiată de cea a țigărilor, eliminând în același timp niveluri mai scăzute de substanțe chimice nocive. Produsele cu nicotină orală, de asemenea, oferă posibilitatea consumatorului să nu inhaleze în plămâni substanțele nocive. Toate aceste produse conțin nicotină și nu sunt lipsite de riscuri, dar pot fi alegeri mai bune pentru adulți decât fumatul tradițional.

Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală