Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

BECS a așteptat-o pe Maia Sandu să treacă drumul, dar nu a fost să fie. Furculiță zice că nu vor vota pentru Gavrilița

30 Iul. 2021, 10:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Iul. 2021, 10:47 // Politica //  Petru Beregoi

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu vor vota pentru candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, decret de nominalizare, care deja a fost semnat de Maia Sandu. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepreședintele Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Corneliu Furculiță, în cadrul unei conferințe de presă, după ce nu s-au prezentat la consultările organizate de Maia Sandu la Președinție, ci au așteptat ca șefa statului să se ducă la Parlament, pentru a discuta cu ei.

„Am solicitat ca doamna președintă să vina la Parlament pentru a desfășura consultările cu fracțiunea, lucru absolut normal pentru o țară parlamentară. Regretăm faptul că doamna președintă nu s-a prezentat la fracțiune pentru a discuta despre candidatura la funcția de prim-ministru. Probabil cu acest act, la acest moment, această acțiune politică s-a finalizat”, a spus Furculiță.

Precizăm că, ieri seara, după câteva ore de la anunțul Președinției că șefa statului va organiza astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica candidatul la funcția de premier, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că deputații din BECS nu vor merge la consultări la Președinție, ci o vor aștepta pe Maia Sandu la Parlament să discute despre aceasta.

La consultările de astăzi cu șefa statului s-au prezentat doar PAS și Partidul Șor. PAS a anunțat președinta țării cine este candidatul la funcția de prim-ministru înaintat, iar cei de la Șor au declarat că vor susține această candidatură.

Maia Sandu a anunțat că deja a semnat decretul de nominalizare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie