Parlamentul de la Chișinău a creat grupul parlamentar pentru aprofundarea dialogului dintre Legislativul al Republicii Moldova și mișcarea democratică din Belarus „Belarus Democrat”. O inițiativă în acest sens a fost votată de către deputații PAS în cadrul ședinței plenare de astăzi, 20 octombrie, fapt ce a stârnit nemulțumirea opoziției parlamentare.
Potrivit inițiativei, crearea grupului va oferi o oportunitate de a aprofunda dialogul dintre Parlamentul Republicii Moldova și mișcarea democratică din Belarus, pe bază de parteneriat, în spiritul respectului reciproc, egalității în drepturi și al intereselor comune.
„Parlamentul, prin acest proiect de hotărâre, își reafirmă angajamentul față de promovarea valorilor democratice și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a declarat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, una din autoarea proiectului.
Deputații BCS nu au susținut inițiativa, fiind nedumeriți de ce are nevoie Moldova de un asemenea grup de prietenie, dacă, în prezent, țara noatră are oficial creat grup de prietenie parlamentar între cele două state – Moldova și Belarus. Opoziția parlamentară și-a argumentat poziția și din considerentul că acest lucru „va duce la înrăutățirea relațiilor bilaterale și diplomatice între țării.
Precizăm că, în Parlamentul de la Chișinău, în timpul examinării acestui subiect era prezent și Anatolii Lebedeniko, șeful de cabinet al Svetlana Tihanovskaia.
„Belarus Democrat” este forța politică din Belarus, creată de Svetlana Tihanovskaia, opozanta lui Alexandr Lukașenko, care doi ani în urmă a câștigat alegerile prezidențiale, însă „ultimul dictator Europa”, așa cum este numit Lukașenko, nu a vrut să recunoască înfrângerea și nu a cedat puterea.
Din această cauză, în Belarus a fost o adevărată revoluție, unde sute de mii de oameni au protestat pentru a fi recunoscute alegerile ca valide. Din acest considerent, regimul lui Lukașenko a suprimat manifestațiile în masă, care au durat aproape un an, cu suportul Federației Ruse, mii de cetățeni au fost arestați, maltratați și schilodiți, iar alte câteva sute omorâți de forțele de ordine.
În rezultat, Svetlana Tihanovskaia a fost nevoită să fugă din țară și s-a exilat în străinătate pentru a nu fi persecutată politic.