Influența lui Elon Musk l-a transformat într-o bătaie de cap pentru administrația lui Joe Biden. Casa Albă este îngrijorată de acțiunile lui Elon Musk ca șef al Twitter, de posibilul acces al investitorilor din Orientul Mijlociu la datele utilizatorilor acestei rețele de socializare și de extinderea prezenței Tesla în China, scrie Bloomberg.
„Influența și deciziile antreprenorului american, CEO-ul Twitter, fondatorul SpaceX și Tesla Elon Musk (Forbes îi estimează averea la 186,8 miliarde de dolari) l-au făcut o mare bătaie de cap pentru administrația președintelui american Joe Biden”, scrie Bloomberg citând oficiali anonimi.
Agenția notează că, după ce a cumpărat Twitter, Elon Musk a devenit un om de afaceri care controlează cinci companii care operează în sectoarele transporturilor, aerospațiale, asistenței medicale, telecomunicațiilor și rețelelor sociale. Toate acestea se intersectează într-o măsură sau alta cu interesele guvernului, ceea ce îi conferă miliardarului o influență globală unică.
De exemplu, mașinile electrice Tesla sunt în centrul agendei ecologice a lui Biden, SpaceX sprijină NASA în explorarea spațiului cu echipaj, iar Starlink, probabil cea mai mare rețea privată de satelit din lume, oferă servicii de comunicații vitale APU.
„Dar sosirea lui Musk pe Twitter este cea care provoacă cele mai multe „arsuri la stomac” echipei Biden”, scrie agenția. „De la preluarea companiei, omul de afaceri a distrus personalul și a abandonat orice aparență de moderare a conținutului, „permițând să înflorească dezinformarea, uneori în propriul său cont, care are aproape 132 de milioane de abonați”.
De asemenea, el se aliază din ce în ce mai mult cu republicanii care susțin că au fost cenzurați de marile companii de tehnologie și de democrați și îi sprijină în mod deschis pe oponenții lui Biden.
„Unii oficiali înalți de la Casa Albă se tem că Musk este aproape de a deveni de neatins datorită imperiului său de afaceri”, scrie agenția. „În același timp, ei își fac griji pentru prezența în creștere a Tesla în China și dependența omului de afaceri de finanțarea din Orientul Mijlociu pentru acordul său cu Twitter, ceea ce l-ar putea lăsa vulnerabil la manipularea din străinătate”.
Un oficial american al cărui nume nu a fost divulgat a declarat agenției că Tesla este „o companie chineză cu o filială americană”. Fabrica din Shanghai a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din producția globală a Tesla.
„Nu cred că există un alt american care depinde mai mult de generozitatea Partidului Comunist [Chinez] decât Elon Musk”, a confirmat spusele senatorul democrat Mark Warner, care reprezintă statul Virginia și prezidează comisia de informații.
Cel puțin trei companii străine au ajutat la finanțarea acordului lui Musk pe Twitter: firma prințului saudit Alwaleed bin Talal, Binance, și Fondul de avere suverană din Qatar. Posibilitatea ca acești investitori să obțină acces la datele personale ale utilizatorilor rețelei de socializare reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru Casa Albă și agențiile de informații din SUA, au spus surse pentru agenție.
Separat, nota menționează episodul în care Nailya Asker-zade, gazda Companiei de Radio și Televiziune de Stat All-Russian, a fost fotografiată cu Musk la Cupa Mondială din Qatar. Faptul că a reușit să obțină cu ușurință acces la un bărbat care conduce unul dintre cei mai importanți contractori ai guvernului american și are autorizație de securitate a provocat, de asemenea, îngrijorare în rândul oficialilor administrației americane.
Președintele american Joe Biden a spus că legăturile externe ale lui Musk sunt „demne de atenție”, își amintește agenția. Întrebat de Bloomberg despre preocupările Casei Albe cu privire la el, Musk a răspuns: „Cred în Constituție. Dar ei?”.
Politicile lui Musk la cârma Twitter au ridicat instabilitate în spațiul liberei exprimare, au instigat fără să vrea teorii ale conspirației, dar în același timp s-au dovedit a fi un colac de salvare pentru cei care trăiesc în țări cu regimuri autoritare, mai suțin sursele.
Comisia Federală pentru Comerț a intervievat cel puțin doi foști angajați Twitter și intenționează să-l înlăture pe Musk din funcția sa, ca parte a unei investigații privind respectarea rețelei de socializare a unui acord pentru protejarea confidențialității utilizatorilor. Omul de afaceri pe pagina sa în 7 martie a numit-o „un caz rușinos de folosire a unei agenții guvernamentale în scopuri politice și pentru a ascunde adevărul”.