Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Breaking News! CEC a cerut excluderea Marinei Tauber din cursa pentru șefia primăriei Bălți

01 Dec. 2021, 20:52
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
01 Dec. 2021, 20:52 // Alegeri //  Petru Beregoi

Candidata Partidului Șor, Marina Tauber, riscă să fie exclusă din cursa electorală din cadrul turului doi al alegerilor locale noi din municipiul Bălți, care urmează să se desfășoare duminică, 5 decembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC),  a cerut excluderea acesteia pentru că a avut cheltuieli financiare nedeclarate în campanie, dar și o serie de încălcări cu privire la organizarea campaniei electorale, informează Realitatea.md.

Pentru această Hotărâre au votat 6 membri ai CEC, iar doi membri s-au abținut. Raportorul proiectului, Pavel Postica a anunțat că toate materialele probatorii vor fi transmise Judecătoriei din Bălți, ca să decidă asupra faptului de a anula înregistrarea concurentului electoral al partidului Șor, Marina Tauber.

Mai exact, sesizările au fost depuse de către Inspectoratul de Poliție Bălți, candidatul independent Nicolae Grigorișin și fosta pretendentă, Arina Spătaru.

Inspectoratul de Poliție Bălți relevă că în perioada 25 octombrie – 21 noiembrie un agent economic a prestat servicii de catering, livrând mâncare către Tabăra de odihnă „Dumbrava Albă Camping”, unde erau cazați reprezentanți din stafful candidatei Partidului Șor, la alegerile locale Marina Tauber.

Potrivit directorului întreprinderii de catering banii achitați de către reprezentanții Partidului s-a făcut în numerar, acumulându-se o sumă de 152 de mii de lei.

În sesizarea depusă de către Arina Spătaru și Nicolae Grigorișin la fel se reflectă utilizarea de către Marina Tauber a unor bani nedeclarați, inclusiv în cadrul alimentării staffului electoral al acesteia.

Totodată, Grigorișin a precizat că, Marina Tauber nu a indicat toate cheltuielile avute în campania electorală cum ar fi: apartamentele închiriate în Bălți pentru simpatizanții acesteia, costul real al materialelor electorale, serviciile pentru consultanță etc.

Între timp, în fața sediului CEC, mai mulți simpatizanți ai Partidului Șor au protestat și au cerut ca Marina Tauber să fie lăsată să candideze la alegeri.

Marina Tauber a calificat argumentele invocate în sesizări ca fiind „aberante” și l-a acuzat pe membrul CEC, vicepreședinte al Comisiei, Pavel Postica, că ar fi făcut presiuni asupra colegilor săi pentru a susține excluderea ei din cursa electorală.

Amintim că, duminică, 5 decembrie urmează să se desfășoare turul doi al alegerilor locale noi în 6 localități, printre care și municipiul Bălți, unde învingători din primul tur au ieșit – Nicolae Grigorișin și Marina Tauber, urmând să se dueleze în cel de-al doilea tur pentru șefia Primăriei.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală