Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

Bunătatea unei femei din Hîncești, apreciată de Maia Sandu. A dăruit Președinției simbolul Crăciunului când a vizitat-o

01 Ian. 2022, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
01 Ian. 2022, 12:25 // Actualitate //  Realitatea.md

O femeie din Hîncești a adus în dar Președinției câțiva crăciunei (colacei simpli, mici, cu o forma deosebita) – simbolul sărbătorii Crăciunului, copți de ea, motiv pentru care bunătatea gospodinei nu a fost trecută cu vederea de președinta țării, Maia Sandu, care i-a dedicat o postare de mulțumire pe pagina ei de Facebook.

Potrivit șefei statului, crăciuneii au fost aduși de femeie în timpul vizitei pe care aceasta a efectuat-o la Președinție la începutul acestei săptămâni pentru a admira bradul din holul instituției.

„Mă bucur că Pomul de Crăciun de la Președinție este vizitat, zilnic, de oameni din toată țara. Astăzi vreau să îi mulțumesc doamnei Tamara Eremia din raionul Hâncești, care a fost în vizită la Președinție și ne-a lăsat în dar acești minunați crăciunei, un simbol al Crăciunului. Vă mulțumim pentru efortul depus și pentru că păstrați și promovați tradițiile sărbătorilor de iarnă! Sărbători fericite tuturor”, a scris Maia Sandu pe pagina ei de Facebook.

Conform tradițiilor, crăciuneii se coc de Crăciun, dar și de alte mari sărbători creștine. Aceștia reprezintă colaci de dimensiuni mai mici, cu forma asemănătoare cifrei 8. Se prepară din aluat dospit. Unele gospodine fac crăciuneii ușor îndulciți, altele că pâinea, din aluat ușor sărat.

Datinile spun că, crăciunelul care se taie şi se coace din primul aluat se pune la icoană ca să aducă noroc în casă. Acesta se va ține la icoană până la sărbătoarea celor 40 de Sfinți, iar ulterior este scos, împărțit spre gustare membrilor familiei. Unii gospodari împart din crăciunel și animalelor pe care le au în gospodărie pentru a le înmulți pe parcursul anului.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 11:34
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2023, 11:34 // Economie //  Realitatea.md

Începând cu luna septembrie 2023, SA „Moldovagaz” face un pas important către armonizarea cu standardele europene în domeniul gazelor naturale, implementând modificări semnificative în procesul de facturare. Într-un efort de transparență și aliniere la practicile europene, factura de plată pentru gazele naturale va include, începând de acum, informații suplimentare cu privire la consumul de gaze naturale, scrie bani.md.

Astfel, SA „Moldovagaz” va reflecta în paralel, cu titlu informativ, în factura de plată, nu doar cantitatea de gaze naturale consumată exprimată în metri cubi, ci și valoarea puterii calorifice superioare folosite la facturare și cantitatea totală de energie consumată. Aceste schimbări au ca scop principal oferirea unei imagini mai complete asupra utilizării gazelor naturale și vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care consumatorii își gestionează resursele energetice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cu toate acestea, este important de menționat că utilizarea valorilor cantității de energie consumate pentru facturarea consumului de gaze naturale va fi implementată după ajustarea cadrului normativ în acest sens, precum și a programului informațional al întreprinderii. Acest proces va fi supravegheat și reglementat de către autoritatea de reglementare, care va stabili prețurile pentru consumatorii finali per unitate de energie (kWh).

Această tranziție către o facturare mai detaliată și conformă cu standardele europene reprezintă un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai transparente și mai eficiente în Republica Moldova.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală