Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Burse a câte 12 mii de lei pentru 80 de tineri. În acest an au fost depuse un număr record de dosare

17 Iun. 2021, 16:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Iun. 2021, 16:16 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

80 de tineri din cadrul a 38 de instituții de învățământ profesional-tehnic din 10 regiuni ale țării au fost premiați astăzi cu burse în valoare de 12 mii de lei.

Premiile bănești au fost acordate de către Fundația Orange Moldova în cadrul celei de-a 10 ediții aniversare a proiectului „Burse pentru formare profesională”.

La ceremonia de premiere a învingătorilor au participat și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, care a apreciat importanța acestui proiect în dezvoltarea profesională și oferirea accesului pe piața muncii calificate a tinerilor care provin din familii cu venituri reduse sau din familii social-vulnerabile.

„Pe parcursul ultimilor 10 ani, peste 800 de tineri au beneficiat de burse de studiu pentru formare profesională, ceea ce demonstrează importanța acestui proiect în motivarea tinerilor să își realizeze potențialul din punct de vedere profesional și ulterior să se încadreze pe piața muncii și să obțină o sursă de venit. Suntem recunoscători partenerilor pentru finanțarea și promovarea acestei inițiative, care vine în suportul tinerilor din medii defavorizate sau care au dizabilități”, a declarat Cușca.

În ediția din acest an, la concurs au fost depuse un număr record de 286 de dosare, care au fost analizate de către o comisie de experți independenți, formată din reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai mediului academic.

Bursele sunt utilizate de tineri pentru acoperirea necesităţilor curente precum cazare, masă, procurare de cărţi, instrumente necesare pentru orele practice etc.

Grupul ţintă al programului îl reprezintă tinerii, băieţi şi fete, absolvenţi ai gimnaziilor din Moldova, care doresc să-şi continue studiile la nivel mediu de specialitate.

Proiectul „Burse pentru formare profesională” este implementat de Centrul de Informaţii Universitare, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova.

Menționăm că, în decursul celor 10 ani de desfășurare proiectului, au fost depuse 1 753 dosare de aplicare, iar FOM a oferit tinerilor 817 de burse, susținându-i în procesul de obținere a unei meserii și asigurarea unui loc de muncă aici, acasă.

Bugetul total al burselor oferite pe parcursul celor 10 ediții este de 9 659 000 lei.

Bursele au fost oferite în bază de concurs, anual, cu posibilitatea reînnoirii acestora pe întreaga durată a studiilor.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
27 Iul. 2021, 11:01 // Societate //  Petru Cosoi

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că victima accidentului de noaptea trecută din Ucraina este un moldovean în vârstă de 61 de ani. De asemenea, în stare gravă se află și soția acestuia, care este internată la reanimare. 

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autorități în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit informațiilor, alte trei victime ale accidentului sunt cetățeni ucraineni. Aceștia au fost internați în spitalul din localitatea Podolsk.

FOTO ACCIDENT GRAV în Odesa cu implicarea unui autobuz pe ruta Kiev-Chișinău! O persoană a DECEDAT, șase au fost rănite

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid