Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Cadre didactice de sprijin, cu noi cunoștințe. Au participat la un curs specializat în domeniul educației incluzive

17 Iun. 2021, 16:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Iun. 2021, 16:36 // Societate //  Valentina Buză

Participanții la formările pentru cadrele didactice de sprijin și psihopedagogi, au finalizat cursul specializat în domeniul educației incluzive. Astfel, cei 50 de participanți, au învățat timp de cinci săptămâni cum să proiecteze și să organizeze procesul de incluziune socială și educațională a copiilor cu cerințe educaționale speciale, cum să-și construiască abordarea personalizată pentru fiecare copil, dar și cum să promoveze incluziunea în școală și în comunitate.

„Acest curs n-a fost de nota 10, a fost de nota 100. Am studiat cap-coadă domeniul educației incluzive, mi-am dezvoltat competențele profesionale atât teoretice, cât și practice. Voi face schimbări în proiectarea procesului educațional în instituție. A fost nou și interesant, nu am știut până acum de metoda de lucru – promptul, aplicată în cazul copiilor cu o tulburare de spectru autist, la sigur, o voi utiliza în lucrul cu copiii din instituția în care activez”, a declarat Ada Baltag, cadru didactic de sprijin în gimnaziul din Speia, Anenii Noi.

Participanții califică acest curs drept unul amplu, necesar și util, întrucât cunoștințele dobândite îi vor ajuta să îmbunătățească esențial procesul educațional incluziv în instituțiile în care activează.

„La acest curs, am învățat multe lucruri noi și interesante, bunăoară: abordarea holistică a incluziunii educaționale a copiilor cu cerințe educaționale speciale; evaluarea autentică; principiile organizării procesului educațional din perspectiva incluziunii; comunicarea eficientă și gestionarea situațiilor de criză educațională. Voi revizui tot ce am realizat până acum în activitatea mea de cadru didactic de sprijin”, a menționat Eugenia Mazîlu, cadru didactic de sprijin în liceul din Văratic, Rîșcani.

De precizat totuși că, circa 480 de psihopedagogi și cadre didactice de sprijin vor beneficia până la sfârșitul lunii iulie de formări în domeniul educației incluzive. Cursul se desfășoară online și este predat de formatori din cadrul serviciului de asistență psihopedagogică.

„Experiența și cunoștințele dobândite odată cu finalizarea cursului vor marca schimbări conceptuale şi practice în activitatea mea ca și cadru didactic de sprijin. Îmi propun ca pe viitor să colaborez mai eficient cu familiile copiilor cu cerințe educaționale speciale, implicându-i în diverse activități practice pentru a conștientiza rolul familiei și a școlii în dezvoltarea personalității copilului”, a conchis Olesea Rusu, cadru didactic de sprijin în liceul din Tabani, Briceni.

Formările au fost organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM), iar asigurarea unei educații incluzive de calitate în fiecare școală este unul dintre obiectivele trasate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul PRIM.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 18:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 18:03 // Societate //  Valentina Buză

Alte 166 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 16 sunt de import: 4-Turcia, 3-Franța, 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Irlanda, 1-Germania, 1-Rusia. Numărul total de teste efectuate – 5.601, dintre care 1.355 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 259.018. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 319 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă (11 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 96 persoane au fost vindecate. În total, 251.741 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 708 persoane, iar 23.172 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSMPS anunță înregistrarea altor decese:

Deces 6.248: Bărbat de 85 de ani din r. Taraclia, internat în SR. Taraclia. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 6.249: Femeie de 70 de ani din mun. Cahul, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 6.250: Femeie de 82 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială,

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate