Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.4597%
 • USD
  17.9777
  0.0412%
 • RUB
  0.2472
  0.6472%
 • RON
  4.3585
  0.4359%
 • UAH
  0.6591
  0.3945%

Caise moldovenești ar putea ajunge anul acesta pe piața din Ungaria

29 Mai 2021, 15:06
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
29 Mai 2021, 15:06 // Economie //  Realitatea.md

Anul curent, producătorii de caise din Republica Moldova au șanse să exporte caise în Ungaria a cărei recoltă a fost compromisă din cauza condițiilor climaterice. Aceștia deja s-au întâlnit acum o zi, în format virtual, cu importatorii din Ungaria pentru a discuta perspectiva relațiilor comerciale. Despre asta s-a anunțat pe pagina de Facebook a Asociației „Moldova Fruct”, cu suportul proiectului cu USAID „Agricultură Performantă în Moldova”.

„Astfel, patru companii producătoare de caise au discutat aspectele comerciale și logistice de export a caiselor moldovenești în Ungaria. Importatorul din Ungaria, care a vizitat standul „Moldova Fruct” din cadrul expoziției „Fruit Logistica 2020” din Berlin, este în căutarea furnizorilor de caise pentru consum în stare proaspătă și celor destinate industriei de procesare”, se spune pe pagina de Facebook a Asociației „Moldova Fruct”.

Acest interes este determinat de faptul că Ungaria, fiind o țară producătoare de caise, a suferit sever din cauza înghețurilor din această primăvară.

Totodată, cumpărătorul a manifestat interes și pentru merele moldovenești, precum și pentru cireșe destinate procesării.

„În săptămânile ce urmează, companiile participante vor purta tratative individuale, care au toate șansele să se materializeze în tranzacții de export”, se mai anunță pe aceeași pagină.

Este de menționat că nu s-au dat nume exacte în comunicatul de presă, însă a fost atașată o imagine în postare din care putem să depistăm unele.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 07:29
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
24 Iun. 2021, 07:29 // Sport //  Elena Putregai

Germania s-a duelat cu Ungaria în ultima partidă din Grupa F de la EURO 2020. În ultimele zile, au fost mai multe controverse la EURO 2020 legate de această partidă, după ce maghiarii s-au opus în fața intenției nemților de a ilumina Allianz Arena în culorile curcubeului pentru a promova lupta împotriva discriminării față de comunitatea LGBT.

La începutul partidei dintre Germania și Ungaria, în momentul când cele două formații intonau imnurile naționale, un suporter german a pătruns pe teren pentru a protesta împotriva legii aprobate de Parlamentul de la Budapesta care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie.

Suporterul a alergat pe teren și a fluturat în fața reprezentativei ungare steagul în culorile curcubeului, specific comunității LGBT.

Stewarzii au intervenit rapid și l-au scos pe tânărul protestatar în afara terenului.

UEFA a interzis iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului

Autoritățile din Munchen au dorit să ilumineze stadionul celor de la Bayern Munchen, Allianz Arena, în culorile comunității LGBT, pentru a promova lupta împotriva discriminării. Cu toate acestea, UEFA le-a interzis nemților acest lucru pe motiv că acesta este un gest de natură politică și că nu are nicio legătură cu sportul.

Ungaria a catalogat drept o ”decizie bună” a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria de la EURO 2020.

”Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (…) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei”, a reacţionat ministrul Peter Szijjarto.

Președintele UEFA a dezvăluit motivul care a stat în spatele deciziei forului european de a respinge cererea autorităților din Munchen. Aleksander Ceferin a declarat că această decizie a fost luată pentru că cererea a fost formulată de un politician, iar motivele ar fi fost mai degrabă politice decât pentru a lupta împotriva discriminării.

Neuer, investigat de UEFA pentru banderola de căpitan în culorile comunității LGBT

Recent, Manuel Neuer, portarul Germaniei, a fost investigat de UEFA după ce a purtat o banderolă în culorile drapelului comunității LGBT, iar acest lucru este interzis de regulamentul forului european pentru că este considerat un simbol politic.

Forul european a decis, însă, să nu sancționeze în niciun fel jucătorul sau Federația Germană de Fotbal.

„Curcubeul a fost considerat un gest de susținere al echipei pentru diversitate”, a transmis Federația Germană, într-un comunicat citat de L’Equipe.

Neuer ar urma să poarte această banderolă și la următorul meci de la EURO 2020, contra Ungariei.