Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Campania de salubrizare de toamnă începe în municipiul Chișinău. Va fi lansat un program de compostare a deșeurilor

17 Sept. 2021, 18:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 18:11 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău începe de luni, 20 septembrie, și se va încheia la sfârșit de noiembrie. În această perioadă, subdiviziunile municipale urmează să colecteze și să evacueze frunzișul, deșeurile vegetale și cele menajere. Vasile Efros, șef de secție la Direcția generală locativ-comunală şi amenajare (DGLCA), i-a îndemnat pe cei care colectează deșeurile, inclusiv agenții economici, să adune frunzele separat, fără să fie amestecate cu alte deșeuri menajere, precum plastic, sticlă sau hârtie, și să le ducă depozitul din strada Calea Ghidighici, unde frunzele urmează a fi supuse unui proces de compostare, transmite IPN.

Vasile Efros a declarat pentru IPN că în campania de salubrizare de toamnă sunt implicate toate serviciile municipale, inclusiv la evacuarea frunzelor care vor fi duse la depozitul din strada Calea Ghidighici.

„În acest an va fi lansat un program de compostare a deșeurilor vegetale. Acestea vor fi colectate din tot orașul, inclusiv din străzi, curți de bloc, parcuri, scuaruri, teritorii ale instituțiilor de învățământ”, a precizat responsabilul de la DGLCA.

Vasile Efros a mai spus că, deși în primăvară a avut loc o campanie amplă de salubrizare, iar vara s-a intervenit în mod curent, oricum s-au creat zone cu multe deșeuri, cum ar fi malul râului Bâc, teritorii lângă piața Calea Basarabiei. În campania de salubrizare de toamnă, se va acționa concertat pentru a curăța suprafețe cât mai mari, iar  Regia Autosalubritate va pune containere noi la platformele de gunoi. De asemenea, se planifică plantarea a circa 50 de mii de arbori, în parcuri, scuaruri și alte terenuri care se necesită a fi împădurite. De acest proces se va ocupa Întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”.

Vasile Efros susține că și gestionarii blocurilor de locuințe, asociațiile de locatari etc. trebuie să se implice la maximum, prin salubrizarea curților de bloc și nu doar.

Și efectivul Primăriei capitalei va participa la campanie, în zilele de sâmbătă.

DGLCA a pregătit 50 de unități de transport cu remorci, 25 de unități pentru salubrizare mecanizată, utilaj pentru spălat trotuarele, stațiile, platformele de gunoi. Direcția va pune la dispoziție mănuși și saci pentru salubrizarea zonelor din oraș.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul general Ion Ceban cu privire la campania de salubrizare de toamnă, se interzice arderea deșeurilor de orice proveniență. Iar participanții la campanie trebuie să respecte obligatoriu măsurile de sănătate publică de prevenire a răspândirii COVID-19.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”