Pentru cei mai mulţi dintre noi nu există sărăbători de iarnă fără bătrânelul cu barbă albă şi costum roşu, chiar dacă poate nu mai suntem la vârsta la care să îi credem povestea. Psihologii chiar ne încurajează să le vorbim celor mici despre Moş Crăciun şi să-i facem să creadă povestea sa.
„Sărbătorile sunt frumoase și oferă oportunitate părinților și copiilor de a crea amintiri minunate. Atunci când părinții introduc povestea și magia în viața copiilor prin Moș Crăciun, ei nu spun minciuni ci creează atmosferă și amintiri frumoase ce le umple copilăria cu bucurie. Poveștile, desenele animate, eroii magici sunt necesare celor mici, pentru a face cunoștință cu lumea în care trăiesc. Moș crăciun este un personaj al „bunelului darnic” ce oferă bucurie prin cadouri, având o mică condiție – ” să fie cuminți..” sau „să asculte de părinți ” sau „să învețe o poezie”, menționează psihologul Lilia Dubița.
Pentru a veni în sprijinul acestei nevoi a copilului şi a-l ajuta să-şi construiască această lume de poveste, părinţii adesea prelungesc magia jucând rolul bunului bătrân şi oferind cadouri.
„Este un erou motivator, care este mult așteptat timp de un an. Dar părinții este bine să știe, că începând cu cinci, șase ani, la copii se dezvoltă gândirea analitică și copilul începe să descopere că Moș Crăciun este tata sau educatoarea. Le spunem adevărul atunci când apar primele dubii despre cine este Moșul. Inițial le punem întrebări noi: Cum crezi de unde vine moșul? De unde aduce jucăriile? Crezi că tata își face bine rolul de Moș Crăciun”, a mai spus psihologul.
Părinţii retrăiesc vârsta copiilor şi încearcă să cultive misterul cât mai mult. Nimeni nu vrea să renunţe aşa uşor la o poveste atât de frumoasă pentru realitatea mult mai puţin frumoasă. Pentru echilibrul sufletesc al micuţului povestea trebuie adaptată fiecărei vârste, potrivit etapei de dezvoltare şi înţelegere a copilului.
„Până la vârsta de 6 anișori povestim despre personajul Moșului ca despre cineva pozitiv, bun, iubitor de copii, care la rândul lui, timp de un an pregătește jucării și daruri pentru toți copiii. Când copilul nostru crește, îi povestim că oamenii dragi tot sunt Moș Crăciun și că fiecare din noi poate realiza dorințele celor dragi, pentru a îi bucura. Poate apărea dezamăgirea că Moș Crăciun nu este un personaj real care venea la el acasă și de aceea este bine să îi povestim și despre faptul că la polul nord chiar există un Moș Crăciun și secretul este că părinții sunt ajutoarele lui, care știu cel mai bine de ce au nevoie copii lor. Povestiți voi ca părinți, cu a fost pentru voi atunci când de sărbători veneau daruri din partea moșului și cum voi ați aflat despre faptul că părinții sunt ajutoarele lui Moș Crăciun”, menționează psihologul Lilia Dubița.