Zahărul este nelipsit din dieta oricărei persoane. Acesta este prezent într-o mulțime de băuturi și alimente. Consumat în exces, acesta poate provoca uneori chiar și dependență. Numit de mulți și „drogul alb”, zahărul poate fi un real pericol pentru sănătate dacă este consumat în exces.
Limitarea aportului de zahăr este extrem de importantă în dieta noastră. Specialiștii spun că există anumite semne care indică faptul că ai dezvoltat o dependență pentru zahăr.
Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii susține că doza zilnică recomandată de zahăr este de 25 de grame pe zi pentru femei.
Cantitatea aceasta reprezintă echivalentul a șase lingurițe de zahăr. Cafea face parte din categoria băuturilor îndrăgite de întreaga lume. Aceasta este nelipistă din viața celor mai multe persoane iar de multe ori este îndulcită cu zahăr.
Lângă o ceașcă de cafea poți să servești o tartă, un fursec sau prăjitura ta preferată. O astfel de combinație va crește deja substanțial aportul de zahăr și ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea ta dacă faci un exces. Descoperă mai jos care este cel mai bun îndulcitor natural pentru cafea.
Pentru a îndulci cafeaua poți avea mai multe opțiuni. Poți începe prin a înlocui zahărul alb cu cel brun. Acesta este considerat mai puțin dăunător ca zahărul alb. Însă ce faci atunci când vrei să înlocuiești complet zahărul din cafea?
În astfel de momente vei avea nevoie de câteva opțiuni sănătoase și gustoase. Una dintre acestea este reprezentată de siropul de stevia. Acesta are foarte puține calorii, este dulce, nu conține carbohidrați și poate fi o variantă simplă și sănătoasă, după cum spun specialiștii.
Câteva picături din acest sirop ți-ar putea îndulci complet cafeaua. Totuși, trebuie menționat faptul că acest sirop poate avea un gust amărui. Pentru a neutralizat acest gust poți adăuga un praf de sare în cafea.
Poate suna ciudat în anumite circumstanțe, însă sarea neutralizează din aroma amară a cafelei O altă alternativă sănătoasă pentru a îndulci cafeaua este reprezentată de siropul de arțar. Câteva picături din acest sirop pot schimba complet gustul băuturii tale preferate.
Când vine vorba de prăjituri, aici lucrurile sunt și mai simple. Poți face prăjituri fără zahăr sau care conțin un îndulcitor natural și sănătos. Cea mai bună alternativă pentru a înlocui zahărul este reprezentată de stevia. Extractul de stevia este ideal pentru deserturi.
Mai mult, frunzele de stevia pot fi folosite inclusiv pentru a îndulci băuturile calde, cum ar fi ceaiurile. Experții susțin că o linguriță de pudră de stevia are același grad de îndulcire ca o cană plină de zahăr. Însă este important de reținut faptul că stevia nu se poate carameliza.
Prin urmare trebuie să o folosești cu mare atenție în rețetele tale de deserturi. Beneficiile consumului de stevia sunt recunoscute de nutriționiști din lumea întreagă. Aceasta poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la controlul greutății și poate avea chiar și efecte antioxidante.