Deputatul PAS, președinte al Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, spune că așteaptă finalitate pe dosarul îmbogățirii ilicite în care sunt implicați mai mulți foști deputați, iar pentru a demonstra că sunt imparțiali în procesul de înfăptuire a justiției, procurorii ar trebui „să ia la puricat și casele altor deputați care s-au perindat dintr-o fracțiune parlamentară în alta”. Declarațiile au fost făcute de Lilian Carp în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Lilian Carp a făcut aceste declarații în contextul reținerii a cel puțin 5 ex-deputați, care în 2015 au părăsit fracțiunea PCRM și au declarat că vor forma un nou grup parlamentar, însă ulterior au aderat la PDM, fiind bănuială că aceștia „ar fi fost motivați financiar” pentru a face acest lucru. Printre cei 5 foști deputați se numără Sergiu Sîrbu, Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi.
„Eu aștept mai multe acțiuni, nu doar împotriva celor 13 care au fost astăzi menționați ca fiind vizați într-un dosar de îmbogățire ilicită. De fapt, ăștia sunt transfugii care au fost la PCRM, ulterior la PDM, la Pro Moldova și de la Pro Moldova la Șor. Avem 5 ani de când aceste persoane au schimbat mai multe partide, nu mai sunt în funcții de conducere, iar unica probă pe care poți s-o ai este luxul în care trăiesc. Dar nu doar acești deputați au plecat din partide, Procuratura trebuie să demonstreze că este consecventă, iar acest dosar este mult mai complex decât pare”, a spus Lilian Carp.
Fostul președinte PLDM, Viorel Cibotaru, recunoaște că și deputați liberal-democrați erau ademeniți cu sume exorbitante și determinați să se alăture fracțiunii PDM din Parlament.
„Mai avem cazul deputaților care au plecat de la PLDM, eu în calitate de fost președinte PLDM discutam cu ei și își făceau cruce că nu vor trăda echipa și imediat ce Curtea Constituțională le valida mandatul, ei în plenul Parlamentului anunțau că părăsesc fracțiunea PLDM și apoi se lăudau colegilor că și-au închis datorii de 75 de mii de lei, că și-au cumpărat automobil. Corupția în Republica Moldova a devenit o amenințare la adresa securității naționale. Foarte bine că s-au găsit instrumentele legislative necesare ca acești oameni să fie trași la răspundere”, a spus Viorel Cibotaru.
Precizăm că, în dosarul îmbogățirii ilicite sunt vizați 14 foști deputați, fiind vorba despre aleșii poporului care în anul 2015 au părăsit PCRM creând platforma social democrată „Pentru Moldova”, entitate care ulterior s-a alăturat fracțiunii PDM din Parlament. Cei 5 ex-deputați au fost reținuți, ieri 2 februarie, pentru 72 de ore.