Francesco Rivella, supranumit „tatăl Nutella”, a murit la vârsta de 97 de ani, lăsând în urmă un adevărat imperiu al gustului. Chimist de profesie, el a avut un rol esențial în dezvoltarea celebrei creme tartinabile cu alune, care a cucerit lumea, potrivit The Sun și CNBC.
Născut în Barbaresco, Italia, Francesco Rivella s-a alăturat companiei Ferrero în 1952, imediat după ce a absolvit chimia la Universitatea din Torino.
A lucrat în ceea ce era cunoscut drept „camera de chimie” a companiei, un laborator unde au prins viață unele dintre cele mai iconice produse ale brandului. Misiunea sa? Perfecționarea rețetelor și găsirea combinațiilor ideale de ingrediente pentru a crea dulciuri inconfundabile.
Rivella a fost mai mult decât un simplu chimist, a fost manager senior și mâna dreaptă a lui Michele Ferrero, fondatorul gigantului Ferrero. El a călătorit alături de acesta în întreaga lume, pentru a studia dulciuri. Jurnalistul Gigi Padovani scrie în cartea sa „Mondo Nutella” că cei doi călătoreau prin lume pentru a cumpăra dulciuri „nu pentru a le copia, ci pentru a le face mai bune”.
Împreună, Francesco Rivella și Michele Ferrero au transformat Ferrero într-o forță globală, iar Nutella într-un simbol al deliciului. Rivella a fost prieten cu scriitorul italiano-evreu, chimistul și supraviețuitorul Holocaustului, Primo Levi. După o carieră impresionantă, Francesco Rivella s-a retras în Alba, dedicându-se pomiculturii și tradiționalului joc cu mingea „pallapugno”. Rivella s-a stins din viață pe 14 februarie 2025, la exact 10 ani de la moartea lui Michele Ferrero.
Francesco Rivella era văduv și a lasat în urmă trei fii, o fiică și șapte nepoți, dar și o moștenire dulce și inconfundabilă, un gust pe care milioane de oameni îl adoră azi.