Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

CCI cu sprijinul Germaniei oferă granturi pentru parteneriate în învățământul profesional tehnic dual

01 Dec. 2021, 12:34
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
01 Dec. 2021, 12:34 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a lansat, în cadrul unei conferințe, proiectul Consolidarea cooperării partenerilor în învățământ profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei de Covid- 19”. Evenimentul a fost transmis live pe RLIVE.MD

Proiectul presupune oferirea granturilor de promovare pentru aproximativ 20 de consorții sau parteneriate între agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs. Valoarea totală a schemei de granturi este de 500 de mii de euro. De asemenea, adițional vor fi achiziționate echipamente IT în valoare de 200 de mii de euro care vor fi repartizate direct beneficiarilor de către Camera de Comerț și Industrie.

Potrivit președintelui CCI a RM, Sergiu Harea, instituția camerală implementează activități ce vizează promovarea parteneriatelor între operatorii economici și instituțiile de învățământ profesional pentru dezvoltarea ÎPT dual durabil în Republica Moldova.

CCI a RM asigură condiții favorabile pentru avansarea tuturor sectoarelor de afaceri din țară, pune accent pe nevoile membrilor săi, contribuie la dezvoltarea competitivității companiilor moldovenești, la modernizarea și dezvoltarea societății, promovarea ÎPT, prin acordarea de sprijin de specialitate într-o manieră profesionistă și eficientă”.

Totodată, președintele CCI a RM a menționat că din anul 2020, din cauza pandemiei, un număr tot mai mic de elevi- ucenici s-au înscris în instituțiile de învățământ profesional tehnic cu specific dual, iar alții și-au întrerupt activitatea la companii, din motivul că acestea nu au mai putut continua activitatea economică ca rezultat al pandemiei (HORECA, turism, etc.), iar programele duale au fost afectate dramatic.

O soluție eficientă pentru gestionarea consecințelor pandemiei, pentru patenerii în învățământ profesional tehnic dual, este consolidarea cooperării și lărgirea ofertei de formare profesională”, a mai spus Sergiu Harea.

În cadrul proiectului, vor fi implementate activități eligibile pentru a minimiza efectele pandemiei de COVID-19 asupra ÎPT dual, prin digitalizarea procesului de predare/ învățare atât la instituția ÎPT, cât și la agenții economici. Schema de granturi este axată pe consolidarea parteneriatelor duale ÎPT prin achiziționarea de echipamente specifice domeniului de activitate- echipamente IT, echipamente de laborator, utilaje, strunguri; implementarea platformelor de e-learning și achiziție de software pentru învățare în regim online.

Încurajăm partenerii duali să prezinte inițiative  în acest proiect nu doar axate pe depășirea situației curente, dar să fie unele orientate spre viitor și să includă activități vizionare, inovatoare care ar permite dezvoltarea învățământului dual”, a menționat Oana Vodița, manager Proiect Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” (GIZ Moldova).

La evenimentul de lansare a proiectului au participat reprezentanți ai mediului de afaceri și instituțiile de învățământ implicați în Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT) dual.

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 12:04 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la carburanți, benzină și motorină pentru data de 19 ianuarie 202. Prețul continuă să crească și să ardă la buzunare șoferii.

Astfel, mâine, 19 ianuarie 2022, litrul de benzină cu cifra octanică 95 va costa 22,22 de lei, iar cel de motorină – 19,14 lei.

Menționăm că, în ultima perioadă prețurile pentru combustibil au înregistrat creșteri constante.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere, iar ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală