Curtea Constituțională (CCM) i-a cerut ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova, până la soluționarea sesizării care se află în rol la CCM.
Argumentul Înaltei Curți a fost faptul că, sesizarea depusă la CCM urmează să fie în curând examinată, după ce va primi de la Comisia de la Veneția opinia referitor la ratificarea Convenției, pe care a solicitat-o ca bază a declarării sau nu constituțională ratificarea Convenției de la Istanbul.
„Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene i-a solicitat Curții să ofere o opinie privind ratificarea Convenției de la Istanbul, în contextul existenței unei sesizări pe rolul ei. Curtea Constituțională i-a comunicat acestuia că, în perioada următoare, Comisia de la Veneția va emite o opinie privind Convenția de la Istanbul și ratificarea ei de către statul Republica Moldova. Mai mult, dată fiind existența sesizării menționate pe rolul Curții și având în vedere principiul loialității constituționale, Curtea i-a cerut Ministrului să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției până la soluționarea sesizării”, se arată într-o notă informativă a CCM.
Amintim că, la 14 octombrie curent, deputații au ratificat în lectură finală Convenția de la Istanbul. Documentul a fost votat doar de majoritatea parlamentară, opoziția abținându-se.
La 19 octombrie curent, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au atacat la Curtea Constituțională legea votată de către deputații PAS, pe motiv că „încalcă prevederile Legii Suprem a Republicii Moldova și atentează la valorile creștine și tradiționale ale țării noastre”.
Ulterior, la începutul lunii noiembrie, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a trimis o solicitare către Comisia de la Veneția pentru a-și exprima opinia față de pretinsa neconstituționalitate a Legii privind ratificarea de către țara noastră a Convenției de Consiliului Europei, numită și Convenția de la Istanbul, lege, contestată de socialiști la CCM.
Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele semnatare asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.