Curs valutar
 • EUR
  19.3622
  0.1255%
 • USD
  18.2026
  0.1159%
 • RUB
  0.1894
  0.1584%
 • RON
  3.8980
  0.1283%
 • UAH
  0.4929
  0.1217%

Ce a mâncat Regina Elisabeta ca să trăiască până la 96 de ani. Secretul ei pentru longevitate

19 Sept. 2023, 06:10
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
19 Sept. 2023, 06:10 // Life //  Redacția Realitatea

Regina Elisabeta a II-a a trăit până la o vârsta impresionantă de 96 de ani. Ea și-a marcat Jubileul de Platină cu doar câteva luni înainte de deces. Monarhul britanic a avut câteva probleme de sănătate spre sfârșitul vieții, dar a fost destul de agilă pentru vârsta ei. Mereu a radiat de energie. 

Știm că Majestății Sa îi plăcea să petreacă timpul în aer liber plimbându-și câinii și călărind pe cai. Așa că, fără îndoială, tot acel aer proaspăt a contribuit la sistemul ei imunitar puternic. Regina a consumat, de asemenea, o dietă sănătoasă, echilibrată. Mesele ei erau pline de fructe și legume de sezon, produse organice din moșia regală și o doză zilnică de ceai.

Regina s-a bazat pe o echipă devotată de bucătari talentați de la Palatul Buckingham și la Castelul Windsor. Aceștia i-au asigurat mesele și banchetele pesonae. Fostul bucătar regal Darren McGrady a spus anterior că o carte roșie cu meniuri legate în piele, scrisă în franceză, era trimisă Reginei în fiecare săptămână, conținând o mare varietate de rețete.

Ce mânca Regina Elisabeta la micul dejun

Regina Elisabeta lua micul dejun în fiecare zi, spre deosebire de fiul ei, Regele Charles. Acesta din urmă consideră că micul dejun îl întârzie din treburi. Recent s-a aflat că sare peste această masă importantă a zilei.

Reginei îi plăcea să-și înceapă ziua cu ceai Earl Grey, fără lapte și zahăr, și cu biscuiți pe care îi consuma în compania corgis-ului ei. Mai apoi lua micul dejun principal în sala de mese privată din Palatul Buckingham. Cele mai des utilizate alimente erau cerealele, iaurtul, pâinea prăjită și marmelada.

Ce mânca Regina Elisabeta la prânz

Se crede că monarhul păstra lucrurile simple la prânz, bucurându-se adesea de o farfurie cu pește și legume. Darren a spus pentru House and Garden că un prânz tipic era format din pește plat Dover pe un pat de spanac.

Se spune că Regina Elisabeta a evitat de-a lungul vieții alimentele bogate în amidon, cum ar fi pastele și cartofii, ceea ce ar fi putut fi cheia longevității ei. Deși carbohidrații sunt importanți pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, Healthine raportează că dietele bogate în amidon rafinat sunt legate de un risc mai mare de diabet, boli de inimă și creștere în greutate.

Ce mânca Regina Elisabeta la ceaiul de după-amiază

Se pare că la ceaiul de după-amiază Majestatea Sa consuma Earl Grey și consuma sandvișuri și scones. Darren McGrady a dezvăluit anterior că monarhului îi plăcea prăjitura cu biscuiți cu ciocolată și prăjitura cu ghimbir, iar sandvișurile ei preferate erau cu castraveți, ouă și somon afumat.

Ce consuma Regina Elisabeta la cină

Gusturile Reginei Elisabeta pentru cină erau variate. Ele includeau o combinație de carne sau pește și legume. „Pentru felul principal prefera vânatul. Pentru desert, se spune că Reginei îi plăceau căpșunile din Balmoral și piersicile albe cultivate la Castelul Windsor, potrivit The Independent. De asemenea, ea avea un punct slab pentru ciocolată.

Un fost nutriționist regal a analizat consumul de ciocolată al Reginei. Se pare că secretul ei pentru a rămâne tânără a fost mai dulce decât ai putea crede.

„Când pielea noastră îmbătrânește, poate deveni gri sau poate dezvolta pete întunecate”, explică Jennifer Hanway. „Motivul din spatele acestui lucru este din cauza daunelor radicalilor liberi, care pot afecta celulele sănătoase din corpul nostru. Așadar, pentru a rămâne strălucitor și sănătos, ai nevoie de o mulțime de lucruri precum fructe de pădure, cafea organică sau ciocolată neagră cu cacao într-un procent foarte mare, care sunt o sursă bogată de antioxidanți și minerale.”

Ciocolata este atât de bogată în antioxidanți, încât cercetările sugerează că poate ajuta chiar la reducerea riscului de boli de inimă, la reducerea inflamației și a rezistenței la insulină și la îmbunătățirea funcției creierului.

Ce îi plăcea Reginei să bea

Majordomul regal Grant Harrold a vorbit odată despre ceaiul preferat al Reginei în emisiunea de comedie BBC Three, Miss Holland, difuzată în 2018. Grant a dezvăluit: „Sunt sigur că Reginei îi place Assam-ul sau Earl Grey-ul în mod tradițional, făcut cu frunze de ceai într-un ceainic și turnat într-o ceașcă de porțelan fină. Ea folosea adesea și o strecurătoare.”

În ceea ce privește băuturile alcoolice, Majestatea Sa a consumat destul de des gin. În 2017, Darren McGrady a spus că Regina a băut patru cocktail-uri pe zi. El a spus pentru CNN:

„Ar fi mereu amețită dacă ar bea atât de mult. Tot ce am spus a fost că îi place să consume gin și Dubonnet. Aceasta este băutura ei preferată”.

Darren a adăugat că, atunci când Regina consuma alcool la cină, ea cerea de obicei un pahar de vin dulce, de origine germană.

 

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 08:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2023, 08:16 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că astăzi 26 septembrie 2023, începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul întâi (primari ai satelor, comunelor, orașelor și municipiilor de nivelul întâi și consilieri în consiliile locale sătești, comunale, orășenești și municipale de nivelul întâi).

În cazul alegerilor locale, desemnarea candidaților pentru funcția de primar și de consilier al consiliului local se efectuează după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au:

 • partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale;
 • blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul electoral și ale instrucțiunii privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale;
 • candidații independenți.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Procedura de desemnare a candidaților la funcția de primar și de consilier în consiliul local are loc:

 • în cazul partidelor politice și al blocurilor electorale – prin aprobarea, în cadrul ședințelor organelor abilitate în conformitate cu prevederile statutare sau, după caz, cu acordurile de constituire ale acestora, confirmată prin procesele-verbale (extrase din procesele-verbale), a hotărârilor / deciziilor privind desemnarea candidaților la funcția de primar și listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local;
 • în cazul  candidaților independenți – prin înaintarea propriei candidaturi la funcția de primar și / sau de consilier al consiliului local, după caz, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii acestuia.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și / sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 29 septembrie 2023.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală