Curs valutar
 • EUR
  19.3352
  0.2131%
 • USD
  17.7549
  -0.1695%
 • RUB
  0.2029
  0.0986%
 • RON
  3.8879
  0.2495%
 • UAH
  0.4328
  -0.5314%

Ce riscă Biden după descoperirea documentelor incriminate?

12 Ian. 2023, 06:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
12 Ian. 2023, 06:20 // În Lume //  Redacția Realitatea

Mai multe documente clasificate din perioada în care preşedintele Joe Biden era vicepreşedinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou privat, a dezvăluit CNN. Arhivele Naţionale au sesizat Departamentul de Justiţie pentru investigaţii suplimentare. Printre documentele descoperite se numără 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Conform legii numite Presidential Records Act, astfel de materiale sunt considerate proprietate guvernamentală și, prin urmare, trebuie returnate de către cei care dețin o funcție publică, chiar dacă sunt președintele Statelor Unite. Acesta este același motiv pentru care Donald Trump este anchetat, dar la ce riscuri se expune actualul ocupant al Casei Albe?, se întreabă Il Giornale.

Diferențele dintre Trump și Biden

Principala diferență față de predecesorul său este auto-dezvăluirea. După ce a fost informat de la Washington de către think tank-ul Penn Biden Center, echipa de avocați a lui Biden a prezentat totul autorităților judiciare.

O cooperare pe care Trump nu a oferit-o niciodată, așa cum a demonstrat-o raidul FBI din vara anului trecut la reședința sa din Mar-a-Lago, datorită căruia au fost recuperate 33 de cutii cu peste 300 de documente în interior.

Biden, în schimb, a reacționat aproape uimit, sigur de o rezolvare între avocații săi și justiție.

”Am fost informat despre această descoperie şi am fost surprins să aflu că documente care au legătură cu guvernul au fost aduse în acest birou. Dar nu ştiu ce este în documente”, le-a spus preşedintele SUA reporterilor în marja unui summit cu omologul mexican şi premierul canadian organizat în Ciudad de Mexico.

Avocaţii săi vor ”coopera pe deplin” la studierea acestor documente, a spus el, exprimându-şi speranţa că această examinare va fi finalizată ”în curând”.

Documentele au fost găsite atunci ”când avocaţii mei au făcut ordine în biroul de la Universitatea din Pennsylvania”, a precizat Joe Biden. Imediat ce avocaţii au constatat că anumite documente aveau un caracter confidenţial ”au făcut ce trebuia, au sunat la Arhive” să le predea, potrivit preşedintelui.

Repercursiuni politice și mai puțin judiciare / Posibilă tentativă de suspendare

Dar, cu noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților gata de luptă, repercusiunile politice – mai degrabă decât judiciare – ar putea fi catastrofale în ceea ce privește reputația și comunicarea, adevăratul călcâi al lui Ahile al președintelui american.

În cazul în care Departamentul de Justiție ar considera că acest caz poate fi urmărit penal pe baza probelor adunate, ar rămâne faptul că fiecare președinte, în deplinătatea atribuțiilor sale, se bucură de imunitate penală în timpul mandatului. Acesta este probabil același raționament urmat de fostul director al FBI, Robert Mueller, în lunga anchetă Russiagate, din care Trump a fost achitat.

Partidul Republican este pe picior de război cu democrații și, din acest motiv, nu este exclusă o procedură de destituire a lui Biden. Conservatorii americani au criticat deja standardele duble ale presei în relatarea celor două scandaluri.

Astfel, GOP ar putea să-l pună sub acuzare pe președintele democrat și să se confrunte cu o respingere sigură în Senat, controlat de democrați, care au încercat de două ori să-l înlăture pe Trump prin destituire. Gestul, unul simbolic, ar reprezenta toleranța zero a unei noi opoziții și a unui nou Partid Republican care a trecut la orientări tot mai extremiste.

Ce este Penn Biden Center

Organizaţia Penn Biden Center oferă Universităţii din Pennsylvania, care are sediul în Philadelphia, un punct de lucru în capitala ţării.

Joe Biden a folosit spaţiul de birouri al organizaţiei de la jumătatea anului 2017 până în primăvara anului 2019, când şi-a declarat candidatura la preşedinţie. Un grup de reflecţie, care a fost deschis în 2018, găzduieşte programe academice şi evenimente axate pe politica externă.

Birourile de la etajul şase ale Centrului se află chiar la poalele Capitoliului, iar ferestrele largi, din podea până în tavan, oferă o vedere panoramică asupra Congresului, relatează CBS News.

Personalul Centrului este alcătuit în mare parte din foşti funcţionari ai administraţiei Obama, mulţi dintre ei părăsind Centrul pentru a servi ulterior în administraţia Biden. Secretarul de stat Anthony Blinken, de exemplu, a fost directorul general al Centrului în 2018. Steve Richetti, care acum este consilier de rang înalt al lui Joe Biden la Casa Albă, a fost director general al Centrului în 2019.

Universitatea Pennsylvania l-a numit pe Joe Biden profesor de practică prezidenţială în cadrul programului Benjamin Franklin în 2017 şi l-a plătit cu 917.643 de dolari pentru discursuri şi pentru conducerea centrului omonim între 2017 şi 2019, potrivit declaraţiilor financiare ale preşedintelui. În prezent, el are activitatea suspendată la universitate, figurând în concediu.

Legăturile lui Joe Biden cu Universitatea din Pennsylvania sunt profunde. Fiul său defunct Beau şi nepoata sa Naomi şi-au luat diplome de licenţă de la această universitate. Fiica lui Biden, Ashley, şi-a obţinut masteratul la Penn, iar nepoata sa Natalie este în prezent studentă acolo. Când era vicepreşedinte, Biden a lansat la Penn University, în 2016, programul „Cancer Moonshot” al administraţiei Obama.

Preşedintele a discutat despre modul în care gestionează informaţiile clasificate acasă într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reporterii, în august anul trecut. „Am, la mine acasă, un spaţiu de dulapuri care este complet securizat. Îl iau acasă cu mine astăzi (dosarul zilnic prezidenţial). Este sigilat. Am o persoană cu mine – militari. Îl citesc, îl închid la loc şi îl dau militarului”, a povestit preşedintele. Întrebat dacă este adecvat ca un preşedinte să aducă acasă materiale clasificate, Biden a răspuns: „Depinde de document şi depinde de cât de sigură este camera”.

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
14 Iul. 2024, 19:30
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
14 Iul. 2024, 19:30 // Sport //  Elena Putregai

Anul acesta, tradiţionala paradă militară de Ziua Naţională a Franţei, sărbătorită la 14 iulie, nu a avut loc pe celebrul bulevard Champs-Élysées, ci pe Avenue Foch din Paris, perturbarea fiind cauzată de pregătirile pentru Jocurile Olimpice care încep în mai puţin de două săptămâni, la 26 iulie.

Timp de 45 de ani, parada militară tradiţională de 14 iulie a urmat acelaşi traseu pe Champs-Élysées, sar constrângerile organizatorice ale Jocurilor Olimpice, care încep la 26 iulie, au determinat guvernatorul militar al Parisului să propună o altă configuraţie.

Place de la Concorde, unde se încheia de obicei parada, a devenit impracticabilă din cauza Jocurilor: competiţiile de BMX freestyle, skateboarding, breaking şi baschet triplu vor avea loc acolo.

Chiar dacă în trecut s-a mai întâmplat ca parada militară să se desfăşoare în alte locuri din capitala franceză, locul alternativ ales acum pentru paradă, de la Place de l’Étoile la Place du Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny, este fără precedent. Dar, indiferent de caz, armatele intenţionează să fie prezente la eveniment. Sărbătoare populară, parada din 14 iulie este şi o ocazie pentru forţele armate franceze de a se face cunoscute şi apreciate de public.

Prin urmare, din cauza Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, parada din 14 iulie a avut loc pe avenue Foch, de la Arcul de Triumf la Place du Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny, şi nu pe bulevardul Champs-Élysées, aşa cum a fost din 1980. De asemenea, în acest an, nu a existat o paradă a vehiculelor. Într-o versiune redusă, 4 000 de militari vor defila pe Avenue Foch, de la Porte Dauphine la Arcul de Triumf, cu aproximativ 25% mai puţin decât în anii precedenţi. Vor fi mai puţini soldaţi, mai puţine aeronave şi, mai ales, niciun vehicul motorizat.

Ceremoniile au început dimineața, când a fost aşteptat să-şi facă apariţia preşedintele Emmanuel Macron, şi s-au încheiat în jurul prânzului, urmând ca seara să aibă loc tradiţionalul foc de artificii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală