Procurorii care instrumentează dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor se află lamoment la etapa analizării probelor acumulate. Urmează să se decidă dacă sunt suficiente probe și care sunt persoanele să fie trimise în judecată, afirmă șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, informează jurnal.md.
„Faptul că ofițerii și procurorii au reușit să prindă în flagrant milioane de lei, cred că asta demonstrează că se lucrează foarte bine. Acesta nu e un accident. Se știa că acolo vor fi acești bani. Am reușit pe parcursul mai multor luni să avem percheziții cu rezultate pozitive. Dacă vom reuși să trimitem dosarul în judecată și putem demonstra sumele mari de finanțare, acești bani vor putea trece din sechestru în interesul statului. S-au depus eforturi enorme să avem aceste sume. Se lucrează foarte mult și intens să evaluăm toate probele acumulate și procurorul urmează să decidă dacă sunt suficiente probe pentru care persoane să fie trimise în judecată. Aici sperăm și noi să avem finalitate în acest caz care, după cum vedeți, infracțiunile nu se opresc”, a declarat Veronica Dragalin.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Șefa Procuraturii Anticorupție a fost întrebată dacă se cunoaște cum ajung banii de la oligarhi la așa-numiții protestatari.
„Înțeleg de ce cetățenii vor răspuns la această întrebare. La moment nu pot da detalii. Încă e în faza de urmărire penală. Nu pot comenta, dar sperăm să avem finalitate și să putem explica ce demonstrează probele”, a spus Veronica Dragalin.
Referindu-se la dosarul lui Vladimir Plahotniuc, Veronica Dragalin, a menționat că se tergiversează aprobarea cererii cu privire la trimiterea acestuia în judecată.
„Procuratura Anticorupție nu a uitat de Plahotniuc, vă asigur. Ceea ce vă pot spune e că noi am finalizat urmărirea penală în privința unui episod în care Plahotniuc este învinuit. Este vorba de un prejudiciu de 40 de milioane de euro. Ca să putem finaliza în lipsa lui, procurorul de caz a trebuit să argumenteze că îndeplinim cerințele din noua lege. Acolo am explicat că, conform răspunsurilor oficiale, noi nu avem o confirmare despre locul unde se află această persoană și de asta legea ne permite să mergem înainte în lipsa lui, pentru că nu putem determina unde se află. Din august am înaintat o cerere ca să putem încheia urmărirea penală și să trimitem cazul în judecată în lipsa lui. Legea permite avocaților să folosească fel de fel de metode de a tergiversa ședințe de judecată, inclusiv la judecătorul de instrucție, apoi la Curtea de Apel. Vedem aceleași tactici folosite repetat de avocați. PA a venit cu o inițiativă prin care se propune modificarea legii astfel ca să nu fie abuzată. Sperăm să avem o decizie finală ca să putem trimite dosarul în judecată”, a declarat Veronica Dragalin.
În acest caz, procurorii au pus sechestre inclusiv pe bunuri din afara țării.
„Sunt sume destul de mari”, a spus Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție a oferit detalii și despre dosarul lui Veaceslav Platon.
„Vorbim cu omologii noștri din Marea Britanie pentru a-l identifica și a ne oferi locația, să-i poată înainta învinuirea. Răspunsul pe care l-am primit e că au încercat să-l găsească de mai multe ori. Am primit răspuns de la un avocat care îl reprezintă în Marea Britanie și care ne-a spus că domnul Platon nu vrea să se ducă la autoritățile din Marea Britanie pentru ca să-i fie înaintată învinuirea. Noi cu această informație putem merge la un judecător și să spunem că am încercat să-l găsim pentru a-i înainta învinuirea, dar a refuzat”, a menționat Veronica Dragalin.