Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

Ce spune Sergiu Litvinenco despre actul ANI în privința Domnicăi Manole: Este o neglijare vădită a jurisprudenței CCM

03 Ian. 2022, 13:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
03 Ian. 2022, 13:08 // Politica //  Maria Timofti

După ce Autoritatea Națională de Integritate a constatat, în ajun de Revelion, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către preşedintele Curții Constituționale, Domnica Manole, astăzi, 3 ianuarie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a venit cu o postare în acest sens. Litvinenco a menționat că „ ceea ce a făcut ANI, nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale care, sub aspectul forței juridice, este asimilată Constituției”.

„Referitor la așa-numitul act de constatare al ANI vizând „conflictul de interese” al Președintei Curții Constituționale, emis pe 31 decembrie, m-am expus de mai multe ori încă atunci când această inepție a fost inițiată. Am formulat și o sesizare la Curte, iar urmare acesteia Curtea Constituțională a emis o hotărâre – nr. 18 din 9 iulie 2021, care este definitivă, nesusceptibilă de a fi atacată, cu considerente foarte clare nu doar pentru juriști, ci și pentru oricine poate citi în limba română.

Reiau aici punctul meu de vedere. Ca și peste tot în lume, hotărârile Curții Costituționale sunt definitive și nu pot fi cenzurate. A permite unui organ administrativ să verifice dacă în procesul activității jurisdicționale s-a admis sau nu conflict de interese echivalează cu instituirea unui control din exterior al activităţii jurisdicţionale. Lucru pe care Constituţia îl interzice. Or, ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale care, sub aspectul forței juridice, este asimilată Constituției. De fapt, ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției, pe care însăși Constituția le interzice.

Modul în care s-a acționat depășește, după mine, abuzul la care s-a recurs, atunci când PSRM și ȘOR au decis să revoce, contrar prevederilor constituționale, mandatul unui judecător constituțional. Atunci, însăși Curtea a apreciat că acea hotărâre „atentează la însăşi esenţa Constituţiei Republicii Moldova”. Spre deosebire de acel caz, care a bulversat opinia publică națională și internațională, în acest caz, deși există o hotărâre a Curții Constituționale, s-a mers mai departe. Cu siguranță că așa ceva este fără precedent.

De ce a acționat în acest fel, cu câteva ore înainte de Revelion, o instituție a cărei conducere a fost pusă de Plahotniuc, care are zero confiscări de averi a hoților mari din această țară și care îi scoate curați ca lacrima pe pușcăriabili, care nu-și pot justifica averile? Este o întrebare la care atât statul, dar mai ales societatea va trebui să afle un răspuns într-un viitor apropiat”, a scris Sergiu Litvinenco. 

Potrivit documentului ANI, Domnica Manole a examinat şi s-a pronunţat pe marginea a două sesizări depuse la Curte care se refereau la statutul ei în cadrul Înaltei Curţi. ANI a examinat dacă preşedintele CC a avut dreptul să participe la luarea deciziilor prin care au fost declarate neconstituţionale hotărârile Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole şi numirea lui Boris Lupaşco în locul acesteia.

Autoritatea Naţională de Integritate menţionează că Manole a participat în completul judecătoresc, deşi era direct vizată. Potrivit ANI, judecătoarea trebuia să se abţină şi să declare Autorităţii conflictul de interese. La fel, ANI mai precizează că președintele Înaltei Curți a avut dreptul să-şi expună punctul de vedere, însă nu au fost prezentate actele necesare şi s-a cerut retragerea demersului inspectorului de integritate.

Anterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea din Legea cu privire la CC, care presupune ridicarea imunităţii judecătorilor în caz de stabilire a conflictului de interese.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 09:22
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Iul. 2022, 09:22 // Societate //  Valentina Buză

Reprezentarea și participarea egală și deplină a femeilor la procesele de consolidare a păcii și eforturile depuse de acestea pentru dezvoltarea durabilă la nivel local, constituie o abordare esențială în vederea sporirii încrederii între comunitățile celor două maluri ale Nistrului.

Având în vedere mandatul său, de a milita pentru respectarea drepturilor femeilor și promovarea egalității de gen, UN Women facilitează o serie de activități cu promotorii/oarele egalității de gen, pentru a identifica cauzele inegalităților de gen persistente și, ulterior, pentru a face recomandări ca vocea femeilor din comunități să fie auzită, inclusiv în procesele de pace.

Astfel, UN Women colaborează cu Centrul de Dezvoltare și Susținere a Inițiativelor Cetățenilor „Resonance” în scopul implementării unor activități de promovare și consolidare a participării femeilor la procesele decizionale, pentru a spori reziliența economică și socială a comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului.

În vederea implementării agendei ce vizează îndeplinirea obiectivelor comune de dezvoltare durabilă, inclusiv de consolidare a păcii din perspectiva de gen, și integrând recomandările Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Centrul „Resonance”, în colaborare cu UN Women și sprijinul financiar al Suediei, facilitează crearea și consolidarea a 3 platforme de discuții pentru femei. Astfel, femeile vor avea posibilitatea să discute diverse subiecte legate de problemele și impedimentele cu care se confruntă zi de zi, dar și să le adreseze prin prisma drepturilor femeilor, promovând totodată rolul femeilor și participarea acestora în procesele de consolidare a păcii din perspectiva economică și socială.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Inițiativa lansată prevede crearea și consolidarea unor platforme de discuții în 3 localități de pe malul stâng al Nistrului – satul Roghi din raionul Dubăsari, orașele Rîbnița și Bender, având ca obiective:

 • Identificarea problemelor locale, darși a soluțiilor din perspectiva de gen și a securității umane;
 • Promovarea drepturilor, rolului şi participării femeilor în procesul decizional și de soluționare a conflictelor din punct de vedere economic şi social;
 • Asigurarea participării egale și cu impact a femeilor la procesele publice, devenind astfel exemple demne de urmat, inclusiv prin împărtășirea bunelor practici și a lecțiilor învățate;
 • Promovarea incluziunii sociale și soluționarea problemelor cu care se confruntă femeile din grupurile vulnerabile;
 • Dezvoltarea unei cooperări fructuoase cu structurile locale, organizațiile internaționale, organizațiile societății civile și sectorul privat;
 • Schimb de experiență între cluburile de femei, asociații formale și informale, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Astfel, la 29 iunie 2022, în satul Roghi din raionul Dubăsari, a avut loc întrunirea membrelor Platformei de Discuții a Femeilor și a reprezentantelor și reprezentanților UN Women Moldova și Centrului „Resonance”.  În cadrul evenimentului Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a accentuat rolul esențial al acestor dialoguri pentru comunitate.

„Reprezentarea și implicarea egală a femeilor și bărbaților, inclusiv a celor din grupurile vulnerabile, în procesele de identificare și soluționare a problemelor locale, va contribui în mod eficient la dezvoltarea economică și socială durabilă și pașnică a comunității”.

„Astfel de platforme de discuții ale femeilor sunt deosebit de importante pentru promovarea unor inițiative cu impact, care vor consolida securitatea socială și economică în localitățile lor, răspunzând problemelor locale din perspectiva dimensiunii de gen și contribuind totodată, la îmbunătățirea statutului femeilor în societate” a menționat Alexandr Gonchar, directorul executiv al Centrului de Dezvoltare și Susținere a Inițiativelor Cetățenilor „Resonance”.

Pe termen lung, crearea platformelor de discuții urmărește asigurarea continuității întrunirilor  între membrele acestora în mod regulat, pentru a fi dezbătute problemele cu care se confruntă locuitorii comunităților respective și identificarea unor soluții fezabile. De asemenea, se dorește implementarea unor măsuri eficiente pentru sporirea implicării participantelor în procesele decizionale, cât și pentru a asigura sustenabilitatea platformei în ansamblu, contribuind astfel la consolidarea încrederii și cooperări între cele două maluri ale Nistrului.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală