Codul electoral urmează să fie modificat la propunerea Ministerului Justiției la capitolul agitației electorale în ziua alegerilor și a zilei precedente scrutinului, iar transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare va fi interzisă și sancționată prin lege. Comisia Electorală Centrală a avizat pozitiv astăzi, în cadrul ședinței, transmisă live de RLIVE.MD și R LIVE TV, inițiativa Ministerului Justiției, anexând și unele propuneri de îmbunătățire a proiectului de inițiativă.
Ministerul Justiției propune ca în ziua alegerilor, dar și în cea precedentă a scrutinului să fie permisă agitația electorală, iar transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare să fie interzisă.
Documentul propus de către Ministerul Justiției are drept scop îmbunătățirea legislației electorale a Republicii Moldova pentru organizarea și desfășurarea corectă și liberă a procesului electoral, racordând astfel legislația electorală la obligațiile și standardele internaționale.
Urmare examinării proiectului de lege, CEC a prezentat mai multe propuneri de îmbunătățire și uniformizare a textului, precum și corelare a prevederilor din Codul electoral cu celelalte acte supuse modificării.
Propunerile de modificare a Codului electoral și a altor legi conexe țin de definirea mai exactă a resurselor administrative, interzicerea, în ziua alegerilor, a transportării organizate a alegătorilor spre secția de votare cu scopul de a-i determina să își exercite drepturile electorale, coruperea alegătorilor, controlul finanțării partidelor politice și a campaniei electorale. Comisia a subliniat importanța precizării prevederilor legale ce țin de prezentarea rapoartelor semestriale și anuale ale partidelor politice dar și să uniformizeze datele de prezentare a acestor rapoarte cu perioadele de raportare la alte autorități publice de reglementare.
Membrii CEC, cu o majoritate simplă de voturi, adică 5 din 8 care au participat la ședință, au propus un amendament suplimentar prin care au optat pentru permisiunea efectuării agitației electorale inclusiv în ziua alegerilor și cea precedentă acesteia.
Membrii CEC au susținut proiectul de lege și consideră necesară activitatea de perfecționare a cadrului legal electoral și a celui conex pentru a corespunde proceselor și cerințelor reale, instituția fiind deschisă și oferind suportul său constant.
Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Ministerului Justiției și Cancelariei de Stat.