O decizie luată marți, 17 ianuarie 2023, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. În fapt, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.
În temeiul Articolului 8 din Convenția CEDO, guvernul rus are obligația de a adopta un cadru legal care să asigure recunoașterea și protecția cuplurilor de același sex. În același timp, și statele membre ale Consiliului Europei.
Astfel, odată cu înregistrarea relației, cuplul de același sex va obține protecție pentru:
- dreptul de a lăsa moștenire/testament;
- dreptul de a consimți la servicii medicale (transfusie sânge, intervenții ce nu suferă amânare, donare de sânge etc.) pentru parterul (partenera);
- partajul averii, achiziția de bunuri;
- educația și creșterea copiior comuni, dreptul de custodie asupra copiilor în caz de deces a partenerului (partenerei) când e mamă/tată;
- dreptul de a decide asupra chestiunilor ce țin de înmormântare și moștenirea averii și altele.
Potrivit avocatei Doina Ioana Straisteanu, „cadrul legal specific pentru cuplurile de același sex se cere și de la Republica Moldova”.
„Vreau să cred că, la scrierea acestei legi, vor participa oameni inteligenți, neafectați de emoțiile și ura unor lideri creștin ordotocși din țară care prin șantaj și atacuri la persoană au influențat introducerea, în trecut, în Legea nr. 121/2012 privind asigurarea egalității a unor excepții de la protecția împotriva discriminării. Ca rezultat, cuplurile heterosexuale au fost excluse de sub protecția legii”, a mai explicat avocata pe contul său de Facebook.
Republica Moldova nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile formate din cupluri de același sex. Pe lista țărilor care nu recunosc parteneriatul cuplurilor de același sex se mai regăsesc: România, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria.