Curs valutar
  • EUR
    19.3001
    -0.099%
  • USD
    17.4378
    0.0551%
  • RUB
    0.1846
    -0.9751%
  • RON
    3.8782
    -0.116%
  • UAH
    0.4225
    0.142%

Cei mai importanți ani din viața omului, când ne formăm imunitatea și emoțiile care ne vor urmări toată viața

01 Sept. 2024, 09:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
01 Sept. 2024, 09:50 // Societate //  Elena Putregai

Primii trei ani de viață sunt esențiali pentru existența fiecărui individ din specia umană. Cel puțin asta afirmă specialiștii din mai multe domenii. Conform cercetărilor științifice 80% din creierul unui copil se dezvoltă în primii trei ani de viață. Miliarde de conexiuni neuronale se fac în această perioadă influențând decisiv potențialul copilului la școală sau în viața de adult. Practic, așa cum arată studiile, potențialul și bagajul nostru emoțional se construiește în acești trei ani de viață. Experiențele trăite în această perioadă ne vor marca pe toată durata existenței noastre.

„Primii trei ani de viață sunt extrem de importanți pentru copil fiindcă atunci neuronii se conectează și asta se întâmplă pentru toată viața. Este o infrastructură permanentă pentru că la vârsta de patru ani creierul se schimbă. Neuronii care nu s-au conectat vor fi „epurați” din creier”, precizează George C. Halvorson, autor al lucrării „Three Key Years”.

Iar viitorul copilului depinde de mediul în care trăiește și de felul cum interacționează părinții cu propriul copil. Iar în funcție de felul cum părinții gestionează situația rezultatele pot varia de la un copil și adult echilibrat la o viitoare victimă sau la un viitor agresor. Pe scurt, responsabilitate celui care crește copilul în primii trei ani de viață este uriașă.

Totul începe cu formarea imunității naturale a copilului. Simpla atingere a pielii mamei, îi transferă nou-născutului parte a microbiomului necesar supraviețuirii și dezvoltării ulterioare.

„Faptul că nou-născutul vine în contact cu pielea mamei, duce la formarea primelor părți ale microbiomului, probiotice, prebiotice, pe care le ia din pielea mamei, pe care începe să le dezvolte. În plus, vorbim de un atașament emoțional aparte”, declară Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog. Totodată este de preferat ca un copil să fie alăptat la sân. Tocmai fiindcă, spune medicul, laptele matern formează imunitatea naturală,care este pe viață. „Se instalează alăptarea, care pune bazele împotriva unor boli viitoare, stimulează puternic imunitatea”, adaugă medicul neonatolog. Copilul alăptat la sân va fi mai puțin bolnăvicios și implicit va avea o rezistență mai mare în fața bacteriilor și virușilor pe toată perioada vieții, adaugă specialiștii.

Dincolo de partea fiziologică, descrisă de neonatologi, prin imunizarea dar și cea de formare a conexiunilor neuronale explicată de George Halvorson, în primii trei ani de viață are loc o dezvoltare emoțională care, la fel ca toate celealte, ne va influența tot restul vieții.

„Primii trei ani de viață sunt primordiali.  Prima privire a mamei, din momentul în care am apărut pe lume, ne călăuzește întreaga viață. Totul depinde de modul în care am fost securizați de către persoana care ne-a îngrijit, de către părinți în primii trei ani de viață.  Persoana de îngrijire, mama cu precădere, este cea care asigură copilului suportul emoțional, supraviețuirea fizică și toate nevoile primare. Abia după șapte se dezvoltă partea rațională a creierului, cortexul prefrontal și atunci copilul începe să se dezvolte și poate să aibă o altă relație cu mediul, cu natura. Până atunci mama este pilonul central al ființei noastre umane. Primii trei ani de viață sunt primordiali în gestionarea traumelor, de mai târziu, ca adult. În funcție de modul în care am fost priviți, de modul în care am fost îngrijiți de părinți, ascultați, auziți, iubiți, modul cum au manifestat iubirea părinții noștrii. Dacă am fost îmbrățișați, dacă am fost validați, în acești primi ani de viață, acesta este bagajul nostru emotional pentru tot restul vieții noastre ca adult. Dacă un copil a fost crescut într-un mediu sănătos, armonios în familie, nu va avea comportamente indezirabile în societate.”, precizează Felicia Mihai, specialist în asistență socială.

Specialiștii spun că părinții pot interveni decisiv în acest proces de formare neuronală din primii trei ani de viață prin diferite activități. În primul rând, prin citit.

„Fiecare copil a cărui mamă sau tată începe să le citească de la o vârstă fragedă va avea o viață total diferită, un creier total diferit”, precizează George Halvorson pentru Unitedhealtcare.com.

Pe lângă citit contează interacțiunea pozitivă a părintelui cu copilul “interacțiunea pozitivă cu iubire, atitudine protectoare, din partea unor adulți de încredere îl ajută pe copil să-și formeze simțul de securitatea și stabilitate emoțională”, adaugă același autor.

Pe lângă citit și interacționat cu cel mic, este important de asemenea cântatul, număratul și joaca.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
Forumul „Investor Connect 2024” – catalizator pentru conectarea investițiilor în eficiența energetică
Forumul „Investor Connect 2024” – catalizator pentru conectarea investițiilor în eficiența energetică
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
Orange lansează o nouă soluție pentru digitalizarea afacerilor – Orange Document Management
Orange lansează o nouă soluție pentru digitalizarea afacerilor – Orange Document Management
Experții internaționali recomandă implementarea sistemului Track and Trace pentru a combate piața ilicită de tutun
Experții internaționali recomandă implementarea sistemului Track and Trace pentru a combate piața ilicită de tutun
Ziua Vinului cu “Show Must Go On” la Castel Mimi – vin nelimitat şi îndrăgita cântăreaţă Zinaida Julea
Ziua Vinului cu “Show Must Go On” la Castel Mimi – vin nelimitat şi îndrăgita cântăreaţă Zinaida Julea
03 Oct. 2024, 17:42
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2024, 17:42 // Life //  Elena Putregai

Unul dintre medicii acuzaţi de moartea actorului Matthew Perry a pledat vinovat în faţa unui tribunal federal din Los Angeles, pentru conspiraţie în vederea distribuirii anestezicului chirurgical ketamină. Până acum trei persoane și-au recunoscut vinovăția, iar alte două se consideră nevinovate. Moartea starului Matthew Perry, descoperit fără viaţă într-un jacuzzi din locuinţa sa, în octombrie 2023, în urma unei supradoze, i-a şocat pe fanii serialului TV „Friends”, în care actorul a interpretat personajul Chandler.

Dr. Mark Chavez, în vârstă de 54 de ani, din San Diego a pledat vinovat miercuri, 2 octombrie, într-un termen al procesului desfășurat la tribunal federal din Los Angeles. Amintim că acesta a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii încă din luna august. Este acum a treia persoană care pledează vinovată în urma supradozei care i-a fost fatală actorului.

Procurorii urmăresc alte două persoane pe care le consideră mai responsabile de moartea lui Perry. Este vorba de medicul Salvador Plasencia, acuzat că i-a vândut ilegal ketamină lui Perry în luna dinaintea morţii sale, şi Jasveen Sangha, o presupusă traficantă despre care anchetatorii susțin că este cunoscută drept „regina ketaminei” din Los Angeles. Ambii au pledat nevinovaţi şi îşi aşteaptă procesul.

Dr. Mark Chavez a fost eliberat pe cauţiune după ce şi-a predat paşaportul şi a renunţat la licenţa medicală, printre alte condiţii. Avocatul său, Matthew Binninger, a declarat după prima înfăţişare în instanţă a lui Chavez, la 30 august 2024, că acesta „are remuşcări” şi „încearcă să facă tot ce îi stă în putere pentru a îndrepta greşeala”.

Dr. Chavez a recunoscut că a obţinut ketamină de la fosta sa clinică şi de la un distribuitor angro unde a prezentat o reţetă falsă. În urma pledoariei de vinovăţie, acesta ar putea primi până la 10 ani de închisoare în momentul pronunţării sentinţei.

Perry a fost găsit mort de asistenta sa la 28 octombrie. Medicul legist a stabilit că principala cauză a morţii a fost ketamina. Actorul folosea acest medicament prin intermediul medicului său curant, în cadrul unui tratament legal, dar neetichetat pentru depresie, care a devenit din ce în ce mai frecvent.

Actorul Matthew Perry a început să caute mai multă ketamină decât îi dădea medicul său, spun autorităţile. Cu aproximativ o lună înainte de moartea sa, acesta l-a descoperit pe dr Plasencia, care, la rândul său, i-a cerut lui Chavez să obţină drogul pentru el.

„Mă întreb cât de mult va plăti idiotul ăsta”, i-a trimis Plasencia un mesaj lui Chavez, potrivit sursei citate. Cei doi s-au întâlnit apoi în aceeaşi zi în Costa Mesa, la jumătatea distanţei dintre Los Angeles şi San Diego, şi au făcut schimb de cel puţin patru fiole de ketamină.

După ce i-a vândut drogurile lui Perry pentru 4.500 de dolari, Plasencia l-a întrebat pe Chavez dacă poate continua să i le furnizeze, astfel încât să devină „furnizorul” lui Perry.

Perry s-a luptat cu dependenţa mulţi ani, încă de pe vremea când juca în „Friends”, când a devenit una dintre cele mai mari vedete ale generaţiei sale în rolul lui Chandler Bing.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
Forumul „Investor Connect 2024” – catalizator pentru conectarea investițiilor în eficiența energetică
Forumul „Investor Connect 2024” – catalizator pentru conectarea investițiilor în eficiența energetică
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
Orange lansează o nouă soluție pentru digitalizarea afacerilor – Orange Document Management
Orange lansează o nouă soluție pentru digitalizarea afacerilor – Orange Document Management
Experții internaționali recomandă implementarea sistemului Track and Trace pentru a combate piața ilicită de tutun
Experții internaționali recomandă implementarea sistemului Track and Trace pentru a combate piața ilicită de tutun
Ziua Vinului cu “Show Must Go On” la Castel Mimi – vin nelimitat şi îndrăgita cântăreaţă Zinaida Julea
Ziua Vinului cu “Show Must Go On” la Castel Mimi – vin nelimitat şi îndrăgita cântăreaţă Zinaida Julea
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală