Curs valutar
 • EUR
  19.4610
  0%
 • USD
  17.9265
  0%
 • RUB
  0.1929
  0%
 • RON
  3.9105
  0%
 • UAH
  0.4660
  0%

Cel puțin patru din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău au legături cu FSB sau cu GRU. Și antenele au rămas!

06 Sept. 2023, 17:51
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
06 Sept. 2023, 17:51 // Politica //  Elena Putregai

Cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău după recentele expulzări au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, iar alții doi au înscrieri la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse, GRU, arată o investigație nouă a Europei Libere. Republica Moldova a expulzat în luna august 45 din cei 70 de diplomați ruși și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, după ce o anchetă a publicației rusești The Insider și postului moldovean Jurnal TV a descoperit un număr „excesiv” de antene pe clădirile Ambasadei. Autoritățile moldovene au spus că, în loc „să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații”, Moscova și-ar folosi diplomații de la Chișinău pentru „destabilizare” și au decis că numărul lor trebuie limitat, „astfel încât să fie mai puțini indivizi care destabilizează țara noastră”.

Dar investigația Europei Libere arată că, și după expulzarea masivă din august, la Chișinău au rămas diplomați ruși care au legături cu serviciile de informații sau cu armata rusă. Potrivit unor baze oficiale de date rusești consultate de sursa citată, printre diplomații ruși de la ambasada din Chișinău care au legături cu FSB se numără doi primi-secretari, adică oficiali de rang înalt în ierarhia diplomatică rusă, în timp ce atașatul militar și asistentul acestuia au înscrieri la adrese din Moscova folosite de GRU, direcția de spionaj a armatei ruse implicată în multiple acte de sabotaj și otrăvire de persoane în Europa.

Investigația Europei Libere arată cum Rusia continuă să-și completeze corpul diplomatic din ambasade cu oameni din serviciile de informații în ciuda eforturilor depuse de țări europene pentru a elimina spionii care activează sub acoperire diplomatică. O investigație din luna martie a Europei Libere arată că cel puțin trei diplomați ruși expulzați sau declarați indezirabili de țări membre ale UE, inclusiv din cauza suspiciunilor de spionaj, au reapărut ca diplomați ruși acreditați în Serbia.

Ambasada rusă la Chișinău nu a răspuns solicitării Europei Libere de a se pronunța în legătură cu investigația înainte de publicare.

Cine sunt diplomații ruși cu legături cu FSB?

Asemeni multor guverne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău ține o „listă diplomatică” cu toți diplomații care lucrează în ambasadele străine și soții/soțiile lor.

Lista actualizată după expulzarea diplomaților ruși și publicată de minister la 22 august arată că la Ambasada Federației Ruse din Chișinău au rămas numai 10 diplomați, care au fost acreditați în R. Moldova în perioade diferite, din 2013 până în 2022.

Între aceștia se numără doi prim-secretari, Konstantin Ziablikov și Boris Sucilin. Potrivit bazelor de date guvernamentale rusești văzute de Europa Liberă, ambii au fost înregistrați în trecut la adrese ale FSB-ului, la Moscova.

Konstantin Ziablikov, prim-secretar: înscrieri guvernamentale rusești arată că, în perioada 2010-15, Ziablikov a avut adresa de reședință pe strada Bolșaia Lubianka 2, din Moscova, faimoasa adresă a fostului KGB din perioada sovietică, unde astăzi își are sediul FSB.

În mai multe registre ale angajaților, locul de muncă al lui Ziablikov este trecut drept unitatea militară 14057, adică Direcția de contraspionaj militar a FSB pentru Districtul Militar Moscova.

Ziablikov apare alături de alte câteva sute de indivizi și pe o listă dată publicității în martie 2022 de Direcți de contraspionaj militar a Ucrainei, care îi identifică public pe aceștia drept angajați ai FSB „implicați în activități criminale” ale Rusiei în Europa.

La Chișinău, Ziablikov a fost acreditat în calitate de diplomat în august 2021, iar la o lună după acreditare se întâlnea cu conducerea Direcției Generale a Carabinierilor. Un comunicat moldovean explica nevoia întâlnirii prin faptul că Ziablikov era „responsabil de securitatea spațiilor interne” ale ambasadei.

Boris Sucilin, prim-secretar: acreditat în R. Moldova în aprilie 2019, Sucilin apare într-un registru de înmatriculare a vehiculelor din Rusia cu adresa Proiezd Dobroliubova 3a, o stradă în nord-estul Moscovei, la care a fost înregistrat între 2014 și 2019.

Clădirea situată la acea adresă este un cămin care aparținuse anterior unității militare nr. 93544 a FSB. O decizie a tribunalului orășenesc din Moscova, din 2011, spune că unitatea militară a fost desființată și înființat în locul ei un centru de instruire al FSB în domeniul noilor tehnologii informaționale.

Diplomați militari cu posibile legături cu GRU

Alți diplomați ruși aflați actualmente la post în R. Moldova au legături cu armata rusă și în primul rând, așa cum îl recomandă chiar funcția, atașatul militar și aerian, Andrei Lobov.

Andrei Lobov, atașat militar și aerian: a fost acreditat în R. Moldova și s-a alăturat ambasadei ruse din Chișinău pe 21 octombrie 2021. Înainte de aceasta, a deținut funcția de atașat militar, aerian și naval la ambasada rusă de la Riga, din 2014 până în 2019. Într-un comunicat al ministerului leton al apărării era prezentat, în 2017, drept colonel. A servit în unității de comunicații ale armatei ruse și a ocupat poziții de frunte în Statul Major al forțelor terestre ruse. Din 2013 până în 2014, a activat la ambasada rusă la Erevan.

Documente guvernamentale rusești sugerează însă posibile legături ale lui Lobov cu GRU. Potrivit unui registru al mijloacelor de transport, Lobov este înscris la Moscova pe adresa Narodnogo Opolcenia 48 k2. Un contract cu o companie care furnizează servicii de întreținere a clădirii situate la această adresă, arată că acesta este un bloc de locuințe al unității militare 22177.

Mai multe surse, inclusiv o decizie de judecată din Rusia identifică această clădire ca aparținând Academiei Militare a Ministerului rus al Apărării, cunoscută și drept „Conservatorul” GRU. Portalul rusesc Meduza a scris că la „Conservator” sunt pregătite atât cadre diplomatice ale armatei pentru funcțiile de atașați militari în ambasade, cât și agenți de informații militari.

Alte date din registrul mijloacelor de transport din Rusia vizând un presupus ofițer GRU expulzat în 2018 din Olanda unde ar fi activat sub acoperire diplomatică, arată că și acesta avea adresa la unitatea militară 22177, în blocul vecin cu cel al lui Lobov, potrivit unei relatări a Associated Press.

La mică distanță de adresa lui Andrei Lobov, în cartierul din nord-vestul Moscovei își are înscrierea și asistentul său din ambasada de la Chișinău, Dmitri Kelov.

Dmitri Kelov, asistent al atașatului militar: date din registrul rus al mijloacelor de transport arată că Kelov este înscris la adresa Marșal Biriuzov 4.

Clădirea de la această adresă a fost folosită pentru cazarea angajaților GRU, inclusiv Anatoli Cepiga, un agent acuzat, în 2018, de otrăvirea cu gaz Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în Marea Britanie. Autoritățile din Cehia l-au dat și ele în căutare pe Cepiga pentru a-l interoga în legătură cu aruncarea în aer, în 2014, a unui depozit ceh de muniție din estul țării.

Dossier Center, publicație de investigații finanțată de magnatul rus Mihail Hodorkovski, un adversar al Kremlinului, a relatat, în 2011, că armata rusă a încercat să ascundă datelor personale ale unor copii de spioni ruși, care locuiau în clădirea de pe Marșal Biriuzov. Soluția la care a recurs armata a fost să le adauge multora din acești copii câte 100 de ani la data nașterii trecută în registrele oficiale, așa încât să pară născuți la începutul secolului trecut, după cum arată date ale Fondului de Pensii din Rusia, care sunt citate în investigație și au fost verificate de Europa Liberă.

Acreditat în R. Moldova în august 2021, Kelov se alătura, în noiembrie, delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.

Alți câțiva diplomați ruși aflați actualmente la post în R. Moldova au legături cu armata rusă, dar pe care nu le afișează neapărat public.

Vladislav Darvai, reprezentant comercial: înscrieri oficiale din 2011 și 2012 arată că Darvai a fost înregistrat pe adresa Sadovniceskaia 53. La această adresă se afla un cămin al mai multor structuri controlate de Districtul Militar Moscova, iar actualmente este înregistrată agenția de achiziții militare de stat a Rusiei, Garnizon.

Portalului rus de date biografice Viperson, a scris că Darvai are gradul militar de locotenent și că a fost timp de mai mulți ani consilier în cabinetul deputatului și generalului rus Igor Puzanov.

Născut la Tiraspol, în familia unui militar rus din fosta armată a 14-a, Darvai a absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova (MGIMO) și a lucrat în companiile „Uralsib” și „Lukoil”, înainte de a se alătura fundației „Renaștere”, apropiată administrației președintelui rus Vladimir Putin, după cum a scris în 2017, într-un număr al revistei MGIMO consacrat Moldovei.

Aleksandr Andreev, consilier: pe conturile sale de pe rețelele de socializare online, Andreev scrie că este absolvent al Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe de la Moscova, însă într-o fotografie a lui Andreev publicată de mama sa, diplomatul apare într-o uniformă militară.

Uniforma de cadet are însemnele Forțelor de Comunicații subordonate Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Acreditat în R. Moldova pe 17 februarie 2022, cu doar o săptămână înainte de invadarea la scară largă a Ucrainei de către forțele ruse, Andreev este copreședinte al CUC. În mai 2023, i-a luat apărarea unui comandant rus din Zona de Securitate, care a fost oprit de poliția moldoveană pentru că purta „panglica Sf. Gheorghe”, interzisă în R. Moldova.

După ce diplomații ruși au părăsit teritoriul R. Moldova, la 14 august, Andreev a declarat presei din regiunea transnistreană că decizia de reducere substanțială a numărului de diplomați și personal tehnic la ambasada Rusiei din Chișinău va crea „riscul unor perturbări” în ceea ce privește „menținerea păcii”.

Un diplomat rus menționat în investigația publicată în luna iulie de The Insider și Jurnal TV despre antenele de pe clădirea ambasadei este Vladimir Gorohov. Autorii investigației au scris că Gorohov a fost văzut frecvent pe acoperiș printre antene.

Acreditat în R. Moldova în iulie 2021, Gorohov a rămas la post, la Chișinău, și după expulzările din luna august, potrivit listei diplomatice actualizate de ministerul moldovean de Externe.

A rămas aparent neschimbat și numărul antenelor parabolice de pe acoperișul ambasadei, după cum se poate vedea într-o fotografie proaspătă, făcută la sfârșitul lui august, la peste o lună de la investigația inițială.

Convocat la ministerul moldovean de Externe în urma investigației din iulie, ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețiov, a spus că antenele au fost instalate la sfârșitul anilor 1990, când a fost construită ambasada, și pe atunci internetul și telefonia erau de proastă calitate în R. Moldova.

„Acest așa-numit scandal de spionaj este doar un pretext de a pune în aplicare decizia luată demult de a micșora numărul personalului diplomatic”, a spus Vasnețov în iulie.

Investigația poate fi citită integral accesând acest link.

Realitatea Live

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
25 Feb. 2024, 19:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
25 Feb. 2024, 19:30 // Life //  Elena Putregai

Doctorul nutriționist Vlad Roșca din România spune că pare un paradox, dar atunci când vrem să pierdem în greutate trebuie să începem ziua cu mâncare, deoarece ne ajută să pierdem grăsime, nu masă musculară. Medicul a precizat pentru „Adevărul” că mâncarea este cea care ne ajuta să pierdem în greutate într-un mod estetic.

„Mâncatul este soluția slăbitului. Infometarea este pentru pierdere în greutate la nivel general, însă deloc benefic. Atunci când ne dorim să scăpăm de kilogramele în plus, ne gândim la cele în plus, nu la cele totale. Întotdeauna kilogramele în plus sunt grăsime. Așadar pentru a pierde grăsimea în exces este necesar să păstrăm, să protejam musculatura determinand corpul să consume grăsime. Acest lucru se face mâncând”, spune medicul nutriționist arădean Vlad Roșca.

Acesta afirmă că la polul opus, privându-ne de hrană, corpul va utiliza mai multă masă musculara decât grăsime.

Corpul nostru cunoaște instinctul de supraviețuire, care „îi va spune”  să consume musculatură căci fără ea poate trăi, dar să protejeze grăsimea  cât de mult poate, căci e o resursă.

Medicul specifică că un procentaj de grăsime corporală este normal și sănătos.

„În acest articol vorbim de surplus și de disconfort. Dieta potrivită și construită individualizat ajută oamenii să piarda grăsime în proporție de 95% și numai o cantitate mică de musculatură. În schimb, înfometarea sau o dietă nepotrivită poate să determine o pierdere musculară mai mare decât procentajul de grăsime. Din toată această ecuație rezultă faptul că vom pierde în greutate, dar procentul de grăsime nu va fi modificat semnificativ, iar acest lucru este dezastruos”, mai spune Vlad Roșca.

Acesta recomandă o dietă personalizată cu patru mese pe zi: „din practica clinică am observat cele mai bune pierderi în greutate cu acest principiu.  Așadar, celor care își doresc să slăbească în mod sănătos și estetic le urez mai degrabă… poftă bună”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală