Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Cele „10 porunci ale lui Platon”, trimise la Guvern! Le-a expediat procurorul general, Alexandr Stoianoglo

25 Aug. 2021, 14:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Aug. 2021, 14:10 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura Generală a înaintat Guvernului un demers cu zece inițiative legislative, care ar îmbunătăți cadrul legal de prevenire și combatere a corupției, inclusiv la nivel înalt, anunțate anterior de către procuorul general, Alexandru Stoianoglo.

Într-un comunicat de presă, PG anunță că setul de acțiuni anticorupție, realizarea și implementarea cărora este imposibilă fără intervenția și suportul executivului.

Acestea sunt:

 1. Restrângerea imunității demnitarilor de stat;
 2. Instituirea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie pentru admiterea încălcărilor de lege;
 3. Optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor:
 4. Reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat;
 5. Reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție;
 6. Crearea unor instanțe specializate anticorupție;
 7. Extinderea competențelor procurorilor la autorizarea măsurilor speciale de investigații, inclusiv în dosarele de corupție;
 8. Atribuirea competenței procurorului la aplicarea măsurii procesuale de constrângere – suspendarea provizorie din funcție;
 9. Răspundere contravențională pentru fapte de corupție cu prag valoric mic;
 10. Executarea neîntârziată a adreselor Curții Constituționale în privința unor infracțiuni în sfera publică.

Conceptul inițiativelor înaintate de Procuratura Generală poate fi consultat pe site-ul instituției, la rubrica ”transparența”, subrubrica ”transparența decizională”.

Amintim că, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținute de luni, 23 august, despre 10 inițiative – „pași concreți” – pentru prevenirea și combaterea corupției în stat.

Printre acestea, se numără restrângerea imunității demnitarilor de stat sau instituirea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie care au încălcat legea.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 10:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 10:17 // Actualitate //  Realitatea.md

Ministrul Justiției intervine în scandalul „imunității avocaților”. Sergiu Litvinenco se arată pe aceeași lungime de undă cu autoarea amendamentului buclucaș, Olesea Stamate, și consideră inoportună păstrarea imunității totale a apărătorilor. Potrivit lui Litvinenco, avocații nu ar trebui să fie privilegiați în raport cu alte categorii de angajați și ar trebui să răspundă în fața legii în cazuri de bănuieli rezonabile de săvârșire a actelor de corupție și a infracțiunilor flagrante.

„De o astfel de imunitate beneficiază în prezent deputații. Dar, precum se știe, Parlamentul a inițiat modificarea normei respective – proiectul de lege nr. 319 din 2 noiembrie 2021. Acesta a obținut avizul Curții Constituționale și urmează a fi supus votului în timpul apropiat – începând cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției califică drept inoportună păstrarea în legislație a noțiunii de „imunitate totală” a avocaților și spune că poate fi identificată o soluție de compromis prin excluderea imunității în cazul actelor de corupție și în cazul infracțiunilor flagrante.

„În același timp, de vreme ce o astfel de normă a fost deja introdusă, nu cred că e bine nici să se renunțe la ea în totalitate. Prin urmare, cred că formula de compromis ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante. De ce imunitatea nu trebuie să se aplice pentru infracțiunile de corupție? Probabil e clar pentru toți și nu e nevoie de detalieri suplimentare”, mai scrie Litvinenco.

În prezent, potrivit legii cu privire la avocatură, avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracțiunilor flagrante.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală