Procuratura Generală a înaintat Guvernului un demers cu zece inițiative legislative, care ar îmbunătăți cadrul legal de prevenire și combatere a corupției, inclusiv la nivel înalt, anunțate anterior de către procuorul general, Alexandru Stoianoglo.
Într-un comunicat de presă, PG anunță că setul de acțiuni anticorupție, realizarea și implementarea cărora este imposibilă fără intervenția și suportul executivului.
Acestea sunt:
- Restrângerea imunității demnitarilor de stat;
- Instituirea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie pentru admiterea încălcărilor de lege;
- Optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor:
- Reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat;
- Reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție;
- Crearea unor instanțe specializate anticorupție;
- Extinderea competențelor procurorilor la autorizarea măsurilor speciale de investigații, inclusiv în dosarele de corupție;
- Atribuirea competenței procurorului la aplicarea măsurii procesuale de constrângere – suspendarea provizorie din funcție;
- Răspundere contravențională pentru fapte de corupție cu prag valoric mic;
- Executarea neîntârziată a adreselor Curții Constituționale în privința unor infracțiuni în sfera publică.
Conceptul inițiativelor înaintate de Procuratura Generală poate fi consultat pe site-ul instituției, la rubrica ”transparența”, subrubrica ”transparența decizională”.
Amintim că, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținute de luni, 23 august, despre 10 inițiative – „pași concreți” – pentru prevenirea și combaterea corupției în stat.
Printre acestea, se numără restrângerea imunității demnitarilor de stat sau instituirea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie care au încălcat legea.