Serviciul maternal din cadrul Centrului Municipal de Plasament și Reabilitare a Copiilor de Vârstă Fragedă (subdiviziune a Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului) reprezintă un serviciu social destinat cuplului mamă-copil, aflat în situație de risc, în vederea prevenirii abandonului sau instituționalizării copilului, dezvoltarea abilităților parentale ale mamei, precum și reintegrarea socială a copilului.
Scopul Serviciului este formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale ale femeilor cu copii cu vârsta mai mare de 6 ani, aflate în situații de dificultate. Serviciul este absolut gratuit și oferă siguranță și confidențialitate beneficiarilor. Novația acestui centru ține de capacitatea și posibilitatea de a găzdui mame cu mai mulți copii, pentru a păstra legăturile cuplului mamă-copii.
Serviciile Centrului maternal sunt destinate următoarelor victime: mame solitare, mame minore, victime ale violenței în familie sau traficului de ființe umane, mame provenind din familii cu venituri mici, marginalizate; mame cu copii care nu au locuință, și situația în care se află prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea copilului.
Precum și cuplurile mamă-copil/copii refugiate sau deplasate internațional din cauza războiului din Ucraina.
În total, Centrul poate găzdui până la 7 cupluri mamă-copil/copii (7 adulți și 13 copii) concomitent, pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a plasamentului pentru încă 6 luni, în caz de necesitate.
Aici beneficiarii se pot adresa non-stop, șapte zile pe săptămână. Centrul maternal oferă cuplului mama-copil servicii de găzduire (cazare), îngrijire, educație, asistență medicală, socială, psihologică și de (re)integrare. Cum arată spațiile amenajate pentru beneficiari, puteți vedea din imaginile ce urmează.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Beneficiarele pot fi ajutate să ajungă la „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” de către angajații Poliției sau ai Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului.
În caz de necesitate, sunați la 112, 022 922 555 sau 067 100 144. Liniile telefonice sunt disponibile non-stop.
Începând cu 1 septembrie 2023, municipalitatea va asigura sustenabilitatea Serviciului din contul bugetului municipal pentru anul 2023.
Aceste acțiuni sunt realizate de Primăria Municipiului Chișinău și UNICEF Moldova în cadrul memorandumului de înţelegere Între Municipiul Chișinău și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) cu privire la acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.