Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Chiar dacă este perioada de interdicție pentru pescuit, doi moldoveni au fost depistați cu plasele pline cu pește

18 Apr. 2021, 09:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Apr. 2021, 09:49 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost depistați în timp ce pescuiau ilegal pe apele lacului Beleu, bazin acvatic situat în aria protejată a rezervației „Prutul de Jos”. De asemenea, cei doi prindeau pește cu ajutorul plaselor, utilizarea cărora este interzisă prin lege.

Cazul a fost înregistrat în noaptea de 17 aprilie curent, când două persoane au fost observate pe direcția localității Slobozia Mare, ducând cu ei mai multe încărcături. 

Potrivit reprezentanților Sectorului Poliției de Frontieră Brânza, după somarea verbală de a opri, persoanele nu s-au conformat cerințelor, iar prin eschivare au încercat să fugă de la fața locului. 

La scurt timp, una dintre persoanele vizate a fost reținută, dar a manifestat un comportament agresiv și a adresat cuvinte obscene în adresa polițiștilor de frontieră. Cea de-a doua persoană a abandonat încărcătura cu plase și pește, reușind să se ascundă în localitate. Într-un final, încărcăturile și persoana reținută, care nu avea niciun act de identitate, au fost luate la Sector pentru continuarea cercetărilor.

Potrivit informațiilor, cetățeanul prins la pescuit este minor și locuitor al satului Slobozia Mare. Astfel, tânărului i-a fost înmânată citația pentru a se prezenta ulterior, împreună cu reprezentantul legal pentru audieri.â

Reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au fost sesizați despre incident, iar la desfacerea legăturilor, s-a stabilit că acestea conțineau 16 plase de monofilament, cu lungimea totală de 1600 metri, și aproximativ 40 kg de pește de diferite specii.

Totodată, inspectorii IPM, au întocmit act de constatare a contravenției, urmând a fi stabilit cu exactitate prejudiciul cauzat. În continuare, polițiștii de frontieră întreprind acțiuni procesuale, în vederea identificării circumstanțelor și a celeilalte persoane implicate, pentru atragerea la răspundere conform legislației.

Realitatea.md amintește că, în scopul reproducerii, protecției, restabilirii și conservării resurselor biologice acvatice, Agenția de Mediu, a stabilit perioada de prohibiție a pescuitului pentru toate obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova, de la 1 aprilie până la 14 iunie 2021 inclusiv. Astfel, în timpul prohibiției, se interzice pescuitul și aflarea în obiectivul acvatic sau in preajma acestuia cu unelte de pescuit.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 22:04 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că Guvernul Gavriliță va veni cu un mecanism de compensare pentru cetățenii din păturile social-vulnerabile, în contextul scumpirilor resurselor energetice, informează Realitatea.md.

„Acolo unde scumpirile vor fi cauzate de factori externi, precum resursele energetice, Guvernul va veni cu mecanism de compensare. Și noi o să găsim mecanisme, vom interveni la scumpiri, ele vor avea loc pentru că noi importăm toate aceste lucruri din afară.

Dar acolo unde e situația alta, de exemplu cu testele la Covid-19, noi vom umbla la Codul Vamal, ca să modificăm unele lucruri, pentru ca aceste teste să nu fie atât de scumpe. Vom interveni acolo, unde se fac bani grei pe seama oamenilor”, a menționat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul national Moldova1.

Șeful Legislativului, nu a precizat însă care va fi mărimea compensațiilor și cum se va aplica mecanismul de compensare.

Autoritățile au anunțat că se așteaptă la scumpiri la gazele naturale, energia electrică, precum și la produsele petroliere, în contextul scumpirilor pe plan mondial.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române