Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Chironda, din nou în fața presei: Instanța trage de timp în legătura cu procesul de demitere „ilegală” din funcție

12 Nov. 2021, 12:35
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
12 Nov. 2021, 12:35 // Actualitate //  Valentina Buză

Fostul viceprimar al Capitalei Victor Chironda, continuă să arunce „cu sare” în ochi și vrea să-și facă, într-un final, dreptatea după ce a fost demis din funcția de viceprimar. Mai exact, el susține repetat că a fost supus răfuielilor politice, iar pe parcursul a patru luni a avut loc o tergiversare continuă a cauzei respective de către instanță.

„Acum câteva luni, când a avut loc demiterea mea din funcția de viceprimar, am promis că nu voi renunța și voi lupta până voi demonstra că am fost supus unei răfuieli politice din cauza faptului că am refuzat să colaborez cu mafia imobiliară și funcționarii corupți din primărie. Timp de patru luni de zile, a avut loc o tergiversare continuă a cauzei respective de către instanță. Nu am fost contactat, informat și nu mi s-a adus la cunoștință absolut nimic despre examinarea sau evoluția cazului. Instanța probabil conștinetizează faptul că demiterea a avut loc cu încălcarea a dreptului muncii, și ezită să emită o decizie în acest sens pentru că e evident că ea va fi anulată de instanțele superioare sau va fi condamnată de CEDO. Se urmărește tragerea de timp și prelungirea maximă a procesului”.

Totodată, Chironda declară că prin demiterea lui din funcție este urmărit un plan „malefic”.

„Demiterea mea din funcție și tergiversarea anulării inevitabile a deciziei CMC de demitere urmărește un singur lucru – controlul asupra procesului autorizării în construcții. De ce? E simplu. Una dintre prioritățile mele în funcția de viceprimar a fost anume reforma sistemului de autorizare în construcții. Haosul construcțiilor ilegale putea fi oprit doar prin reorganizarea Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare și prin curățirea direcției de funcționarii corupți și toxici care realizau schemele de autorizare a construcțiilor ilegale. Una din principalele obiective ale acestei reforme era separarea funcției de arhitect-șef a orașului de cea de șef a Direcției Arhitectură și separarea funcțiilor de elaborare a politicilor și documentelor de urbanism de cele de autorizare a construcțiilor”.

În același timp, fostul viceprimar declară că primarul Capitalei Ion Ceban împreună cu echipa sa aveau alte planuri, iar numirea lui Fadei Nagacevschi are și un motiv.

„Primarul Ion Ceban, viceprimarul Ilie Ceban și arhitectul-șef Svetlana Dogotaru, cu ajutorul funcționarilor docili din Direcția Arhitectură au preluat, au perfectat și au pus pe bandă rulantă un sistem corupt de autorizare în construcții care a adus aduce în continuare prejudicii acestui oraș și orășenilor. Aici se găsește și explicația insistenței cu care primarul a făcut numirea lui Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar pe domeniul juridic. Este nevoie de un avocat care să se preocupe strict de apărarea intereselor primarului și a funcționarilor din primărie în instanțe și procese care vor urma inevitabil”.

În context, Victor Chirondă face apel la instituțiile competente să se autosesizeze și să nu admită continuarea abuzurilor sistemului corupt asupra locuitorilor orașului Chișinău.

„Cred că este de datoria mea să bat alarma și să atenționez opinia publică, guvernarea centrală și organele competente că acțiunile acestor funcționari și autorizațiile în construcții emise de ei în această perioadă vor avea consecințe grave asupra dezvoltării orașului Chișinău. Mai ales asupra multor chișinăuieni care au nefericirea să locuiască în prejma construcțiilor autorizate ilegal”.

De menționat că Victor Chironda fost demis de CMC din funcția de viceprimar al Capitalei în luna iulie.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Ian. 2022, 12:35 // Economie //  Realitatea.md

Ai luat în grabă un credit scump pentru afacerea ta? Vrei să achiți o dobândă mai mică și să beneficiezi de o sumă suplimentară pentru noi investiții și proiecte? Maib îți propune refinanțarea creditelor contractate la alte instituții financiare și, totodată, îți acordă o sumă suplimentară pentru proiecte noi. Refinanțarea va reduce сheltuielile pentru dobânzi și îți vor rămâne bani pentru alte idei de business.

E simplu

Dacă ai un contract de credit la orice instituție financiară de cel puțin 6 luni și deja 3 rate sunt achitate, maib te așteaptă doar cu contractul de credit propus spre refinanțare. Atât.

Maib refinanțează creditele:

 • întreprinderilor micro, mici și mijlocii și întreprinzătotilor individuali din orice sector al economiei;
 • persoanelor fizice – fondatori de întreprindere cu cota în capitalul social de 30% şi mai mare.

Se oferă refinanțare până la 3 milioane de lei, pe o perioada de 60 de luni, dintre care 1,5 milioane de lei fără gaj, cu comision de examinare și acordare – 0 lei. De asemenea, e important să știi că, pe lângă suma refinanțată, poți solicita resurse suplimentare pentru realizarea planurilor noi.

Fiind bancă orientată către client, maib oferă abordare individuală și este deschisă pentru negocieri în conformitate cu solicitarea ta.

E ușor 

Te întrebi care e diferența și ce ai de câștigat din refinanțare? Fă un calcul simplu și vei înțelege cât întorci lunar, cât vei achita total la final de creditare, dacă plătești comisioane ascunse şi, de fapt, cât te costă creditul curent. În acest fel, îți va fi ușor să compari condițiile actuale de creditare cu cele oferite de maib.

Dacă ai recalculat și economiile se văd cu ochiul liber, nu rămâne decât să te bucuri de toate avantajele refinanțării creditelor pentru afaceri la maib:

 • rata dobânzii avantajoasă;
 • comision de eliberare și comision de administrare 0%;
 • se acordă o sumă suplimentară, la necesitate;
 • DAE transparentă;
 • deservire în cea mai mare bancă, orientată spre client.

Mai rapid decât te aștepți

Creditul refinanțare plus se aprobă rapid și ușor. Pentru mai multe detalii solicită oferta aici și vei fi contactat de către un specialist maib pentru o consultație individuală.

Fă diferența, alege ce este mai bun pentru tine și afacerea ta.

Cu maib e simplu și ușor!

P. 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală