Fostul viceprimar al Capitalei Victor Chironda, continuă să arunce „cu sare” în ochi și vrea să-și facă, într-un final, dreptatea după ce a fost demis din funcția de viceprimar. Mai exact, el susține repetat că a fost supus răfuielilor politice, iar pe parcursul a patru luni a avut loc o tergiversare continuă a cauzei respective de către instanță.
„Acum câteva luni, când a avut loc demiterea mea din funcția de viceprimar, am promis că nu voi renunța și voi lupta până voi demonstra că am fost supus unei răfuieli politice din cauza faptului că am refuzat să colaborez cu mafia imobiliară și funcționarii corupți din primărie. Timp de patru luni de zile, a avut loc o tergiversare continuă a cauzei respective de către instanță. Nu am fost contactat, informat și nu mi s-a adus la cunoștință absolut nimic despre examinarea sau evoluția cazului. Instanța probabil conștinetizează faptul că demiterea a avut loc cu încălcarea a dreptului muncii, și ezită să emită o decizie în acest sens pentru că e evident că ea va fi anulată de instanțele superioare sau va fi condamnată de CEDO. Se urmărește tragerea de timp și prelungirea maximă a procesului”.
Totodată, Chironda declară că prin demiterea lui din funcție este urmărit un plan „malefic”.
„Demiterea mea din funcție și tergiversarea anulării inevitabile a deciziei CMC de demitere urmărește un singur lucru – controlul asupra procesului autorizării în construcții. De ce? E simplu. Una dintre prioritățile mele în funcția de viceprimar a fost anume reforma sistemului de autorizare în construcții. Haosul construcțiilor ilegale putea fi oprit doar prin reorganizarea Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare și prin curățirea direcției de funcționarii corupți și toxici care realizau schemele de autorizare a construcțiilor ilegale. Una din principalele obiective ale acestei reforme era separarea funcției de arhitect-șef a orașului de cea de șef a Direcției Arhitectură și separarea funcțiilor de elaborare a politicilor și documentelor de urbanism de cele de autorizare a construcțiilor”.
În același timp, fostul viceprimar declară că primarul Capitalei Ion Ceban împreună cu echipa sa aveau alte planuri, iar numirea lui Fadei Nagacevschi are și un motiv.
„Primarul Ion Ceban, viceprimarul Ilie Ceban și arhitectul-șef Svetlana Dogotaru, cu ajutorul funcționarilor docili din Direcția Arhitectură au preluat, au perfectat și au pus pe bandă rulantă un sistem corupt de autorizare în construcții care a adus aduce în continuare prejudicii acestui oraș și orășenilor. Aici se găsește și explicația insistenței cu care primarul a făcut numirea lui Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar pe domeniul juridic. Este nevoie de un avocat care să se preocupe strict de apărarea intereselor primarului și a funcționarilor din primărie în instanțe și procese care vor urma inevitabil”.
În context, Victor Chirondă face apel la instituțiile competente să se autosesizeze și să nu admită continuarea abuzurilor sistemului corupt asupra locuitorilor orașului Chișinău.
„Cred că este de datoria mea să bat alarma și să atenționez opinia publică, guvernarea centrală și organele competente că acțiunile acestor funcționari și autorizațiile în construcții emise de ei în această perioadă vor avea consecințe grave asupra dezvoltării orașului Chișinău. Mai ales asupra multor chișinăuieni care au nefericirea să locuiască în prejma construcțiilor autorizate ilegal”.
De menționat că Victor Chironda fost demis de CMC din funcția de viceprimar al Capitalei în luna iulie.