Autoritățile municipale pun accentul pe transportul public în favoarea mersului cu automobilul. În context, de la 1 iulie, urmează să intre în vigoare majorările pentru călătoria cu autobuzul și troleibuzul, care va costa 6 lei indiferent de tipul transportului ales. Însă în cazul achiziției abonamentului costul călătoriei se reduce semnificativ la 2,70 de lei.
De exemplu, din punct de vedere al costurilor, abonamentele la troleibuz și autobuz sunt mai mici față de un plin la mașină. Dacă un plin la mașină în sumă de 1000 de lei e suficient pentru circa 2-3 săptămâni, atunci un abonament la troleibuz și autobuz pentru jumătate de an costă 972 de lei.
Majorarea tarifelor la călătoria cu transportul public în Chișinău era inevitabilă, însă sugestia municipalității pentru locuitorii orașului este să opteze pentru abonamente. O spune primarul general al Chișinăului, Ion Ceban. Potrivit edilului, deși de la 1 iulie tarifele pentru o călătorie cu troleibuzul și autobuzul vor crește, transportul public va fi gratuit pentru pensionari și pentru elevii claselor 1-4, notează IPN.
Primarul Chișinăului spune că în condițiile triplării prețului la carburanți și a dublării tarifelor la energia electrică, majorarea tarifelor pentru călătoria cu transportul public nu mai putea fi amânată. Astfel, de la 1 iulie, tariful pentru o călătorie atât cu troleibuzul, cât și cu autobuzul va fi de 6 lei. Potrivit edilului, procurarea abonamentelor este o soluție avantajoasă pentru cei care folosesc zilnic transportul public.
„A fost aprobată metodologia și de la 1 iulie urmează să crească tarifele pentru cei care nu sunt clienți fideli. Trebuie să remarcăm faptul că municipalitatea se orientează mai mult pe abonamente. Dacă o persoană procură abonament pe 6 luni, prețul este între 2-3 lei pentru două călătorii pe zi și poate călători de la Sângera până la Vadul lui Vodă cu acești bani. Orice următoare călătorie poate ajunge sub 2 lei, dacă ai abonament. În condițiile acestor scumpiri în lanț a carburanților, a energiei electrice atestăm o situație când foarte multă lume preferă să lase mașinile acasă și asta se observă după numărul mare de călători în transportul public ”, a spus Ion Ceban în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.
Potrivit metodologiei aprobate de Consiliul Municipal Chișinău, abonamentul pentru o lună va costa 234 de lei, abonamentul pentru 3 luni – 594 de lei, iar abonamentul pentru jumătate de an – 972 de lei.