Curs valutar
 • EUR
  19.3379
  0.0915%
 • USD
  18.1815
  0.2129%
 • RUB
  0.1891
  0.1586%
 • RON
  3.8930
  0.1567%
 • UAH
  0.4923
  0.2234%

Cine îl va opri pe Ceban? Sturza, despre „ieșirile necontrolate” ale edilului: E caz clinic. E legat de ușa Primăriei

15 Iun. 2022, 10:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
15 Iun. 2022, 10:28 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul prim-ministru, Ion Sturza, califică „ieșirile bolnăvicioase”, critice, cu un limbaj suburban ale primarului Capitalei, Ion Ceban, drept „un caz clinic”.

Sturza crede că Ion Ceban a revenit „la bolile și fobiile sale vechi”, după ce „a fost declarat persona non-grata în România și alungat la propriu din Italia pentru declarații homofobe”.

„Cine îl va liniști pe Iv Ceban? Sau omul de legat de ușa primăriei. S-a „dezlănțuit”, a plasat-o pe președinta Moldovei la categoria „râsuri”. Și asta nu un bloggeraș anonim, primarul capitalei! După ce a fost declarat persona non-grata în România, alungat la propriu din Italia pentru declarații homofobe, Iv a revenit la bolile și fobiile sale vechi. Înjură și strânge din maxilar. Unii vor zice: „Ce să-i faci? E un caz clinic”. Poate. Dar totuși este primarul ales al Chișinăului. Ne reprezintă într-un fel. Și nici „politică” nu e. Nici măcar bădărănie. E caz de legat de ușa primăriei. Între timp, lucrurile merg înainte fără Iv”, afirmă fostul prim-ministru.

Amintim că, în ultima perioadă, Ion Ceban a devenit dezechilibrat și nu-și controlează emoțiile, cel puțin în mediul online. Primarul s-a poziționat tranșant împotriva organizării marșului LGBT, care urmează să se desfășoare duminică, 19 iunie în Chișinău, precizând că „nu are nimic cu homosexualii, însă nu le va permite să-și afișeze dragostea în Capitală”.

Ceban a acuzat PAS-ul și criticat pentru faptul că susține minoritățile sexuale și manifestațiile lor, precizând că „astfel de parade le pot organiza la Parlament, Guvern și Președinție”.

Totodată, Ion Ceban a numit-o pe șefa statului „râs”, pentru faptul că, în perioada când a fost ministru a Educației a demarat reforma în domeniul educației, fapt ce a presupus comasarea unor instituții de învățământ inclusiv în Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Sept. 2023, 18:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
25 Sept. 2023, 18:16 // În Lume //  Elena Putregai

Un angajat al unui muzeu din oraşul german Munchen a recunoscut că a înlocuit mai multe tablouri dintr-un depozit cu falsuri şi că a vândut picturile originale la licitaţie.

Tribunalul Districtual din Munchen l-a condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, a anunţat luni instanţa germană.

Inculpatul a lucrat din mai 2016 până în aprilie 2018 ca angajat tehnic al muzeului şi avea acces la o cameră de depozitare în care erau păstrate tablourile. Potrivit tribunalului, el a înlocuit pictura „Das Marchen vom Froschkonig”, de Franz von Stuck, cu un fals.

A înscris originalul la o vânzare organizată de o casă de licitaţii din Munchen, care a vândut acea operă de artă cu 70.000 de euro unei galerii din Elveţia. După deducerea taxelor, angajatul muzeului a rămas cu 49.127 de euro în numerar.

În plus, inculpatul, în prezent în vârstă de 30 de ani, a furat şi tablourile „Die Weinprufung”, de Eduard von Grutzner, şi „Zei Madchen beim Holzsammeln in Gebirge”, de Franz von Defregger, din depozitul muzeului.

Bărbatul și-a finanțat un stil de viață luxos cu ajutorul furturilor

El a scos la licitaţie una dintre picturi şi pe cealaltă a vândut-o direct aceleiaşi case de licitaţii, obţinând astfel încă 12.000 de euro.

„Acuzatul a folosit banii pentru a-şi plăti datoriile şi pentru a-şi finanţa un stil de viaţă luxos”, a precizat instanţa germană, care a dezvăluit că fostul angajat al muzeului şi-a cumpărat, printre altele, „un nou apartament, ceasuri de mână scumpe şi un automobil Rolls Royce”.

În timpul procesului, inculpatul şi-a mărturisit faptele şi a prezentat totodată „remuşcări sincere şi perspicacitate”.

„El a spus că a acţionat fără să se gândească. Nu mai putea să îşi explice comportamentul”, a raportat tribunalul german. Sentinţa este definitivă.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală