Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

Cine sunt cei cinci membri ai CEC care au decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate

07 Iun. 2021, 11:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iun. 2021, 11:44 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat sâmbătă deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Astfel, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot. Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton, scrie Zdg

Deși la cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii le cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

Comisia Electorală Centrală a aprobat sâmbătă, 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

ZdG vă prezintă cine sunt cei cinci membri ai CEC care au decis deschiderea celor 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cine i-a propulsat în funcții și relațiile lor cu politicul.

Maxim Lebedinschi a devenit membru al CEC în iulie 2019, fiind promovat de PSRM. În mandatul de președinte de țară al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi a fost Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui R. Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. A fost și consilier municipal din partea PSRM.

Anterior, Lebedinschi a fost unul din avocații preferați de Igor Dodon. Lebedinschi a reprezentat într-un proces firma „Hunter Elit Club”, administrată de apropiaţii lui Igor Dodon și Fabrica de Conserve din Călăraşi, care, în ultimii ani a fost ţinta mai multor procese de judecată. Despre ambele entități, ZdG a scrisa anterior că ar avea legături cu fostul președinte Igor Dodon.  Maxim Lebedinschi este fratele lui Adrian Lebedinschi, deputat socialist şi unul din donatorii formaţiunii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. În aprilie curent, fratele lui Lebedinschi, Secretarul de stat al Ministerului de Interne Cornel Lebedinschi, a fost promovat de PSRM la funcția director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pe o perioadă de cinci ani.

Maxim Lebedinschi a fost şi avocatul lui Igor Dodon, în 2013, în procesul pe care liderul socialiştilor l-a avut cu Valentin Krîlov, fostul şef al PSRM, dar şi juristul partidului în mai multe procese.

În 2020, deputatul Iurie Reniță acuza că Lebedinschi ar fi luat un împrumut, nedeclarat în declarația de avere și interese personale, în valoare de 960 de mii de lei, în 3 tranșe, de 200 de mii, 260 de mii și respectiv 500 de mii de lei, de la compania „Exclusiv Media”, care îl are în calitate de fondator pe socialistul Corneliu Furculiță. Ulterior, secretarul general al CEC a confirmat că a făcut un împrumut de la compania „Exclusiv Media”, însă afirma că l-a restituit la scurt timp, iar includerea acestuia în declarația de avere și interese personale nu a fost nevoie, precizând că banii nu au fost destinați nici unei campanii electorale.

Vadim Filipov, unul din cei patru membri ai CEC care au susținut inițiativa lui Lebedinschi de a deschide 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, este și el apropiat socialiștilor. Mai exact, Filipov este fratele finului lui Igor Dodon, Lilian, și a devenit membru CEC în 2017. Tatăl celor doi, Grigore Filipov, este președintele raionului Dubăsari, fiind ales în această funcție în noiembrie 2019, tot din partea PSRM.

După Lebedinschi, firma „Hunter Elit Club”, administrată de apropiaţii lui Igor Dodon și Fabrica de Conserve din Călăraşi, care, în ultimii ani a fost ţinta mai multor procese de judecată, a fost reprezentată și de Vadim Filipov.

În noiembrie 2016, ZdG scria despre interesele apropiaților lui Igor Dodon la baza de odihnă „Sadovo”, situată într-o zonă ecologic curată și pitorească a Codrilor, la aproximativ 3 km de centrul satului Sadova, localitatea de baștină a lui Igor Dodon. Ulterior, ZdG a constat că într-un litigiu juridic din 2017, „Baza de odihnă Sadovo” a fost reprezentată de către Vadim Filipov, fratele finului președintelui, în baza unui mandat emis pe 14 martie 2016.

În noiembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat procedura de control privind eventuala încălcare a regimului juridic de declarare a averii și a intereselor personale în cazul lui Vadim Filipov. Autoritatea a demarat acest control la solicitarea deputatului Iurie Reniță, care a acuzat că Filipov a contractat un împrumut de la „Exclusiv Media” în valoare de 500 de mii de lei și, la fel ca Lebedinschi, nu l-a declarat în declarația de avere.

Și Veaceslav Agrigoroaie a votat pro deschiderii celor 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Dacă Lebedinschi și Filipov au legături vizibile cu PSRM, Agrigoroaie s-a remarcat în trecut, mai mult, în anturajul PDM.

La mijlocul anului 2017, când PDM a reușit împreună cu PSRM să modifice sistemul electoral prin introducerea votului uninominal, media controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc a publicat o listă cu 53 de ONG-uri care ar fi susținut iniţiativa democraților. Una dintre organizații a fost Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului, fondat în iunie 2010 de fostul comunist și democrat Sergiu Sîrbu. La ora actuală în calitate de preşedinte al Centrului apare Ina Sîrbu, soţia acestuia, Veaceslav Agrigoroaie deținând, în perioada 2010 – 2016, funcția de vicepreşedinte al acestui Centru. În 2016, Agrigoroaie a fost propulsat în funcția de Secretar al CEC, pe care a deținut-o până în iulie 2019.

În perioada 2013-2015, Veaceslav Agrigoroaie a fost asistent al deputatului, pe atunci democrat, Sergiu Sîrbu, iar în 2014 – consilier al vicepreşedintelui Parlamentului de atunci Andrian Candu, finul lui Plahotniuc.

Un alt membru al CEC care a susținut inițiativa lui Lebedinschi cu privire la deschiderea a 139 de secții de votare pentru diaspora este Andrei Volentir.

Andrei Volentir a devenit secretarul CEC în 2011, după ce anterior a ocupat timp de un an funcţia de şef al Secţiei informare legislativă din cadrul Aparatului preşedintelui R. Moldova. A fost secretar al CEC până în 2016. În iunie 2016 a fost formată o nouă componență a CEC, iar de această dată Volentir a fost propulsat în calitate de membru al instituției de către PDM.

În iunie 2018, Andrei Volentir împreună cu Alina Russu, Iurie Ciocan, Rodica Ciubotaru și Veaceslav Agrigoroae au declarat nule alegerile locale noi de la Chișinău, în baza hotărârii Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor locale noi, dictate de Rodica Berdilo. Atunci doi membri ai CEC, Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban, au solicitat amânarea ședinței pentru a fi cerută instanței o explicație privind modul de aplicare a hotărârii semnate de judecătoarea Berdilo.

Cel de-al cincilea membru al CEC care a decis asupra deschiderii 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 este Vasile Gafton.

În perioada anilor 1994 – 2004, Gafton a activat în cadrul Procuraturii Chișinău, apoi la Procuratura Generală, fiind şef-adjunct al Direcţiei urmărire penală. În 2005 a devenit consultant al fracţiunea PDM și tot atunci a fost ales membru al CEC. Gafton este la al treilea mandat în cadrul CEC, ultima oară fiind propus de către depu­ta­ţii PLDM care au pără­sit par­ti­dul pen­tru a se ală­tura coa­li­ţiei majo­ri­tare de la guver­nare a PDM.

După ce Comisia Electorală Centrală a respins propunerile de creștere a numărului de secții de votare în diaspora, reprezentanții PAS și ai Platformei DA au anunțat că vor contesta în instanțele de judecată hotărârea CEC de sâmbătă, 5 iunie. În același timp, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, desemnat ca membru al CEC de către PSRM, susține că instituția „și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”.

Reacții după refuzul CEC de a majora numărul de secții în diaspora: PAS și Platforma DA anunță proteste și că vor contesta decizia , iar membrul CEC Maxim Lebedinschi susține că „CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”

„Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secții de vot în diasporă este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”, a scris și președinta Maia Sandu în legătură cu decizia CEC.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:24
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 20:24 // Alegeri //  Cristina Vlah

Experții în domeniul monitoringului electoral sunt de părere că deschiderea celor trei secții de votare în stânga Nistrului sunt doar o testare a modului, în care vor avea loc alegerile din 11 iulie în acele regiuni, informează Realitatea.md.

O asemenea opinie a fost exprimată de către expertul Watchdog, Valeriu Pașa, care afirmă că miza ar fi obținerea câtor mai multe voturi pentru PSRM. „Aceste trei secții vor fi doar o testare, pentru că la următorul scrutin pot fi acolo deschise 90 de secții de votare. Și asta ei un pic au împins limita de jos. Miza majoră este aducerea organizată a alegătorilor”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Acest lucru este susținut și de către directoarea programului Societate Civilă și Democrație din cadrul CRJM, Sorina Macrinici. Ea consideră că CEC în mod intenționat nu dorește să adopte o decizie, care ar pedepsi mai dur aducerea organizată a alegătorilor și asta pentru că CEC ar fi influențat politic.

Valeriu Pașa a mai adăugat că din acest lucru va avea de beneficiat PSRM, pentru că ministrul interimar de interne, Pavel Voicu, ar fi activat în sectoarele de poliție din acele localități și ar cunoaște multe lucruri din interior. „Pavel Voicu este în strânsă legătură cu PSRM și asta le va aduce câteva mii de voturi în plus”, a menționat Pașa.

Amintim, că pentru alegerile din 11 iulie CEC a decis să deschidă trei secții de votare: 1 în comuna Corjova din raionul Dubăsari; și 2 în municipiul Bender, zone care sunt mai puțin controlate de autoritățile de la Chișinău. În același timp, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului s-a decis organizarea a 44 secții de votare, doar că acestea vor fi situate pe teritoriul controlat de organele de drept constituționale ale țării noastre.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU