Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Circa 100 de tineri moldoveni, închiși în pușcăriile din Rusia. Erau curieri de droguri. Ce câștig aveau

25 Oct. 2021, 12:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Oct. 2021, 12:08 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 100 de tineri din Republica Moldova sunt încarcerați în închisori din Federația Rusă pentru trafic de droguri. Ei erau ademeniți pentru activități de curierat, dar în realitate tramsportau droguri. Când își dădeau seama că sunt implicați în activități criminale și decideau să renunțe, erau dați pe mâna poliției. Autoritățile moldovenști încearcă acum să dovedească că moldovenii au fost traficați, dar organele de drept din Rusia nu vor să coopereze, scrie anticoruptie.md.

Tinerilor ademeniți de rețelele criminale din Federația Rusă li se propuneau salarii bune, contracte legale de muncă, asfel încât la început nu bănuiau nimic. Li se spunea că transportă anabolizante pentru sportivi. Abia când ei înțelegeau că duc droguri și încercau să iasă din „afacere”, li se punea condiția, fie continuă activitatea și pun mai departe în circulație droguri, fie sunt denunțați la poliție. Procurorul Sergiu Rusu spune că cei mai mulți tineri au fost condamnați în Federația Rusă la 9-15 ani de închisoare.

„Concecințele acestei „afaceri” criminale se răsfrânge direct asupra acestor tineri, care, la vârsta de 19-20 de ani, au primit pedepse de 10-15 ani de închisoare. Tinerii erau din familii normale, voiau să facă niște bani pe timpul verii. Au nimerit și fete în această schemă criminală. Organizatorii schemei sunt la libertate. Ei sunt dați în căutare atât de autoritățile Republicii Moldova, cât și ale Federației Ruse”, precizează procurorul Sergiu Rusu.  

Schema infracțională a fost pusă în practică prin anii 2015-2016, dar este activă și în prezent și tinerii din Moldova trebuie să fie foarte atenți la propunerile și salariile cu care sunt  ademeniți în Federația Rusă, spun reprezentanți ai organelor de drept. Actualmente în instanțele din Federația Rusă sunt în jur de 20 de procese de judecată în cazul tinerilor din Moldova traficați de rețeaua criminală de distribuire a drogurilor.

Autorităție moldovenești încearcă să colaboreze cu organele de drept rusești ca să cerceteze aceste cazuri sub aspectul de trafic de ființe umane, ceea ce presupune, conform convențiilor internaționale, eliberarea victimelor de răspundere penală, dacă au fost traficate, dar, deocamdată, autorităție din Federația Rusă refuză să colaboreze în acest sens, spune șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov.

„Victimele au fost înșelate de la bun început. Persoanele sunt recrutate și în continuare pentru săvârșirea acestor infracțiuni. Asemenea fapte urmează a fi calificate anume ca trafic de ființe umane. Însă cu regret, la etapa actuală, autorităție din Federația Rusă nu au auzit argumentele care au fost aduse de autoritățile Republicii Moldova.”   

Și țara vecină, Ucraina, se confruntă cu acest fenomen. Circa 3000 de tineri ucraineni sunt încarcerați în închisorile din Federația Ruse pentru aceleași infracțiuni – deținerea, transportarea și distribuirea drogurilor.

Rapoartele Departamentului de Stat al SUA privind traficul de ființe umane critică în fiecare an Guvernul Republicii Moldova pentru că nu a depus suficiente eforturi ca să aducă în fața instanțelor traficanții și complicii lor din structurile de stat. Deocamdată, nici o persoană cu funcţie de răspundere nu a ajuns pe banca acuzaţilor pentru că ar fi protejat reţele de traficanți.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală