Un subiect discutat pe larg în ultimele zile pe rețelele de socializare, dar și mediatizat în unele surse media, legat de refuzul președintei țării, Maia Sandu, de a grația o condamnată, care are 5 copii a trezit interesul Președinției de a veni cu unele clarificări legate de situația dată.
Potrivit președintelui Comisii pentru problemele grațierii persoanelor condamnate de pe lângă Președinția Republicii Moldova, Ion Guzun, cererea de grațiere a unei condamnate nu a fost satisfăcută din motiv că nu întrunește condițiile prevăzute de legea grațierii.
Mai exact, Guzun a precizat că, legislația actuală prevede niște condiționalități atunci când se solicită grațierea, însă pe care condamnata nu le-a îndeplinit.
„Nu au fost întrunite condiția recunoașterii vinei în procesul de judecată, nu a stins datoria pe care o are și pe care i-a aplicat-o instanța de judecată pentru infracțiunea comisă. Astfel, Comisia a constat inoportun propunerii președintei țării grațierii ei. Dumneaei poate să ceară grațierea după 6 luni, însă dacă va avea stinse toate condițiile impuse de legislație”, a spus Ion Guzun.
Totodată, acesta a precizat că, Curtea de Apel Bălți când i-a aplicat pedeapsa deja a ținut cont de faptul că are la întreținere 5 copii, aplicându-i o pedeapsă mai blândă.
De asemenea, Guzun a menționat că, în titlul executoriu emis de judecătorie, condamnat trebuie să restituie o sumă de bani părții condamnate, lucru care nu a fost făcut până în prezent.
Precizăm că, fostul președinte, Igor Dodon, la fel nu a dat curs acestei cereri de grațiere.
Femeia care a solicitat grațierea a fost condamnată inițial la 8 ani de închisoare pentru escrocherie. Ulterior, Curtea de Apel Bălți i-a redus pedeapsa cu 2 ani. Aceasta a fost condamnată pentru un credit de 8 mii de euro pe care nu l-a întors.
La 11 octombrie, la Președinție erau înregistrate 197 de persoane, care au solicitat grațierea.