Curs valutar
 • EUR
  19.2259
  0%
 • USD
  17.8099
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8625
  0%
 • UAH
  0.4371
  0%

Comisia Europeană va prezenta în februarie o propunere pentru pregătirea unei „Uniuni cu peste 30 de state membre”

18 Ian. 2024, 16:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
18 Ian. 2024, 16:26 // În Lume //  Elena Putregai

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, 17 ianuarie curent, în plenul Parlamentului European, că va demara un proiect privind reformarea internă a Uniunii Europene și pregătirea acesteia pentru o “Uniune compusă din peste 30 de state membre”.

Șefa executivului european a susținut un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri cu eurodeputații privind concluziile Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 și pregătirea Consiliului European special din 1 februarie, reuniune generată, între altele, de refuzul Ungariei lui Viktor Orban din luna decembrie de a aproba revizuirea bugetului european 2021-2027 și sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Cu toate acestea, premierul maghiar s-a abținut de la vot privind integrarea europeană a Ucrainei, iar liderii europeni au putut adopta decizia deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

“Sunt mândră că Uniunea noastră a răspuns apelului din partea Ucrainei. Acum trebuie să dăm curs situației politice și deciziei pe care am luat-o la Consiliul European”, a spus von der Leyen.

Ea a precizat că în pregătirea negocierilor de aderare, Comisia Europeană începe procesul de examinare și definire a cadrului de negociere.

“Între timp, vom începe, de asemenea, să lucrăm la propriile noastre reforme pentru a ne pregăti pentru o Uniune cu peste 30 de state membre“, a precizat șefa executivului european, precizând că luna viitoare Comisia Europeană va reprezenta o comunicare în acest sens.

La ultimul Consiliu European, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, profitând de faptul că premierul maghiar s-a abținut de la vot privind integrarea europeană a Ucrainei, au putut adopta decizia deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova. De asemenea, au decis lansarea negocierilor de aderare și cu Bosnia și Herțegovina, atunci când vor fi îndeplinite criteriile necesare, au acordat statut de candidat Georgiei și au confirmat angajamentul colectiv față de un viitor în care toți cei șase parteneri din Balcanii de Vest să facă parte din Uniunea Europeană.

“Cum va funcționa în practică o Uniune formată din peste 30 de țări? Numai noi, în interiorul Uniunii Europene, putem răspunde la această întrebare“, a mai adăugat von der Leyen.

La Consiliul European din decembrie 2023 liderii europeni au decis că, în perspectiva unei Uniuni și mai extinse, “atât viitoarele state membre, cât și UE trebuie să fie pregătite în momentul aderării”. De asemenea, șefii de stat și de guvern au stabilit că “lucrările pe ambele planuri ar trebui să înainteze în paralel“, disipând astfel scenarii care susțineau o abordare graduală, cu reformarea internă a UE mai întâi și extinderea Uniunii după ce blocul instituțional european va fi pregătit.

Ursula von der Leyen a apreciat, în acest sens, poziția Parlamentului European, subliniind că “acest parlament a înaintat idei îndrăznețe privind reforma tratatelor”.

Cu o majoritate firavă, Parlamentul European a adoptat în noiembrie anul trecut o rezoluție prin care a solicitat liderilor statelor UE să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor, dar și un sistem mai bicameral cu Consiliul și dreptul de a propune președintele Comisiei Europene. Parlamentul a mai solicitat și modificări ample ale tratatului, votând propuneri pentru evitarea blocajelor în cadrul Consiliului European prin utilizarea majorității calificate în detrimentul dreptului de veto.

“Luna viitoare, Comisia va expune ideile noastre într-o comunicare către Parlamentul European și Consiliu, înaintea discuției liderilor organizată de președinția belgiană“, a conchis Ursula von der Leyen.

De altfel, președinta Comisiei Europene a folosit, în luna septembrie, prilejul ultimului său discurs privind Starea Uniunii Europene înainte de alegerile europene pentru pentru a pleda în favoarea stabilirii unei viziuni europene cu privire la extinderea UE ca parte a “chemării istoriei” și a solicitat ca acest proces să avanseze fără să se aștepte modificarea tratatelor Uniunii Europene.

În prezent, Belgia deține președinția semestrială a Consiliului UE, ceea ce înseamnă că are un rol principal în organizarea reuniunilor UE și în stabilirea priorităților politice ale Uniunii Europene. Pe agenda summit-urilor europene de până la alegerile europene, figurează și un summit al șefilor de state sau de guverne în perioada 17-18 aprilie care ar putea fi consacrat problematicii extinderii și reformei UE, mai ales că liderii europeni trebuie să adopte până la debutul noului mandat al instituțiilor UE și agenda strategică 2024-2029.

Liderii statelor membre ale UE au făcut deja un pas semnificativ cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene. Consiliul European de la Granada din octombrie 2023 s-a încheiat cu adoptarea declarației prin care liderii europeni au pus bazele lansării procesului de reflecție privind agenda strategică 2024-2029 și au statuat că extinderea UE este “o investiție geostrategică” și că “atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite”. În ceea ce o privește, România a punctat că susține un proces paralel al avansării extinderii și al eficientizării funcționării UE, în limitele actuale ale tratatelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
16 Iun. 2024, 09:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
16 Iun. 2024, 09:18 // Societate //  Elena Putregai

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România, dr. Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la „curentul antivaccinist” și problemele grave care vor apărea. „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut”, avertizează medicul.

„Am tot stat să mă gândesc zilele acestea la modul în care ar putea fi transmisă o avertizare extrem de serioasă, fără a cădea în vârtejul unor dispute cu oponenții vaccinării. Dar citind știrile ultimelor zile, inclusiv semnalul Centrului European de Control al Bolilor ECDC, am decis să fac această postare. Pentru cei care au îndoieli și care își doresc niște răspunsuri privind beneficiile vaccinării în primul an de viață”,  a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul susține că efectul de bumerang al unei comunicări imperfecte în cursul pandemiei COVID-19 a produs o scădere semnificativă a ratelor de vaccinare a copiilor din toată lumea.

„Spune UNICEF că este, încă din 2023, cea mai mare scădere a încrederii părinților în vaccinare din ultimii 30 de ani (link în comentarii). Și același articol vorbeste de un număr de peste 320.000 copii în Europa cu zero doze de vaccin DTP (diftero-tetano-pertussis)… Ce se întâmplă într-o regiune în care se acumulează sute de mii – milioane de persoane susceptibile la o boală? Apar izbucniri epidemice. Pe lângă rujeolă mai a venit (deja!) pe capul nostru, al tuturor europenilor, și tusea convulsivă. Nu voi pune aici imagini cu pacienții noștri internați ACUM în spital. Nu ar fi etic și nici de folos pentru un părinte care are deja emoții”, explică dr. Mihai Craiu.

Specialistul are și un mesaj pentru „marii campioni ai curentului antivaccinist”.

„Îi pot invita să vadă, cu ochii lor cât de mult se chinuie un copil bolnav de pertussis. Și să își asume emoțiile unei discuții cu părinții acestor copii. Să le spună acestora ce <boală banală> este tusea convulsivă și să îi liniștească în ce privește evoluția copiilor lor. Să le povestească unor persoane confruntate cu pericolul real despre pericole ipotetice sau imaginare. Au de unde alege… Sunt șapte copii spitalizați numai în INSMC, dintre care patru în secția de Terapie Intensivă. Iar unul dintre ei este în stare critică, de mai multe zile”, a transmis reputatul pediatru.

Și mai grav, susține dr. Mihai Craiu, vor veni înapoi „maladii care omorau frecvent copiii în trecut”.

„Vom pierde tot ce s-a câștigat în istoria de peste un secol de vaccinare la nivel global dacă vom continua să închidem ochii și să ne facem că nu vedem, pe principiul <nu este treaba mea>. Iar când vom avea bolnavi în familie sau printre prieteni va fi probabil prea târziu. Pentru unii…”, a avertizat medicul.

Dacă aveți îndoieli mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră, recomandă dr. Craiu. „Verificați calendarul de vaccinare. Recuperați restanțele, dacă există. Pentru copiii din România, recuperarea vaccinării se face în mod gratuit, la medicul de familie”, a concluzionat dr. Mihai Craiu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală