Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

Comisia Europenă va oferi țării noastre peste 36 de milioane de euro. Banii vor fi utilizați în combaterea pandemiei

14 Sept. 2021, 17:43
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Sept. 2021, 17:43 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Comisia Europeană a aprobat în această săptămână eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro, bani nerambursabili, din ajutorul de 600 de milioane de euro destinat Republicii Moldova, scrie zdg.md.

Anunțul a fost făcut de către Katarina Mathernova, directoarea generală adjunctă a Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea, Comisia Europeană, în cadrul conferinței de presă desfășurată marți, 14 septembrie, la Ministerul de Externe, la care a participat și ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„În această săptămână am aprobat eliberarea sumei a peste 36 de milioane de euro, bani meniți pentru susținerea măsurilor de recuperare în urma COVID-19 și pentru măsurile de reformare a Poliției. Planul de recuperare economică pentru R. Moldova de fapt presupune mult mai multe decât acest suport acordat imediat. El trebuie să țină și de transformarea digitală, de consolidarea infrastructurii, de eficiența energetică, de sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, activitățile de educație, trebuie să atingă multe aspecte”, a menționat Katarina Mathernova.

Vicepremierul Nicu Popescu a primit marți la Ministerul de Externe delegația de oficiali europeni condusă de Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea, Comisia Europeană, și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă.

În context, viceprim-ministrul moldovean a salutat decizia Uniunii Europene privind debursarea a peste 36 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19, și anume redresarea economică și reforma poliției.

„Am fost bucuros să anunț astăzi relansarea dialogul politic cu Uniunea Europeană în cadrul întrevederii cu oficialii europeni. Obiectivul nostru strategic este să dezvoltăm noi domenii de cooperare cu Uniunea Europeană, printre acestea fiind mediul ambiant și schimbările climatice, consolidarea securității și rezilienței, securitatea cibernetică. O atenție specială vom acorda protejării râului Nistru, care este o sursă crucială de apă potabilă pentru cetățenii țării noastre” a declarat șeful diplomației moldovene Nicu Popescu.

Oficialul a menționat că autoritățile de la Chișinău își propun până la sfârșitul anului, organizarea unei noi reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și participarea la Summit-ul Parteneriatului Estic (ultimul Summit al PaE a avut loc în anul 2017).

La începutul lunii iunie curent, Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru R. Moldova în valoare de 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române