Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Competențe profesionale pentru cadrele didactice: Program amplu de formare continuă și ȘASE module

23 Iul. 2021, 19:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
23 Iul. 2021, 19:36 // Societate //  Valentina Buză

Directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ general din țară își vor dezvolta competențele manageriale prin participarea la un program amplu de formare continuă organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM). Astfel, numărul acesta ajunge la 730 de cadre.

În perioada 15 iulie -13 august 2021 și ulterior, 11 octombrie -10 decembrie 2021, 19 formatori naționali vor organiza sesiuni de formare continuă online în conformitate cu programul de formare privind implementarea Standardelor de competență profesională a cadrelor manageriale din învățământ general.

Programul de formare continuă este constituit din șase module care corespund domeniilor standardelor de competență profesională aprobate de MECC:

 • Viziune și strategii;
 • Curriculum;
 • Resurse umane;
 • Resurse financiare și materiale;
 • Structuri și proceduri;
 • Comunitate și parteneriate.

„Prin urmare, managerii vor învăța cum să gestioneze procesul de elaborare și implementare a proiectelor de dezvoltare a instituției de învățământ general în vederea promovării politicii educaționale naționale și locale; cum să dezvolte și să diversifice oferta curriculară în vederea valorificării potențialului individual, instituționalși comunitar; cum să gestioneze resursele materiale și financiare în vederea asigurării unui mediu de învățare sigur și motivant; cum să asigure mediul stimulativ și cooperant în vederea dezvoltării continue a capitalului uman al școlii sau cum să creeze parteneriate în vederea asigurării progresului instituției de învățământ general”.

Acest program a fost elaborat în 2016 și ajustat în 2020, urmare a unui studiu de evaluare care a relevat punctele tari și punctele slabe ale acestuia, fiind totodată adaptat pentru organizarea sesiunilor de formare continuă la distanță.

Beneficiarii programului de formare continuă sunt convinși că aceste sesiuni vor fi foarte utile și speră că în cadrul acestora vor avea cât mai multe activități practice.

De stadii de formare continuă similare au beneficiat anterior circa 30% din cadrele manageriale din țară, iar urmare a formărilor din anul curent, ponderea directorilor și directorilor adjuncți formați în cadrul proiectului implementat de MECC va ajunge la 50%.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:56
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:56 // Life //  Realitatea.md

Alex Trif are 19 ani și e în top 10, în România, ca număr de urmăritori pe TikTok. A absolvit de curând liceul și a fost admis la ASE, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Pasiunea lui cea mare o reprezintă rețelele de socializare, acolo se bucură de notorietate. Într-un interviu, tânărul a spus care crede el că e rețeta succesului în mediul online, dar a avut un mesaj și pentru politicieni.

Aproape un milion de fani are pe TikTok, iar pe Instagram are peste 35.000 de urmăritori. Nu trece zi în care să nu posteze o fotografie, un video sau un story pe rețelele de socializare. Dincolo de viața în online, Alex Trif începe facultatea în octombrie. E entuziasmat și mândru de tot ce a reușit până acum. „Complicele” și susținătorul lui e chiar mama lui, profesoară, pasionată și ea de rețelele de socializare.

Ești în top 10 în România că număr de urmăritori pe TikTok. Cum ai reușit? Cum a pornit totul?

Alex Trif: Aș putea spune că am prins valul încă de la începutul TikTok-ului în România. Eu eram deja pe Musical.ly, iar continuarea pe TikTok a venit natural. Mi-am făcut cont, am început să postez, mi s-a părut interesant că vin persoane necunoscute să îmi vadă conținutul și am ținut-o tot așa. Nu m-am oprit.

Deși a pornit ca o joacă, am făcut și eu la fel ca toți adolescenții, mi-am creat un cont pe o platformă de socializare. Dar am văzut oportunitatea aplicației și mi-am găsit domeniul de interes.

Citești site-urile de presă? Ce părere ai despre contextul politic actual?

Alex Trif: Recunosc că mă informez tot din social media. Văd titlurile, intru să citesc mai mult pe linkurile care mă interesează. Sincer, mă simt prea tânăr pentru politică. E prea serioasă pentru un băiat de 19 ani. – Nu crezi că tinerii ar trebui să se implice mai mult în politică? – Ba da, de ce nu? Dar cred că nu e pentru toți lumea politică. Trebuie să ai tragere, să vrei să faci asta, de fapt, la fel ca în orice alt domeniu trebuie să faci cu drag orice activitate.

Să-și facă conturi pe TikTok, dacă vor că mesajul lor să ajungă la un public tânăr.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române