Reprezentanții Comunității Evreiești din Republica Moldova consideră că manualul de istorie pentru clasa a XII-a ar conține nereguli metodologice și istorice. Potrivit lor, ar fi vorba despre denaturarea istoriei și încercarea de a minimiza responsabilitatea regimului Antonescu pentru crimele împotriva evreilor, iar datele veridice despre Holocaust ar lipsi.
Alexander Bilinkis, președinte al comunității, a declarat într-o conferință de presă desfășurată la Agenția IPN că autorii ar fi ignorat concluziile a numeroase cercetări internaționale cu privire la Holocaust. În opinia sa, aceștia ar încerca justificarea regimului Antonescu, prin afirmații potrivit cărora acesta nu a participat la deportările în masă a evreilor. Bilinkis a menționat că omul militar român a desfășurat un genocidul chiar și până la decizia naziștilor nimici această etnie în Europa.
Președintele Comunității Evreiești din Moldova mai susține în manual nu se regăsește cifra generală a evreilor uciși în spațiul românesc, care potrivit cercetărilor, se estimează a fi între 280.000 și 380.000 de oameni.
Doctorul în istorie Roman Rabinovici susține că Holocaustul reprezintă un fenomen care trebuie studiat, conform unui șir factori, cum ar fi cauzele, etapele, consecințele, responsabilii, iar toate acestea nu se regăsesc în manual. Omul de știință mai afirmă că datele sunt învechite, au peste 50 de ani, iar din cauza jonglării cu cifre cititorul nu-și poate crea o impresie generală. De asemenea, conform lui, în manual se specifică un număr de lagăre și ghetouri, dar nu se menționează că au fost create la indicația lui Antonescu, nu se pomenește numărul de lagăre creat în regiunea transnistreană, unde au fost ucise peste 150.000 de persoane.
Aliona Grossu, directoarea Comunității Evreiești din Moldova, a declarat că în anul 2016, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Declarația care recunoaște concluziile Raportului final adoptat de Comisia internațională prezidată de Elie Wiesel. Or, anume această Declarație a marcat un început important pentru modificările care au urmat și pentru acele îmbunătățiri care s-au produs în legislația în vigoare. Este vorba despre Codul Penal, Legea cu privire la libera exprimare, iar modificările au interzis categoric nerecunoașterea Holocaustului, minimizarea lui sau eroizarea naziștilor.
„Acest manual încalcă principiile negării Holocaustului, eroizării criminalilor de război, iar prezentarea regimului Antonescu într-o lumină favorabilă este o formă de revizionism periculos. Omisiunea sau minimizarea datelor despre Holocaust este o încălcare directă a angajamentelor noastre internaționale”, a declarat Aliona Grossu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Reacția Ministerului Educației
Urmare a nemulțumirilor membrilor Comunității Evreiești, Dan Perciun a anunțat că infracțiunile comise de regimul lui Antonescu nu pot fi justificate. Pentru a preveni orice speculații, ministrul Educației a precizat că va solicita o recenzie a manualului din partea Yad Vashem – Memorialul Victimelor Holocaustului.
„Istoria trebuie să rămână un domeniu al specialiștilor, analizată și dezbătută pe baza dovezilor, nu a ideologiilor. Politizarea trecutului este una dintre cele mai periculoase tactici ale politicienilor populiști, menită să manipuleze și să divizeze societatea.
Este esențial ca elevii să învețe o istorie fidelă realității, bazată pe fapte și documente, nu pe mituri sau distorsionări. Prin parteneriatul cu instituții internaționale de prestigiu, precum Yad Vashem, Ministerul Educației și Cercetării reafirmă angajamentul față de adevărul istoric, care nu poate fi supus negocierii sau reinterpretării în funcție de interese politice.În același timp, asumarea trecutului nu trebuie privită ca o culpabilizare a generațiilor actuale, ci ca un demers necesar pentru maturizarea și reconcilierea societății. Negarea sau minimizarea crimelor regimului Antonescu nu doar că insultă memoria victimelor, ci și subminează valorile democratice și europene pe care le promovăm astăzi. Educația istorică responsabilă nu este doar o necesitate, ci o obligație față de viitor”, a transmis Dan Perciun.
Totodată, ministrul s-a referit și la faptul că la fel cum infracțiunile naziștilor nu au justificare, nici crimele de război ale rușilor în Ucraina nu pot fi iertate. În context, ministrul a sugerat unor politicieni pro-ruși din Chișinău să nu se declare luptători contra fascismului, dacă nu condamnă războiul din țara vecină.