Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  -1.2044%
 • USD
  17.6431
  0.0442%
 • RUB
  0.1885
  -0.2653%
 • RON
  3.8083
  -1.2446%
 • UAH
  0.4499
  -0.489%

Consumul de apă de la robinet va fi interzis în mai multe sectoare ale capitalei. Măsura, valabilă doar o zi

22 Ian. 2024, 14:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Vlada Ciorici
22 Ian. 2024, 14:02 // Actualitate //  Vlada Ciorici

Locuitorii municipiului Chișinău sunt informați să-și facă rezerve, întrucât vor rămâne fără apă la robinet în ziua de marți, 23 ianuarie curent. Vor fi afectați de această sistare mai mulți chișinăuieni din sectoarele Centru, Botanica, Buiucani și Ciocana.

La Ciocana, apă la robinet nu vor avea locuitorii de pe următoarele adrese: Alecu Russo 63/6, 63/2, 61/3, 61/4; Mircea cel Bătrîn 1, 1/2, 3, 3/4,3A.

„Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor planificate de către specialiștii S.A. „Apă-Canal Chişinău” și se vor desfășura de la ora 09:00 până la ora 20:00”, informează municipalitatea.

De asemenea, sistări sunt anunțate și în sectorul Buiucani al capitalei, iar mai exact pe următoarele adrese: Milano 2; Calea Ieşilor 13; Florile Dalbe 1; 3; 2; 4; 6; 8.

„Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor planificate, la SP Hidrofor din str. Milano 2/1 de către specialiștii S.A. „Apă-Canal Chişinău” și sunt planificate în intervalul de timp 09:00–16:00”, se arată în același comunicat.

Fără apă la robinet vor rămâne și cei care locuiesc la Botanica, pe strada Drumul Crucii 5; 7; 9; 11; 13; 10; 8.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Adițional, aceeași măsură va fi aplicată și pentru unele străzi din centrul Chișinăului, cartierul Telecentru. De la ora 09:00 și până la ora 19:00, consumatorii din următoarele străzi nu vor avea apă la robinet: Nicolae Testemițanu 11 – 13 (inclusiv cu fracţii); 19 (A-B); 17/8 – 21; Nicolae Testemițanu  2 – 18 (inclusiv cu fracţii); Strada Academician Natalia Gheorghiu (toată strada).

„Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor planificate, branșarea apeductului nou construit din str. N. Testemiţanu, 19, de către S. A. „Apă-Canal Chişinău””, anunță Primăria Chișinău.

Realitatea Live

12 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:00 // Cosmos //  Elena Putregai

O nouă fabrică de componente de structură pentru industria aerospațială va fi construită în România, în urma unei investiţii de 38 de milioane de euro.

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul unui al doilea proiect important în România.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT, citaţi de Transilvania Business.

Noua fabrică ar urma să susţină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Uzina, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro. „Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, a explicat compania.

Grupul Sonaca produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală