Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, SUBIECT de discuție. Prezentate, evoluțiile din mai MULTE domenii

08 Iul. 2021, 11:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Iul. 2021, 11:10 // Societate //  Valentina Buză

În cadrul celei de-a VI-a reuniune a Sub-comitetului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, au fost prezentate evoluțiile recente ale cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe dimensiunea dezvoltării politicilor în domeniile educație, știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audiovizualului, cultură, tineret și sport.

Astfel, la eveniment au participat reprezentanți ai MECC, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Academiei de Științe a Moldovei, Agenției Naționale de Cercetare și Dezvoltare. Din partea Comisiei Europene, discuția a fost facilitată de Serviciul European de Asistență Externă cu participarea reprezentanților Delegației UE în Republica Moldova.

În cadrul ședinței MECC a raportat către Comisia Europeană rezultatele de progres în implementarea Acordului de Asociere și Agendei de Asociere, privind dezvoltarea politicilor în domeniile educației, științei și tehnologii, după ultima ședința a Sub-comitetului, care a avut loc în luna iulie 2020.

„Principalele subiecte abordate au vizat aspecte privind: elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea educației „EDUCAȚIE 2030” și a Programului de implementare a Strategiei pentru anii 2021-2025, reforma învățământului Profesional tehnic și Superior în Republica Moldova, punerea în aplicare a angajamentelor din Acordul de Asociere, stadiul actual al implementării strategiei învățământului profesional tehnic, participarea Republicii Moldova în cadrul programului Erasmus+, implementarea programului Europa Creativă, evoluțiile sectorului audio-vizualului, informațiile de progres pe segmentul domeniilor cercetării și inovării, actualizarea noii legi cu privire la dezvoltarea parcurilor științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare, actualizarea foii de parcurs naționale privind integrarea în Spațiul European de Cercetare, precum  și cele mai recente evoluții în politica TIC a UE și Moldova”, se arată în comunicatul MECC.

Mai mult, reprezentanții Comisiei Europene au apreciat rezultatele de progres înregistrate la nivel național în domeniile – Știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audio-vizualului, educație, instruire și tineret, cultură și sport și au subliniat necesitatea valorificării depline a  oportunităților oferire de către Uniunea Europeană în vederea implementării cât mai eficiente a prevederilor Acordului de Asociere. 

Amintim că decizia privind organizarea Sub – Comitetelor (clusterelor) de Asociere a fost luată în contextul primei ședințe a Comitetului de Asociere RM – UE din octombrie 2015, iar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este coordonatorul Sub-comitetului (Cluasterului) nr. 4 „Știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audio-vizualului, educație, instruire și tineret, cultură, sport ”.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 10:34 // În Lume //  Realitatea.md

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu are probleme grave de sănătate, potrivit serviciilor de informații sud-coreene. Acest lucru a fost raportat de agenția Renhap cu referire la deputații parlamentului sud-coreean.

Anterior, Televiziunea Centrală a RPDC a arătat imagini din discursul lui Kim Jong-un la un seminar pentru comandanți și lucrători de partid din Armata Populară Coreeană. Imaginile arătau că liderul nord-coreean avea o o bandă pe ceafă. În acest sens, mass-media a răspândit speculații cu privire la starea de sănătate a politicianului.

Șeful sud-coreean de informații Park Chi Won a negat zvonurile despre boala lui Kim Jong-un. El a dezvăluit informații că banda a fost îndepărtată după câteva zile, iar în locul său politicianul nu avea cicatrici.

Judecând după mersul ușor și filmările în care se înclină profund atunci când salută, nu există semne de probleme de sănătate, îl citează presa pe șeful serviciului de informații.

La începutul lunii iunie, slăbirea dramatică a lui Kim Jong-un a declanșat zvonuri despre boala sa. Scăderea ponderii liderului țării a fost chiar menționată oficial de către mass-media de stat din RPDC. În același timp, unii experți au sugerat că tranziția unui politician către un stil de viață mai sănătos ar putea sta în spatele pierderii bruște de greutate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate