Faptul că universul nostru va dispărea la un moment dat este un fapt deja cunoscut. Au fost emise numeroase ipoteze cu privire la momentul și la modul în care acest sfârșit va veni, dar niciuna dintre opinii nu a fost general acceptată în mediul științific. Cel puțin până acum. Mai nou, avem dovada că un astfel de scenariu nu doar că urmează să se întâmple, ci se întâmplă deja.
Mai exact, universul nostru se evaporă. Poate că a evapora nu e chiar cel mai fericit termen, dar asta se spune încă din titlul studiului publicat recent pe platforma Physical Review Letters de către un grup de cercetători de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda.
Ce vor oamenii ăștia de știință să spună pleacă de la un fenomen faimos ipotetizat de Stephen Hawking. Mai exact, este vorba despre radiațiile Hawking, idee lansată de faimosul fizician britanic încă din anul 1974. Hawking spunea atunci că găurile negre se evaporă de-a lungul timpului, pierzând masă sub forma radiațiilor care îi poartă numele.
Plecând de la o combinație între teoria relativității a lui Einstein și ipoteze ce țin de mecanica cuantică, Stephen Hawking presupunea că, la granița spațio-temporală creată în jurul unei găuri negre, numită și orizontul evenimentelor, particule și antiparticule sunt create spontan, pentru a se anihila reciproc. Cel puțin în teorie, nimic nu poate scăpa forței gravitaționale a unei găuri negre, decât dacă depășește viteza lumii. Ceea ce ar fi imposibil.
Și totuși, spunea Hawking, unele particule sunt atrase de gaura neagră, în timp ce altele reușesc să scape, fenomen care va duce în timp la dispariția găurii negre. Iar particulele respective poartă denumirea de radiații Hawking. Plecând de la această idee, astfel de radiații ar trebui să provină exclusiv de la găuri negre. Fapt contrazis de studiul cercetătorilor amintiți.
Calculele lor arată că radiații similare există și acolo unde nu au fost identificate medii gravitaționale extreme generate de o gaură neagră. Practic, asta este și concluzia studiului. Că radiațiile amintite nu au nevoie de găuri negre pentru a apărea. Iar asta înseamnă că, asemenea unei găuri negre, și universul nostru se evaporă. Sau se disipează.
Vestea bună este că nu trebuie să vă faceți bagajele pentru a pleca în alt univers ceva mai tânăr. Timpul în care universul nostru va dispărea din această cauză se calculează în cifre astronomice, care depășesc cu mult vârsta de 13,7 miliarde de ani, atât cât are el acum.